Antena Meniu Search
x

Ucraina recunoaşte că a mutat "trupe adecvate" la graniţa cu Transnistria. Reacţia Rusiei

Comandamentul de Sud al armatei ucrainene a precizat că a mutat "forţe adecvate" la graniţa cu Transnistria pentru a preîntâmpina un eventual atac sau o provocare venită din partea Rusiei. Este pentru prima dată când Ucraina recunoaşte în mod oficial că a făcut o asemenea mutare. Până acum, informaţii pe marginea acestui subiect au venit din tabăra rusă şi au fost catalogate drept propagandă.

de Redactia Observator

la 01.03.2023, 10:39

Ucraina recunoaşte că a mutat "trupe semnificative" la graniţa cu Transnistria. Reacţia Rusiei
- Twitter / sentdefender

Nataliya Gumenyuk, purtătoarea de cuvânt a Centrului de coordonare unitară a forțelor de apărare din Sud, a spus că Ucraina a plasat de-a lungul frontierei cu Transnistria un număr "adecvat" de trupe. "Din punct de vedere militar, putem lua în considerare amenințările din aceste direcții (transnistreană și belarusă) – dar cât de reale sunt ele? Acestea sunt mai degrabă amenințări ipotetice, adică sunt probabile într-o anumită listă de circumstanțe, dar cel mai probabil nu se vor materializa. Deoarece pentru ca pentru a deschide frontul, ar trebui să existe un sprijin suplimentar, dar nu există", a declarat Nataliya Gumenyuk, potrivit Unian.ua.

Aceasta a mai precizat că un eventual desant al trupelor ruse în Transnistria este pratic imposibil pentru că ruşii ar trebui să traverseze fie spaţiul aerian al Ucrainei, fie pe cel al NATO pentru a-şi putea duce armata la Tiraspol. În ultimele zile, Ministerul rus al Apărării a precizat că Ucraina ar dori să creeze "provocări sub steag fals" pe teritoriul Transnistriei.

Kremlinul se declară îngrijorat de situaţia din Transnistria. Putin participă marţi la şedinţa conducerii FSB

Kremlinul a declarat luni că este îngrijorat de situaţia din regiunea separatistă Transnistria şi susţine că o monitorizează „îndeaproape”, după ce Moscova a acuzat Ucraina că pregăteşte o „invazie” acolo, fiind încurajată de Occident. Pe de altă parte, Vladimir Putin va participa marţi la o şedinţă cu liderii FSB, serviciul de securitate internă, moştenitorul KGB, a anunţat purtătorul său de cuvânt.

Kremlinul monitorizează îndeaproape situaţia din Transnistria şi este preocupat de ceea ce se întâmplă acolo, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS. "Bineînţeles, situaţia din Transnistria face obiectul atenţiei noastre sporite şi este un motiv de îngrijorare", a declarat el ca răspuns la o întrebare despre cum evaluează Kremlinul situaţia din Transnistria şi dacă se teme că Occidentul ar putea dori să o „submineze”.

Peskov a afirmat că situaţia din Transnistria nu este calmă, ci este „provocată din exterior”. „Ştim că adversarii noştri, atât regimul ucrainean, cât şi în ţările europene, sunt capabili de diferite tipuri de provocări. Ştim foarte bine acest lucru şi suntem conştienţi de acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

De unde vă faceţi cel mai des aprovizionarea cu verdeţuri şi legume?

Observator » Stiri externe » Ucraina recunoaşte că a mutat "trupe adecvate" la graniţa cu Transnistria. Reacţia Rusiei