Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 101 LIVE TEXT. Rușii susțin că i-au nimicit pe ucraineni în Severodoneţk, dar sunt contraziși: "Soldații noștri i-au respins, ei suferă pierderi uriașe"

Război Rusia - Ucraina, ziua 101. Armata ucraineană susţine că unităţile ruse se consolidează în apropiere de Sloviansk, în timp ce se pregătesc să reia ofensiva către oraşul din est. Kramatorsk, situat în apropiere, este cea mai mare zonă urbană din Doneţk aflată încă sub controlul ucrainean, reltează CNN.

de Redactia Observator

la 04.06.2022, 22:46

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 22:45. Atacuri aeriene ale rușilor, în nordul și estul Ucrainei

Armata ucraineană anunță că sâmbătă au avut loc mai multe atacuri aeriene în nordul și estul Ucrainei, potrivit BBC.

Pe lângă bătălia intensă pentru orașul Severodonetsk din estul țării, atacurile rusești continuă în multe alte locuri din Ucraina, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții armatei ucrainene.

Pe acelaşi subiect

Potrivit acesteia, sâmbătă au fost înregistrate bombardamente de artilerie în așezările din nordul regiunilor Sumî și Cernihov, în timp ce atacurile au continuat asupra pozițiilor ucrainene din zona Harkov, în nord-est.

În estul regiunii Donețk, au avut loc atacuri cu mortiere, artilerie și grenade propulsate de rachete în mai multe locuri, precum și lovituri aeriene asupra orașelor Soledar și Slovyansk.

Mai la sud, armata raportează atacuri cu grenade propulsate de rachete în regiunea Zaporojia.

UPDATE 20:55. Rușii sunt forțați să se retragă de pe pozițiile cucerite în Severodonetsk, susțin ucrainenii

Oficialii din Ucraina afirmă că trupele rusești sunt forțate să se retragă într-un oraș cheie din estul țării. Rușii susțin contrariul și anunță că ucrainenii au suferit pierderi grele și se retrag din oraș.

Oficiali de la Kiev au declarat sâmbătă că în unele zone trupele rusești din Severodonetsk pierd teren, anunță Reuters. Lupte intense au loc în jurul orașului industrial, punctul central al ofensivei rusești pentru cucerirea regiunii Donbas din estul țării.

Serhiy Gaidai, guvernatorul provinciei Lugansk, a declarat că forțele rusești au suferit înfrângeri severe și că aruncă în aer podurile de peste râul Siverskyi Donets pentru a împiedica Ucraina să aducă întăriri militare și să livreze ajutoare civililor.

"În acest moment, soldații noștri i-au respins, ei suferă pierderi uriașe. Armata rusă, după cum înțelegem, își aruncă toate eforturile, toate rezervele în acea direcție. Rușii aruncă în aer poduri, așa că nu am putut aduce întăriri pentru băieții noștri din Severodonetsk", a declarat Gaidai într-o transmisiune TV de sâmbătă.

Guvernatorul a mai spus că forțele ucrainene au recucerit aproximativ o cincime din teritoriul pe care l-au pierdut în oraș. Ambele părți au suferit pierderi usturătoare în luptele stradale.

Dacă Severodonetsk cade, orașul vecin Lysychansk ar fi ultimul oraș pe care Rusia trebuie să îl cucerească pentru a avea controlul deplin asupra provinciei Luhansk, care împreună cu provincia Donețk formează Donbasul.

Zona a devenit punctul central al invaziei Rusiei, în condițiile în care președintele Vladimir Putin încearcă să obțină victorii după o încercare eșuată de a cuceri capitala Kiev.

Rușii susțin că forțele ucrainene au suferit pierderi critice, de până la 90% în unele unități, în timpul bătăliei pentru orașul-cheie din est Severodonetsk, potrivit BBC.

Într-o postare pe Telegram, Ministerul Apărării din Rusia afirmă că unitățile ucrainene se retrag acum în direcția Lisiciansk, un oraș situat de cealaltă parte a râului Siverskyi Donets. Postarea nu oferă detalii.

Informațiile lansate de ucraineni și ruși nu au putut fi verificate din surse independente, informează MEDIAFAX.

UPDATE 20:05. O lovitură de stat împotriva lui Vladimir Putin ar putea înrăutăți războiul din Ucraina. Avertismentul unui expert britanic

Poziția de la conducerea Kremlinului și chiar viața lui Vladimir Putin ar putea fi în pericol din cauza celor mai apropiați generali, nemulțumiți de modul în care este gestionată situația din Ucraina. 

The Sun, care îl citează pe Dr. Robert Thornton, notează că în locul actualului președinte ar putea ajunge un lider mult mai dur, dispus să reia ofensiva împotriva Kievului.

UPDATE 18:20. Se duc lupte grele în Severodoneţk

"Luptele de stradă" au continuat, sâmbătă, în zona industrială Severodoneţk, un oraş cheie din estul Ucrainei unde, potrivit Kievului, Moscova "îşi aruncă toată forţa” în bătălie, la mai bine de 100 de zile de la începutul războiului, notează AFP.

"Situaţia din întreaga regiune este extrem de dificilă. Luptele se concentrează în prezent la Severodoneţk pentru că (...) armata rusă şi-a aruncat toată forţa în această bătălie", a spus guvernatorul regiunii Lugansk, Serguiï Gaïdaï, într-un interviu postat pe social media.

"Informaţiile iniţiale indică faptul că au reuşit să preia controlul asupra majorităţii oraşului. Dar forţele noastre îi împing înapoi acum", a spus el, potrivit news.ro.

"Operaţiunile sunt în desfăşurare în zona industrială Severodoneţk. Luptele de stradă continuă", a declarat sâmbătă dimineaţa serviciul de presă al preşedinţiei ucrainene.

UPDATE 15:40. Ucrainenii au ucis un nou general rus. Momentul în care o rachetă distruge avionul pe care îl pilota, surprins într-un clip video

Războiul din Ucraina a dus la moartea unui nou comandant de top al trupelor ruse. De această dată este vorba despre generalul-maior Kanamat Boțașev. Moartea sa a fost confirmată de jurnaliștilor occidentali de trei dintre subalternii săi, notează Newsweek.

Duminică, 22 mai, Statul Major al Armatei Ucrainei a anunțat că un avion de vânătoare Suhoi 25 (Su-25) a fost doborât în timpul unor lupte din Lugansk și că pilotul aflat la manșă nu a mai reușit să se catapulteze. La scurt timp, pe canalele de Telegram din Rusia au început să apară speculații care indicau faptul că cel care și-ar fi pierdut viața era chiar generalul-maior Kanamat Boțașev. Ulterior, aceste informații au fost confirmate și de subordonații săi.

UPDATE 14:00 Bilanțul soldaților ruși morți în război

Forţele Armate Ucrainene au anunţat, sâmbătă, pe Facebook, că de la începutul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina ruşii au pierdut 31.050 de soldaţi.

Au mai fost eliminate de către ucraineni 1376 de tancuri ruseşti, 3.379 de vehicule militare blindate, 680 de sisteme de artilerie, 207 sisteme MLR, 95 de sisteme de apărare antiaeriană, 210 avioane de război, 175 de elicoptere, 2.337 de camioane şi autocisterne, 13 nave, 122 de rachete de croazieră, 540 de drone, şi 52 de echipamente speciale. În ultima zi, au fost ucişi de către ucraineni 100 de soldaţi ruşi.

UPDATE 13:30 Avion militar ucrainean doborât în apropiere de Odessa

Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele ruse au doborât un avion militar ucrainean de transport în apropierea portului Odesa de la Marea Neagră, informează BBC. Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă că avionul livra arme și muniții.

De asemenea, ministerul a transmis că un atac cu rachete în aceeași regiune a lovit un avanpost al „mercenarilor străini".

Anterior, oficiali ucraineni au raportat că o întreprindere agricolă a fost lovită de o rachetă în zona Odesa.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a anunțat că rachete rusești au lovit un centru de antrenament de artilerie din regiunea ucraineană Sumy, unde instructori străini antrenau forțele ucrainene.

UPDATE 12:20 Ucraina anunţă că a recuperat o parte din oraşul industrial Severodoneţk

Forţele ucrainene au recuperat o parte din Severodoneţk (est), cu toate că trupele ruse controlează circa jumătate din acest oraş, a declarat guvernatorul militar al regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, pe contul său de Facebook, transmite sâmbătă EFE.

Oraşul industrial Severodoneţk este un punct strategic cheie pentru ocupanţii ruşi, în eforturile lor de a controla Donbasul.

Iniţial, potrivit lui Gaidai, ruşii reuşiseră să cucerească 70% din oraş, însă atacul lor a fost respins şi ucrainenii au recuperat poziţiile.

"Ruşii nu vor putea obţine controlul regiunii în două săptămâni, aşa cum prevăzuseră serviciile de informaţii britanice", a insistat guvernatorul ucrainean.

UPDATE 12:00 UK: Activitatea aeriană rusă rămâne ridicată deasupra Donbasului

Ministerul britanic al Apărării a anunțat sâmbătă că activitatea aeriană rusă rămâne ridicată deasupra regiunii ucrainene Donbas, avioanele rusești efectuând lovituri folosind atât muniții ghidate, cât și neghidate.

„Utilizarea sporită a munițiilor neghidate a dus la distrugerea pe scară largă a zonelor construite din Donbas și a provocat aproape sigur pagube colaterale substanțiale și victime civile”, a transmis ministerul pe Twiter.

Conform acestuia, Rusia a sporit utilizarea aviației pentru a-și susține avansarea, combinând lovituri aeriene și atacuri masive de artilerie, în condițiile în care concentrarea sa operațională s-a mutat în Donbas.

UPDATE 11:30 Guvenator Lugansk: Rușii „își aruncă toate rezervele asupra Severodonetsk”

În mesajele postate pe Telegram sâmbătă dimineața, guvernatorul din Lugansk Sergei Haidai spune că forțele ucrainene au respins nouă atacuri inamice în ultimele 24 de ore, fiind distruse un tanc, un sistem de artilerie și opt vehicule blindate.

El susține că unitățile de apărare aeriană au doborât, de asemenea, o rachetă de croazieră și trei vehicule aeriene fără pilot.

Forțele rusești „își aruncă toate rezervele asupra Severodonetsk”, spune el, iar situația umanitară este dificilă, deoarece este „imposibil să se livreze alimente și medicamente în oraș”.

UPDATE 10:30 Consilierul președintelui Zelenski: Războiul ar mai putea dura între două şi până la şase luni

Războiul cu Rusia ar mai putea dura între două şi până la şase luni, a prezis consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, citat sâmbătă de dpa. "Acesta (războiul - n.r.) s-ar putea prelungi între două şi până la şase luni", a declarat vineri seară Podoliak într-un interviu cu portalul rus de opoziţie Medusa.

În opinia sa, unul dintre principalii factori îl reprezintă capacitatea stocurilor de armament. Un alt factor hotărâtor este felul în care dispoziţia s-ar putea schimba în Europa, Ucraina şi Rusia. Vor avea loc negocieri de pace doar dacă situaţia pe teren se va schimba şi Rusia nu va mai avea impresia că îşi poate impune condiţiile, a mai spus el.

UPDATE 09:40 Kievul face tot posibilul pentru a elibera militarii din batalionul Azov

Serviciile de informaţii ucrainene sunt în contact cu luptătorii capturaţi de la oţelăria Azovstal din Mariupol, iar Kievul face tot posibilul pentru a asigura eliberarea lor, a declarat vineri seara târziu ministrul de interne ucrainean Denis Monastirski, citat sâmbătă de Reuters.

Soarta sutelor de luptători care au ajuns pe mâinile ruşilor este neclară de la mijlocul lunii mai, după ce li s-a ordonat să se predea.

"Prin intermediul lor (al serviciilor de informaţii) aflăm despre condiţiile de detenţie, de hrană şi despre posibilitatea eliberării lor. Ştim cu toţii că vor ajunge toţi aici, la Kiev, şi facem tot posibilul pentru a realiza acest lucru", a declarat Monastirski la televiziunea ucraineană.

UPDATE 08:00 Macron i-a spus lui Putin că a făcut "o greşeală istorică"

Preşedintele francez Emmanuel Macron afirmă că i-a spus lui Vladimir Putin că a comis o "greşeală istorică şi fundamentală" prin invadarea Ucrainei şi că acum este "izolat", relatează BBC.

"Eu cred, şi i-am spus-o, că a făcut o greşeală istorică şi fundamentală pentru poporul său, pentru el însuşi şi pentru istorie", a spus Macron, într-un interviu pentru presa franceză. Totodată, Macron nu a exclus o vizită la Kiev în curând.

UPDATE 07:50 Ambasadorul Ucrainei la Ankara acuză Turcia că achiziţionează grâu ''furat'' de Rusia

Ambasadorul Ucrainei la Ankara,Vasil Bodnar, a acuzat vineri Rusia că ''fură'' şi exportă cereale ucrainene, în special în Turcia, relatează AFP. ''Rusia fură fără ruşine cerealele Ucrainei şi le exportă din Crimeea în străinătate, în special în Turcia'', a denunţat Vasil Bodnar într-un mesaj pe Twitter. ''Am cerut ajutorul Turciei pentru a rezolva problema'', a adăugat el.

UPDATE 07:40 Preşedintele Volodimir Zelenski crede în victorie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că are încredere în obţinerea victoriei, în timp ce ce războiul rus împotriva ţării sale a ajuns la 100 de zile, scrie Agerpres.

''Cu exact 100 de zile în urmă, ne-am trezit la o nouă realitate'', a spus Zelenski într-o înregistrare video, în faţa reşedinţei sale oficiale din Kiev. El a descris experienţa războiului în termeni de cuvinte noi care ucrainenii trebuie să le înveţe. Acestea includ unele teribile precum rachete, ruine şi deportare.

UPDATE 07:30 ONU: 14 milioane de ucraineni, forţaţi să îşi părăsească locuinţele din februarie

Aproximativ 14 milioane de ucraineni, majoritatea femei şi copii, au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele, a declarat vineri coordonatorul de criză al Naţiunilor Unite pentru Ucraina, Amin Awad, citat de The Guardian.

Într-o declaraţie publicată în cea de-a 100-a zi a invaziei ruse a Ucrainei, Awad a vorbit despre ucrainenii strămutaţi, descriind „amploarea şi viteza deplasării lor, nemainîntâlnite în istorie”.

Awad a continuat: ”Acest război a avut un impact inacceptabil asupra oamenilor şi a cuprins practic toate aspectele vieţii civile. Acest război nu are şi nu va avea niciun câştigător. Mai degrabă, am asistat timp de 100 de zile la ceea ce se pierde: vieţi, case, locuri de muncă şi perspective. Am asistat la distrugeri şi devastări în oraşe şi sate. Şcolile, spitalele şi adăposturile nu au fost cruţate".

UPDATE 07:20 Ucraina a semnat un acord cu compania nucleară americană Westinghouse pentru aprovizionarea cu combustibil atomic şi oprirea dependenţei de Rusia

Ucraina a semnat un acord cu compania americană de energie nucleară Westinghouse pentru aprovizionarea cu combustibil a tuturor centralelor sale atomice, în efortul de a pune capăt dependenţei ţării de livrările din Rusia, a anunţat vineri compania nucleară de stat a Ucrainei, transmite Reuters.

Acordul creşte, de asemenea, numărul de noi unităţi nucleare pe care Westinghouse le va construi în Ucraina la nouă faţă de cinci cât era prevăzut anterior, iar compania va înfiinţa un centru de inginerie în ţară.

Ucraina are patru centrale nucleare în funcţiune, dintre care cea mai mare, la Zaporojie, a căzut sub controlul Rusiei la câteva zile după ce a început invazia rusă, în februarie, dar este încă operată de tehnicieni ucraineni.

UPDATE 07:10 Mircea Geoană, despre posibilitatea ca Rusia să intre în conflict cu NATO

Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, afirmă că Alianţa Nord-Atlantică nu observă, în acest moment, o intenţie a Federaţiei Ruse de a intra în conflict cu statele membre NATO. El susţine că Rusia nu are, de altfel, nici interesul şi nici capabilităţile de a intra într-un conflict cu o alianţă puternică, precum NATO. 

"Nu vedem astfel de intenţie din partea Rusiei şi trebuie să spunem, fără să ne facem prea mult vânt cu coada, că NATO este prea puternic şi mult prea mobilizat în acest timp pentru ca Rusia să fie un pericol pentru noi sau să facă un calcul atât de greşit, au greşit o dată, grosolan din punct de vedere calcul strategic cu Ucraina, cu atât mai puţin un risc de escaladare cu NATO”, a explicat Mircea Geoană.

UPDATE 07:00 Ruşii pregătesc un nou atac asupra oraşului Sloviansk

Statul Major General ucrainean a transmis vineri că ruşii concentrează o forţă de până la 20 de batalioane în zonă. Ruşii au încercat să lanseze un atac asupra a două oraşe la nord şi nord-vest de Sloviansk – Barvinkove şi Sviatohirsk – dar nu au reuşit, a spus Statul Major.

Nu este clar dacă ruşii au ocupat un alt teritoriu la est de Sloviansk, după ce au câştigat controlul asupra oraşului Lyman la sfârşitul lunii trecute. Partea ucraineană spune că forţele ruse au folosit artileria în două zone mai apropiate de Sloviansk - Shchurove şi Brusivka.

La Severodoneţk, Statul Major General a afirmat că luptele continuă: „Sub acoperirea focului de artilerie, au luat cu asalt zonele rezidenţiale din partea de est a oraşului. [Inamicul] are un succes parţial”.

Însă ruşii nu făcuseră niciun progres în eforturile lor de a avansa spre alte aşezări din teritoriul pe care forţele ucrainene continuă să-l apere - care include Bakhmut, Soledar şi Lisihansk. Încă o dată, a spus Statul Major, ruşii au încercat să treacă râul Siverskiy Doneţ şi „să creeze condiţii pentru trecerea acestuia de către principalele sale forţe armate”. Râul s-a dovedit a fi o barieră majoră pentru forţele ruse.

Luptele au început la nord de Harkov, unde forţele ucrainene au recâştigat teritoriu în ultimele săptămâni. Statul Major a raportat că forţele ruse încercau să blocheze înaintarea trupelor ucrainene în direcţia frontierei de stat. [Inamicul] a continuat să tragă asupra unităţilor Forţelor de Apărare folosind avioane, artilerie, lansatoare de rachete multiple, mortiere şi tancuri".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 101 LIVE TEXT. Rușii susțin că i-au nimicit pe ucraineni în Severodoneţk, dar sunt contraziși: "Soldații noștri i-au respins, ei suferă pierderi uriașe"