Antena Meniu Search
x

Consiliul European cere companiilor aeriene să nu mai zboare în Belarus și aeroporturilor din UE să nu mai primească avioane din Minsk

În cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European de la Bruxelles s-a adoptat luni seară o serie de concluzii după scanadalul internațional creat de Belarus prin deturnarea avionului Ryanair, a anunțat pe Twitter, Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al lui Charles Michel, președintele Consiliului European.

de Redactia Observator

la 25.05.2021, 09:04

Consiliul European cere companiilor aeriene să nu mai zboare în Belarus și aeroporturilor din UE sa nu mai primească avioane din Minsk
Avion deturnat în Belarus - Profimedia

Șefii de stat și de guvern din țările membre ale Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles la un summit extraordinar, au dat undă verde adoptării de sancțiuni economice împotriva Belarusului.

Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al lui Charles Michel, președintele Consiliului European, prezintă concluziile reuniunii cu privire la Belarus într-o postare pe Twitter. ”Consiliul European condamnă în termeni puternici aterizarea forțată a aeronavei Ryanair la Minsk, Belarus, pe 23 mai 2021, punând în pericol siguranța aviatică, și arestarea jurnalistului Roman Protasevici și a partenerei sale Sofia Sapega de către autoritățile din Belarus.”

”Consiuliul European cere eliberarea imediată a lui Roman Protasevici și a partenerei sale Sofia Sapega și garantarea libertății lor de mișcare, cere ca Organizația Aviației Civile Internaționale să investigheze acest incident fără precedent și inacceptabil, invită consiliul să adopte cât mai repede liste adiționale de persoane și entități în baza cadrului de sancțiuni relevante, cere consiliului să adopte sancțiune economice suplimentare și invită Înaltul Reprezentant și Comisia să înainteze propuneri în acest sens cât mai repede.” se mai arată în documentul publicat. 

Pe acelaşi subiect

De asemenea, Consiliul European cere tuturor companiilor aeriene din UE ”să evite spațiul aerian al Belarus și solicită adoptarea măsurilor necesare pentru a interzice zborul în spațiul aerian al Uniunii Europene pentru toate companiile aeriene din Belarus și să le interzică acestora accesul în aeroporturile din UE.” Totodată Consiliul European își arată solidaritatea cu Letonia după expulzarea nedreaptă de către Belarus a diplomaților letoni.

Belarus a anunțat luni că expulzează ambasadorul leton și pe toți diplomațoii letoni iar Letonia a răspuns cu o măsură similară.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Consiliul European cere companiilor aeriene să nu mai zboare în Belarus și aeroporturilor din UE să nu mai primească avioane din Minsk