Antena Meniu Search
x

Foto Cum l-a pedepsit Putin pe oligarhul Oleg Tinkov, după ce miliardarul a criticat războiul din Ucraina

Oleg Tinkov, în vârstă de 54 de ani, era unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri proveniți din Rusia. Asta până când a avut curajul să critice războiul dus de Vladmir Putin în Ucraina.

de Redactia Observator

la 02.05.2022, 16:08

oligarhul rus Oleg Tinkov
Cum l-a pedepsit Putin pe oligarhul Oleg Tinkov, după ce miliardarul a criticat războiul din Ucraina - Profimedia Images (arhivă)

Oleg Y. Tinkov avea o avere de peste 9 miliarde de dolari în luna noiembrie a anului trecut, fiind considerat un om de afaceri care și-a clădit imperiul în afara energiei și a mineralelor, domenii în care oligarhii ruși au adunat bogății imensurabile. Însă totul s-a schimbat în aprilie 2022, atunci când Tinkov, fondatorul uneia dintre cele mai mari bănci rusești, a criticat războiul din Ucraina pe Instagram. A doua zi, reprezentanți ai administrației Putin i-au contactat pe managerii băncii și i-au amenințat că banca va fi naționalizată, dacă nu taie legăturile cu Tinkov. Săptămâna trecută, omul de afaceri a vândut 35% din acțiuni unui miliardar ce deține o companie minieră, în ceea ce a descris ca fiind o "vânzare disperată", forțată de Kremlin.

Mai mult, într-o discuție la telefon cu jurnaliștii de la The New York Times, în cursul zilei de duminică, de la o locație pe care nu a vrut să o dezvăluie, Oleg Tinkov a precizat că și-a angajat bodyguarzi, după ce apropiați din serviciile de securitate rusești i-au spus că ar trebuie să se teamă pentru viața lui, glumind că, dacă nu l-a ucis leucemia, poate că "îl va ucide Kremlinul".

A fost o schimbare rapidă și radicală de situație pentru un miliardar care ani întregi a evitat să intre în conflict cu Vladimir Putin, asta în timp ce și-a creat o imagine de independent față de Moscova. Căderea lui subliniază consecințele pe care le suportă elita rusească ce îndrăznește să conteste linia oficială de la Kremlin, iar asta explică de ce au fost atât de puține reacții de la oamenii de afaceri din Rusia. Asta deși aceștia, susține Tinkov, sub preocupați de impactul războiului asupra stilului lor de viață.

Oligarhul susține că știa că regimul Putin e rău, dar că a subestimat capacitatea de a face rău

Pe acelaşi subiect

Mai mult, Oleg Tinkov susține că multe dintre cunoștințele sale din lumea afacerilor și administrație centrală i-au spus în privat că sunt de acord cu el, "dar că le este teamă". În interviul oferit NYT, Tinkov a vorbit în termeni duri despre regimul de la Moscova și acțiunile lui din ultimele două luni. "Am realizat că Rusia, ca țară, nu mai există. Am crezut că regimul Putin este rău. Dar, desigur, nu am avut nicio idee că va fi la o scară atât de catastrofală", a declarat Tinkov, care a fost de părere că Putin va rămâne la putere o lungă perioadă de timp. Oficialii de la Kremlin nu au avut o reacție, la cererea jurnaliștilor americani.

Tinkoff, banca pe care Oleg Tinkov a fondat-o în 2006, a negat caracterizarea acestuia privind evenimentele curente și a precizat că "nu există niciun fel de amenințări la nivelul conducerii". Oficialii instituției bancare au părut că se distanțează de părerile fondatorului. "Oleg nu a fost în Moscova pentru mulți ani, nu a participat în viața companiei și nu era implicat în operațiunile curente", au spus cei de la Tinkoff, într-un comunicat. De menționat că oligarhul rus nu a avut probleme doar cu Moscova, ci și cu Vestul. Anul trecut acesta a acceptat să plătească 507 milioane de dolari pentru a stinge un caz de fraudă fiscală în Statele Unite, iar în martie Londra l-a pus pe lista sancțiunilor ce urmau a fi aplicate elitelor rusești. "Acești oligarghi, oameni de afaceri și ucigași angajați sunt complice la uciderea civililor nevinovați și e corect ca ei să plătească prețul", declarase secretarul de stat pentru afaceri externe de la Londra, Liz Truss, la acea vreme.

Totul s-a schimbat pe 19 aprilie 2022 pentru Oleg Tinkov

Spre deosebire de alți oligarhi ruși, care s-au certat cu Vladimir Putin și au luat calea exilului, precum magnatul petrolului Mihail Hodorkovski sau antreprenorul Pavel Durov, Oleg Tinkov a găsit o cale să coexiste cu Kremlinul și să facă miliarde. Cel puțin până pe 19 aprilie 2022. Atunci, Tinkov a publicat un text emoționant anti-război pe Instagram, numind invazia "nebună" și batjocorind forțele armate ale Federației Ruse. "De ce am avea o armată bună, dacă totul în țară este disfuncțional și ancorat în nepotism, servilism și supunere?". În replică, elitele ruse pro-război au postat fotografii pe internet cu carduri Tinkoff rupte. Vladimir Soloviov, un cunoscut prezentator de televiziune, l-a atacat direct: "Conștiința ta e putrezită".

Tinkov, care a suferit de leucemie, crede că boala l-a făcut mai curajos decât alți miliardari. Cu toate ce aceștia, susține el, sunt "în stare de șoc" din cauza războiului și l-au sunat în număr mare pentru a oferi ajutorul. "Ei înțeleg că sunt legați de Vest, că sunt parte a pieței internaționale, și așa mai departe. Ei sunt îndreptați cu repeziciune spre Iran. Dar nu le place. Ei voi ca copiii lor să-și petreacă vacanțele în Sardinia", a spus Tinkov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Cum l-a pedepsit Putin pe oligarhul Oleg Tinkov, după ce miliardarul a criticat războiul din Ucraina