Conferința de la Munchen, care i-a năucit pe liderii UE, s-a încheiat în lacrimi. Președintele ei, la final de mandat, a plâns pe scenă
Cea de-a 61-a Conferință de Securitate de la Munchen s-a încheiat cu un moment emoționant, dar și controversat. Christoph Heusgen, președintele conferinței, aflat la încheierea mandatului, a izbucnit în lacrimi pe scenă, în aplauzele oficialilor UE, în timp ce își rostea discursul de adio. Scena a devenit virală, stârnind critici privind imaginea și conducerea Europei.
Conferința de securitate de la Munchen s-a terminat în lacrimi la propriu. Christoph Heusgen, care conduce Conferința de Securitate de la Munchen din 2022, își va încheia mandatul anul viitor, urmând să fie înlocuit de Jens Stoltenberg, fostul secretar general al NATO.
În discursul său de rămas-bun, Heusgen a deplâns divizarea tot mai mare a valorilor transatlantice, în special în urma discursului vicepreședintelui american JD Vance, care a criticat dur Europa. Declaraţiile oficialilor americani în cadrul evenimentului i-au năucit pe liderii UE.
Un apel pentru unitate și valori comune
În momentul în care a fost copleșit de emoții, Heusgen vorbea despre importanța menținerii ordinii internaționale bazate pe reguli și despre necesitatea ca liderii europeni să acționeze pentru a o proteja:
- CNN: La Munchen, JD Vance a recurs la jumătăți de adevăr în fața unui public european familiarizat cu...
- România, prezentă la conferinţa de securitate de la Munchen. Ce întâlniri a avut Emil Hurezeanu, ministrul de...
- Crin Antonescu: Bolojan să contacteze Administrația Trump și să spună că vor avea loc alegeri democratice în...
- Victor Negrescu, după ce JD Vance a criticat anularea alegerilor din România: "Nu aș zice că am fost atacaţi"
- Zelenski l-a invitat pe Keith Kellogg, emisarul lui Trump, să îl însoţească pe linia frontului din Ucraina
- SUA vor exclude Europa de la masa negocierilor de pace cu Rusia, dar va fi "consultată". Reacţia liderilor europeni
"Este clar că ordinea noastră internațională bazată pe reguli este sub presiune. Cred cu tărie că această lume tot mai multipolară trebuie să se bazeze pe un set unic de norme și principii – Carta ONU și Declarația Universală a Drepturilor Omului. Această ordine este ușor de perturbat, ușor de distrus, dar mult mai greu de reconstruit. Așadar, să rămânem fideli acestor valori. Să nu le reinventăm, ci să ne concentrăm pe consolidarea aplicării lor consecvente. Permiteți-mi să închei... și acest lucru devine dificil..."
Momentul a fost criticat pe social media, pe motiv că ar arată fix slăbiciunilor leadershipului european.
Anterior, Heusgen transmisese un mesaj ferm despre importanța Europei în arhitectura globală de securitate: "Mesajul de la München este clar: Europa nu este doar ceva în care e plăcut să fii, ci o necesitate. Așa cum a spus secretarul general al NATO, Mark Rutte, trebuie să încetăm să ne plângem că suntem lăsați la o parte și să venim la masa negocierilor cu idei concrete și angajamente de cheltuieli. Aceasta este singura modalitate de a obține un loc real la discuții."
Excluderea Europei din negocierile de pace pentru Ucraina
Discursul său a avut loc în contextul unei declarații oficiale făcute de generalul Keith Kellogg, trimisul special al președintelui Donald Trump pentru Ucraina. Acesta a anunțat că Europa nu va fi implicată în negocierile directe dintre Kiev și Moscova, în ciuda solicitărilor insistente ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
O conferință tensionată: SUA vs. Europa
Conferința de Securitate de la München din 2025, desfășurată între 14 și 16 februarie, a evidențiat tensiuni crescânde între Statele Unite și aliații europeni. În discursul său, vicepreședintele american JD Vance a criticat Europa pentru o aşa-zisă abatere de la valorile fundamentale, precum libertatea de exprimare și democrația, generând reacții puternice din partea liderilor europeni.
Summit de urgență la Paris
Ca reacție la aceste evenimente, președintele francez Emmanuel Macron a convocat un summit de urgență la Paris, unde principalii lideri europeni vor încerca să dezvolte o strategie comună în contextul negocierilor dintre Rusia și SUA, care vor avea loc în Arabia Saudită, fără participarea Uniunii Europene.
Zelenski cere mai mult sprijin european
În cadrul conferinței, Volodimir Zelenski a subliniat importanța sprijinului european pentru Ucraina, în contextul în care administrația Trump își schimbă prioritățile. Liderul ucrainean a insistat că nicio decizie privind Ucraina nu ar trebui luată fără participarea directă a țării sale, subliniind necesitatea ca Europa să se mobilizeze colectiv în sprijinul Kievului.
Un moment crucial pentru Europa și NATO
Conferința s-a desfășurat într-un moment de tranziție majoră, marcat de schimbări pe scena mondială, inclusiv o nouă administrație americană și un ciclu legislativ nou la Bruxelles. De asemenea, alegerile parlamentare din Germania, programate la doar o săptămână după conferință, au adăugat presiune asupra discuțiilor privind viitorul securității europene.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰