Antena Meniu Search
x

Video Crăciunul în vreme de război: Copiii ucraineni i-au cerut Moşului pace şi o viaţă normală. Colindele au răsunat din adăposturile antiaeriene

Copiii Ucrainei au dorinţe de oameni mari de Crăciun, moşul să le aducă pacea. În loc să-şi caute cadourile pe sub brad, micii ucraineni au fost nevoiţi să se ascundă în adăposturi antiaeriene. Voluntarii încearcă să aducă o fărâmă de normalitate în viaţa lor, inclusiv printr-un concert în subteran. Cu toţii au cântat colinde şi au încercat să profite de cele câteva momente fără sunet de explozii sau împuşcături. Au primit urări inclusiv de la regele Felipe al Spaniei, care le-a transmis un mesaj de pace şi iubire.

de Redactia Observator

la 25.12.2022, 09:54

Vezi și

Într-o țară în care copiii trăiesc de aproape zece luni un război care nu e al lor, există oameni care încearcă să le aducă zâmbetul pe buze măcar pentru o clipă, în această perioadă a sărbătorilor. Un hotel de lux de la periferia Kievului a fost transformat în centru de reabilitare. 62 de copii au găsit refugiu aici şi s-au bucurat de cadouri. Mai mulţi psihologi îi ajută să proceseze trauma războiului. 

Tetiana Hraban, şefă a unui ONG: Părerea mea este că astfel de măsuri îi ajută pe cei mici să-şi recupereze copilăria. Cel puţin o oră pe zi, pot din nou să creadă în miracole şi să creadă că adulţii sunt buni. Pot să creadă că eroii din poveşti vin la ei.  

În loc să se joace, mulţi dintre ei au fost nevoiți să se ascundă în adăposturi. UNICEF estimează că din cei aproximativ şapte milioane de copii ucraineni, cel puțin 1,2 milioane sunt în prezent strămutați în țară din cauza conflictului.

Alevtina, voluntară la centrul de reabilitare: Aceşti copii s-au maturizat prea devreme. Vor pace, chiar vor pace. Şi cea mai mare groază a lor, atunci când i-am întrebat, a fost să-şi piardă familiile, să-i piardă pe cei dragi. 

Pe acelaşi subiect

În Kiev, la Teatrul de Operă au răsunat colinde. Concertul se ţine în fiecare an înainte de Craciun, dar, acum, din motive de siguranţă, a fost organizat în subteran. 

"Deşi suntem în război, ne dorim o vacanţă, puţină fericire, să fim şi noi bucuroşi. Viaţa merge mai departe, deci trebuie să avem şi niste emoţii pozitive."

Mesajul lui Zelenski de Crăciun

Zelenski le-a amintit ucrainenilor că acum trebuie să se sprijine reciproc mai mult ca niciodată. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Oriunde am fi, vom fi împreună azi! Şi împreună ne vom uita pe cerul serii şi ne vom aminti, tot împreună, dimineaţa zilei de 24 februarie. Ne vom aminti cât de departe am ajuns! Ne vom aminti de Azovstal, Irpin, Bucha, Kramatorsk, Zmeiny, Chornobaivka, Izium, Kherson. Şi ne vom pune o dorinţă. Una pentru fiecare şi ne vom bucura. Una pentru fiecare şi vom înţelege care este adevărul.  

Şi regele Spaniei, Felipe al VI-lea, a ţinut să le transmită un mesaj ucrainenilor. 

Felipe al VI-lea, regele Spaniei: Pentru toţi refugiaţii ucraineni din ţara noastră şi pentru compatrioţii lor le transmitem, mai ales astăzi, toată afecţiunea şi iubirea noastră.

Credincioşii ortodocși din Ucraina au sărbătorit întotdeauna Crăciunul pe 7 ianuarie, dar de anul acesta, biserica permite pentru prima dată congregațiilor sale să sărbătorească Naşterea Domnului pe 25 decembrie. Vrea ca aşa să se detaşeze complet de Rusia, care marchează sărbătoarea pe rit vechi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Crăciunul în vreme de război: Copiii ucraineni i-au cerut Moşului pace şi o viaţă normală. Colindele au răsunat din adăposturile antiaeriene