Antena Meniu Search
x

Video Cu o mână îi alină pe refugiaţi, cu alta pregătesc cocktailuri molotov pentru ruşi. Poveştile impresionante ale oamenilor din Cernăuţi, oraşul refugiului

La o aruncătură de băţ peste graniţa noastră, e o altă lume. Cernăuţi a devenit loc de refugiu pentru zeci de mii de ucraineni care sunt goniţi de război din casele lor. Tot oraşul e mobilizat şi fiecare ajută cum poate. Unii strâng haine sau fac de mâncare, alţii prepară cocktailuri Molotov şi truse medicale pentru zonele unde se dau bătălii zi şi noapte. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 04.03.2022, 20:00

Vezi și

A fost linişte azi în Cernăuţi. Neatins încă de bombardamente, oraşul vibrează însă de tensiune. Localnicii sunt încordaţi dar decişi: vor să lupte cum pot cu ofensiva rusă. Din când în când, sirenele îi fac pe oameni să se adăpostească în buncăre.

Bianca Iacob, reporter Observator: Este puţin trecut de ora 10, iar la Cernăuţi a sunat prima alarmă antiaeriană, noi ajunseserăm la centrul de refugiaţi, însă am intrat direct în buncăr cu oamenii care sunt deja cazaţi aici la centrul de refugiaţi din Cernăuţi. Vom ieşi când ne vor spune că este sigur.

Unul dintre cele mai importante sit-uri educaţionale şi arhitecturale ale Ucrainei, un oraş cosmpolit, poreclit Ierusalimul de pe Prut, Cernăuţiul e azi un hub de rezistenţă. Localnicii şi-au pus vieţile în slujba refugiaţilor care vin, valuri, valuri, din toate părţile Ucrainei. Goniţi din casele lor din Kiev, Odesa, Herson, chiar şi din regiunea Donbas, oraşul e de multe ori primul popas după zile întregi pe drum.

Maşa: E groaznic pur şi simplu. E război, nu m-am aşteptat, s-a întâmplat atât de repede, m-am speriat Le-am scris colegilor mei, dar şi ei au fugit.

Pe acelaşi subiect

Maşa împlineşte în câteva zile 14 ani. Ar fi trebuit să îşi plănuiască aniversarea nu să se întrebe dacă prietenii ei mai trăiesc. A fugit cu mama ei din Kiev. Trei zile au făcut pe drum şi nu ştiu unde vor merge de aici.

Maşa: Pe 24 februarie mi-am pus ceasul să sune la ora şapte ca să merg la muncă, dar m-am trezit la ora şase în sunetul împuşcăturilor şi a exploziilor din Kiev şi am decis imediat să plecăm 

Variuşa are şase ani. Tot ţinându-se strâns de mâna mamei a lăsat totul în urmă în Bilopilia, un oraş din nord-vestul Ucrainei. Reuşesc să rămână calme amândouă şi ne povestesc clipele groaznice prin care au trecut. Traducătoarea noastră plânge pentru ele.

Variuşa şi mama ei:  Ne trăiam viaţa, ne-am cumpărat o maşină la care tot visam. Şi un iepuraş, un hamster şi doi câini. Am reuşit să luăm cu noi doar un câine, pur şi simplu nu am reuşit să ne întoarcem după iepuraş şi hamster pentru că era prea periculos, pământul pur şi simplu se cutremura sub picioarele noastre şi geamurile s-au spart. Şi am auzit o bubuitură.

A noua zi de război în Ucraina

Prin acest centru de refugiaţi au trecut mii de ucraineni de la începutul războiului. Majoritatea stau câte o noapte, două şi pleacă mai departe, către Vest. Aici primesc îmbrăcăminte, produse de igienă, mâncare caldă şi mai ales linişte şi siguranţă pentru copii.

Bianca Iacob, reporter Observator: Sunt profesori psihologi, voluntari, părinţii care fac ore cu ei, tot felul de activităţi, încearcă să îi ţină cât de cât într un mediu normal

Cei mici găsesc fericire în cele mai întunecate dintre situaţii. Unui copil i-am pus noi zâmbetul pe buze când l-am învăţat să filmeze. E visul lui să devină cameraman.

Refugiaţii sunt doar o faţă a războiului. Celălalt chip e al soldaţilor. Iar Cernăuţiul contribuie la rezistenţa ucrainenilor. Într-o încăpere, mai multe voluntare cos truse de prim ajutor. Vor fi umplute apoi cu medicamente şi trimise în zonele cu bătălii.

Cernăuţiul e pregătit să împartă resurse pe front. O misiune riscantă. Recent, un convoi cu încălţăminte pentru soldaţi, care a fost trimis din Cernăuţi, n-a ajuns la destinaţie. A fost bombardat pe drum.

Bianca Iacob, reporter Observator: Ne aflăm într-un buncăr în Cernăuţi, unde au fost puse în cazul unui bombardament la păstrare o parte dintre ajutoarele trimise din România. Apă, suc. De exemplu, aici avem motorină care va merge fie spre militari, fie va fi folosită pentru cocktailurile Molotov. Este un spaţiu destul de mare, sunt perne, pături, alimente, detergenţi. 

Natalia Frunză, deputată locală: Trebuie oprit tiranul acesta, schizofrenicul acesta Putin, că astăzi e Ucraina, mâine orice ţară din Europa e următoarea.

Iar pentru asta, localnicii au învăţat inclusiv cum să prepare cocktailuri Molotov în caz că ruşii avansează până la ei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Cu o mână îi alină pe refugiaţi, cu alta pregătesc cocktailuri molotov pentru ruşi. Poveştile impresionante ale oamenilor din Cernăuţi, oraşul refugiului