Antena Meniu Search
x

Isteria exploziilor la misteriosul depozit arme din Cobasna, unde ruşii "au pus capcane". Cum l-a transformat propaganda rusă într-o comoară râvnită de Ucraina

Continuă isteria exploziilor la misteriosul depozit rusesc de arme din Cobasna, Transnistria despre care propaganda rusă susţine că este dorit de Kiev.

de Redactia Observator

la 28.02.2023, 17:23

Isteria exploziilor la misteriosul depozit arme din Cobasna, unde ruşii "au pus capcane". Cum l-a transformat propaganda rusă într-o comoară râvnită de Ucraina
Cobasna - Twitter/OsintDefender

"Guvernul Republicii Moldova este îngrijorat că orice explozie la depozitul din Cobasna ar putea provoca o reacție în lanț, care să ducă la declanșarea restului de muniții", scrie pe contul de Twitter grupul american OSINTdefender care monitorizează informaţii şi date "open source" despre Europa de Est si războiul din Ucraina.

"Fostul şef al Inspectoratului Militar al Ministerului Apărării al Moldovei a declarat că forţele ruse din Transnistria au pus capcane la toate depozitele de arme din regiunea separatistă, inclusiv Depozitul de Muniții din Cobasna, astfel încât dacă va începe vreo operațiune militară în regiune, exploziile de la acest depozit vor provoca pagube catastrofale în unele părți din R. Moldova, Transnistria și Ucraina", notează sursa citată. 

Cum a transformat propaganda rusă misteriosul depozit de muniţie din Cobasna într-o comoară râvnită de Kiev

Publicaţia italiană La Repubblica explică cum depozitul misterios de arme din Cobasna, Transnistria, a fost transformat de propaganda rusă într-o comoară de arme la care râvneşte Kievul. 

Pe acelaşi subiect

Cobasna a devenit cunoscută cunoscută ca cel mai mare depozit de arme din Europa de Est, cele 20.000 de tone de muniţie, o estimare discutabilă, sunt îngropate într-un loc imposibil: în satul Rîbniţa, de la stânga Nistrului. Geografic se află la aproximativ 130 km de Chișinău, dar pe hartă este într-o gaură neagră, o regiune separatistă nerecunoscută de nimeni. Acest lucru şi prezenţa trupelor ruse staționate acolo de aproape treizeci de ani, face în același timp din Cobasna un vis interzis și un blestem. Autorităţile Moldovei și comunitatea internațională au presat în zadar ca Moscova să facă să dispară acest depozit. În 2018, ONU a adoptat o rezoluție prin care cerea retragerea armelor și soldaților ruși staționați ilegal în Transnistria. În 2019, ministrul rus de Externe a spus pur și simplu că procesul de distrugere a depozitului de la Cobasna necesită timp și bani.

Putin promisese la summitul de la Istanbul din 1999 să mute cantitatea uriaşă de arme sovietice rămase în Transnistria. A mutat doar câteva tone, apoi guvernul ilegitim de la Tiraspol a cerut Kremlinului să nu mai mute muniţiile pentru a garanta separatiștilor un arsenal bogat cu care să-și apere independența furată. Odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, acel depozit interzis - acum inaccesibil chiar și pentru Moscova - a început să umple din nou știrile.

A devenit un mit de bombe, grenade, mine, rachete și nenumărate cartușe de care toată lumea se teme, dar le şi râvnește. Iar printre știrile false pe care Moscova le răspândește aproape zilnic se numără și cea că armata ucreineană vrea să invadeze R. Moldova pentru a pune mâna pe depozitul uriaş de muniţie. Kievul neagă.

Experții susțin că dacă s-ar produce o explozie la Cobasna ar ar avea același efect ca bomba atomică de la Hiroshima: ar distruge jumătate din Moldova și o bucată din Ucraina. Pe de o parte, expertul Gheorghe Duca care a putut să viziteze zona în 2005 și care a ajutat la întocmirea unui raport pentru OSCE, susține că o eventuală explozie acolo ar deschide un crater cu o rază de un kilometru și jumătate şi o adâncime de 75 de metri, adică o clădire de 27 de etaje.  Ar șterge orice urmă de viață pe o rază de patru kilometri și ar transforma în mormane de ruine toate orașele aflate pe o rază de 50 de km. Pe de altă parte, unii sunt convinși că dacă ucrainenii sau soldaţii lui Putin ar pune mâna pe arsenalul uriaș asta ar însemna un punct de cotitură în războiul din Ucraina. 

Scriitorul Carlo Policano care locuiește de zeci de ani în Moldova și a scris o carte despre istoria Transnistriei consideră că depozitul de la Cobasna este important "pentru că a ajuns de fapt un punct de cotitură pentru interesele Rusiei, de la traficul cu arme pentru diverse grupuri din lume, inclusiv din Africa, la o unealtă de presiune militară și politică asupra Republicii Moldova". Arsenalul de acolo "este important" și în ceea ce privește logistica aprovizionării și pentru ajutorul pe care l-ar putea oferi în cazul unui atac. Un atac care ar putea avea loc prin trei coridoare: pe uscat, traversând teritoriul ucrainean, pe calea aerului folosind aeroportul Mărculești şi pe mare prin portul Giurgiuleşti".

Depozitul de munţie din stânga Nistrului, devenit o răscruce pentru comerțul și traficul ilegal cu arme, un paradis pentru contrabandă și pentru oligarhi precum "Şeriful", un fost traficant de țigări care a devenit miliardar şi deţine jumătăte din Transnistria precum şi echipa de fotbal Sheriff Tiraspol, nu putea să nu dea apă la moară la nenumărate legende. Estimarea de 20.000 de tone de arme și muniție rămâne, în fapt, o estimare veche de 18 ani, de la ultima inspecție OSCE. Multe voci susțin de fapt că râvnitele arme au dispărut de acolo și au apărut în Irak, Liban sau în alte războaie din ultimele decenii.

Fostul premier moldovean Ion Sturza, depre isteria depozitului de la Cobasna: Ucrainenii au ajuns la concluzia că NU merită

"Mă miram: oare când discuțiile despre depozitul de muniții și armament de la Cobasna, Transnistria, vor ieși în spațiul public? Au ieșit! Isterie totală din toate părțile. Mânată de mari maeștri ai fake-urilor. Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova nu vede riscuri militare la hotar. În realitate, în spațiul (ne)public această temă a fost analizată imediat după declanșarea războiului.

Concluzia? Depozitul și ceea ce a mai rămas acolo trebuie să fie bine păzite și să rămână pe loc. De ce? 1. Asta e poziția fermă a conducerii Republicii Moldova. Poziție susținută de partenerii Moldovei și cunoscută de ucraineni. 2. Ucrainenii, după evaluări serioase, au ajuns la concluzia că nu merită, politic și militar", a scris pe pagina sa de Facebook Ion Sturza fost prim-ministru al Republicii Moldova în perioada februarie - decembrie 1999.

O explozie masivă, improbabilă decât dacă "s-ar organiza o deflagrație a tot ceea ce este la Cobasna"

Fostul premier de la Chişinău a scris şi istoria depozitului de la Cobasna: "Creat în anul 1949 (după alte date încă în 1940), depozitul este situat la marginea satului Cobasna, raionul Râbnița, și se întinde pe o suprafață de circa 150 ha, la un kilometru distanță de granița cu Ucraina. Construcțiile sunt destul de sumare, depozite construite din beton și cărămidă acoperite cu ardezie. Dar și multe locațiuni doar cu un acoperiș din ardezie. Anume în aceste locațiuni improvizate au fost stocate în grabă munițiile și echipamentele militare după retragerea armatei sovietice la sfârșitul anilor 80 din RDG, Ungaria și Cehoslovacia. 

În total, aproximativ 42 mii de tone. Mine (unele produse în anii 30!), obuze, rachete, echipamente militare, inclusiv, arme automate, aruncătoare de grenade, rachete. În anii 2001-2003, o parte din acestea, aproximativ 21 mii de tone, au fost evacuate în Federația Rusă. Între timp, ce a fost mai vandabil - pistoale automat Kalașnikov, lansatoare de grenade Muha, rachete aer-sol, cartușe, mine antipersonal - au fost comercializate la poartă, inclusiv cu implicarea unora de la Chișinău și Kiev. Anume din această cauză nimeni nu vrea să spună ce a mai rămas, într-adevăr, pe loc. 

Ce nu știm noi, știu "aliații". Din ceea ce a mai rămas, teoretic ar mai fi putut fi utilizate doar vreo 10%, în special, obuze de tipul D-30. Și asta cu condiția verificării și modernizării pe loc. Lucru care necesită mult timp și este foarte scump. Această analiză a fost făcută acum un an de cei "interesați" și s-a ajuns la concluzia că nu merită nici militar și nici politic. Oricum, cei "interesați" primesc totul în condiții mult mai bune din Occident. Așa că stai liniștit... Și asta cu craterul de 150 de metri în caz de deflagrație, cutremur ... 10 kilotone, Hiroshima... O spun specialiștii.., nu eu, este foarte puțin probabil, doar dacă cineva ar organiza o deflagrație concomitentă a tot ceea ce este acolo. Lucru foarte puțin probabil", susţine Ion Sturza.

Anatolie Prohnițchi: Munițiile de la Cobasna, un pericol cu bătaie până la Viena

Anatolie Prohnițchi, colonel în rezervă  şi președintele Partidului Verde Ecologist, susţine că o explozie la Cobasna ar produce efecte nocive la sol şi în aer, potrivit deschide.md.

"Ce este depozitul de la Cobasna? Foarte multă lume tratează acest subiect extrem de superficial. Întâi și-ntâi acolo au fost depozitate muniții destinate Armatei Sovietice pe direcția balcanică. Apoi, lor li s-a adăugat armamentul evacuat din țările Europei de Est. Inclusiv, arme chimice și bacteriologice. Conform informațiilor noastre, vorba e despre obuze, care pot fi trase cu tunul, cu sistemele Grad. O parte din muniții sunt plasate în boxe subterane betonate și acoperite. Alta, însă, se află de ani de zile sub cerul liber, supuse tuturor influențelor atmosferice. Depozitul e împrejmuit cu un gard de sârmă ghimpată și atât. Perimentrul e crescut cu tufișuri, copaci, iarbă, care nu ar trebui să fie, conform regulilor de păstrare" a declarat acesta pentru agenția de presă IPN.

"O explozie provocată de o dronă ar putea conduce la nimicirea întregului depozit. Chiar și fără dronă, în ultimii 6 ani în Rusia, au sărit în aer foarte multe depozite militare, în zona centrală, în Ural și Extremul Orient, inclusiv până la invaziile în Ucraina, și cea din 2014, și cea din 2022 – din neglijență și varii motive care arată un grad scăzut de securizare. Şi depozitul de la Cobasna este în gestiunea aceluiași sistem" consideră Anatolie Prohnițchi. 

Mai mult, de vreo 20 de ani Rusia nu permite inspectarea depozitului nici de către organizațiile internaționale, nemaivorbind de Moldova. "Ce este acolo? Cât este? Cum se păstrează? Numai Federația Rusă și, poate, autoritățile de la Tiraspol știu", a reacţionat Anatolie Prohnițchi.

Cât privește pericolul prezentat de depozit, acesta "este mare, deoarece detonarea întregului volum de muniție depozitată ar avea un efect distrugător. Conform calculelor specialiștilor, unda exploziei și emanațiile nocive, fumul cu diferite particule se poate extinde pe un diametru cu raza până în Austria. Cu impact negativ asupra caselor, terenului și aerului", a notat expertul.

Rogozin amenință cu un "masacru de proporții colosale", dacă Transnistria este atacată

O eventuală tentativă a Ucrainei de a invada regiunea transnistreană s-ar putea încheia cu o catastrofă de proporții europene a avertizat fostul reprezentant special al președintelui Rusiei pentru Transnistria Dmitri Rogozin într-un interviu pentru Ukraina.ru, citat de deschide.md.

"Nu mă îndoiesc că va fi o reacție maximal de dură. Și armata ucraineană nu va reuși să acapareze depozitul de muniții de la Cobasna. Acest lucru va duce la o catastrofă colosală din simplul motiv că acolo sunt păstrate muniții învechite, depozite ale armatei sovietice. Orice implicare din exterior poate duce la… nu știu. Va avea de suferit întreaga regiune, nu doar sudul Transnistriei, ci și regiunea Odesa și o parte din R. Moldova. Ar fi o catastrofă dacă nu de proporții universale, atunci cel puțin de proporții europene" a declarat Rogozin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Isteria exploziilor la misteriosul depozit arme din Cobasna, unde ruşii "au pus capcane". Cum l-a transformat propaganda rusă într-o comoară râvnită de Ucraina