Cum s-ar putea sfârşi războiul din Ucraina? BBC descrie cinci posibile scenarii
Invazia rusă în Ucraina a intrat în cea de-a noua zi, iar militarii lui Vladimir Putin continuă să distrugă orașe și să ucidă civili. Ucraineni de rând s-au alăturat forțelor armate și opun rezistență, încercând să-și apere pământul și libertatea. În tot acest timp, un milion de oameni și-au părăsit țara, fugind din calea morții. BBC News a prezentat mai multe scenarii prin care s-ar putea încheia războiul din Ucraina.
James Landale, corespondent diplomatic al BBC, a analizat situațiea din Ucraina și a descris cinci scenarii - de la sumbre la cele care inspiră speranță - care ar putea să ducă la încheierea războiului.
1. Război scurt
Rusia își intensifică operațiunile militare în Ucraina cu atacuri devastatoare. Mii de oameni mor, Kievul cade, președintele Volodimir Zelenski este asasinat sau fuge, iar Rusia instalează un regim marionetă pro-Moscova. Președintele Putin declară victoria și retrage unele forțe, lăsând suficient în urmă pentru a menține un anumit control. Mii de refugiați continuă să fugă spre vest.
Acesta ar fi un rezultat instabil, vulnerabil la insurgențe și conflicte viitoare.
- Serghei Stahovski, tenismanul care i-a stricat un record lui Roger Federer, s-a întors în Ucraina să lupte contra...
- Război Rusia - Ucraina, ziua 9 LIVE TEXT. Centrala nucleară Zaporojie, bombardată de armata rusă. Rușii ar fi...
- Cum se pot înscrie refugiaţii ucraineni la şcoală, în România. Sorin Cîmpeanu: Procesul educativ al elevilor...
2. Război lung
Poate mai probabil. Este posibil ca forțele ruse să se blocheze, împiedicate de moralul scăzut și logistica proastă. Și chiar și odată ce forțele ruse obțin o oarecare prezență în orașele Ucrainei, militarii vor lupta în continuare pentru a menține controlul. Este posibil ca Rusia să nu poată oferi suficiente trupe pentru a acoperi o țară atât mare.
Forțele defensive ale Ucrainei se transformă într-o insurgență eficientă, bine motivată. Occidentul continuă să furnizeze arme și muniție. Și apoi, poate după mulți ani, poate cu o nouă conducere la Moscova, forțele ruse părăsesc în cele din urmă Ucraina
3. Războiul european
Este posibil ca acest război să treacă de granițele Ucrainei? Vladmir Putin ar putea încerca să recâștige mai multe părți din fostul imperiu al Rusiei prin trimiterea de trupe în fostele republici sovietice precum Moldova și Georgia, care nu fac parte din NATO. Sau ar putea fi doar un calcul greșit și escaladare. Putin ar putea declara că livrările de arme occidentale către forțele ucrainene sunt un act de agresiune care justifică represalii. El ar putea amenința că va trimite trupe în statele baltice - care sunt membre NATO, inclusiv în Lituania, pentru a forma astfel un coridor terestru spre enclava rusă Kaliningrad. Acest lucru ar fi extrem de periculos și ar risca război cu NATO. Conform articolului 5 din Carta Alianței militare, un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor. Dar Vladimir Putin și-ar putea asuma riscul dacă ar simți că este singura modalitate de a-și salva funcția. Dacă se confruntă, poate, cu înfrângerea în Ucraina, ar putea fi tentat să escaladeze în continuare. Știm acum că liderul rus este dispus să încalce normele internaționale de lungă durată. Aceeași logică poate fi aplicată utilizării armelor nucleare.
Săptămâna aceasta, Vladimir Putin și-a pus forțele nucleare la un nivel mai ridicat de alertă. Majoritatea analiștilor se îndoiesc, însă, că acest lucru înseamnă că utilizarea lor este probabilă sau iminentă.
4. Soluție diplomatică
Acceptând deja discuțiile - chiar dacă acestea nu au făcut prea multe progrese - Vladimir Putin pare să fi acceptat cel puțin posibilitatea unei încetări a focului. Dacă războiul merge prost pentru el, liderul rus poate considera că o continuare a conflictului ar fi o ameninţare mai mare pentru leadershipul lui decât umilinţa pe care ar îndura-o dacă i-ar pune capăt.
China intervine, punând presiune pe Moscova pentru a se ajunge la un compromis şi ameninţând că nu va mai cumpăra petrol şi gaze ruseşti dacă nu se ajunge la un armistiţiu. Atunci, Putin caută o ieşire din război. Între timp, autorităţile ucrainene constată distrugerea continuă a ţării lor şi ajung la concluzia că un compromis politic ar fi mai benefic decât devastatoarele pierderi de vieţi omeneşti. Diplomaţii intră în negocieri şi se ajunge la un acord. Ucraina ar accepta suveranitatea Rusiei asupra Peninsulei Crimeea şi regiunii Donbas. În schimb, Putin acceptă independenţa Ucrainei şi dreptul ei de a-şi aprofunda legăturile cu Europa. Această soluţie pare însă puţin probabilă. Totuşi, nu este în afara sferei plauzibilului ca un astfel de scenariu să apară pe fundalul unui conflict sângeros.
5. Vladimir Putin, alungat de la putere
Dacă războiul este dezastruos pentru Rusia, poate exista amenințarea unei revolte populare. Și dacă cei care au beneficiat de Vladimir Putin nu mai cred că le poate apăra interesele, un astfel de rezultat poate să nu fie neplauzibil.
Și cum rămâne cu Vladimir Putin însuși? Când și-a lansat invazia, a declarat: „Suntem pregătiți pentru orice rezultat”. Dar dacă acest rezultat ar fi pierderea puterii? Ar putea părea de neconceput. Cu toate acestea, lumea s-a schimbat în ultimele zile şi oamenii se gândesc acum la astfel de lucruri. Lawrence Freedman, profesor la facultatea de Studii despre război din cadrul Kings College din Londra, a spus: "Acum este la fel de probabil să se schimbe regimul la Moscova, cât şi la Kiev".
Poate că Putin va continua calea războiului distrugător. Mii de soldaţi ruşi vor muri. Sancţiunile economice se vor face simţite. Vladimir Putin va pierde sprijinul popular. Poate că va apărea ameninţarea unei revoluţii populare, iar președintele rus ar folosi forţele de securitate internă pentru a suprima opoziţia. Însă situaţia internă ar deveni dificilă şi un număr suficient de membri ai armatei, poliţiei şi elitei economice din Rusia s-ar întoarce împotriva lui. S-ar produce o lovitură de stat sângeroasă şi Putin ar fi înlăturat de la putere. Din nou, acest scenariu pare puţin probabil în acest moment. Dar el nu ar fi complet neplauzibil dacă oamenii care au beneficiat de legăturile lor cu Putin nu ar mai crede că liderul de la Kremlin poate să le apere în continuare interesele.
Concluzie: Aceste scenarii nu se exclud reciproc - unele dintre ele s-ar putea combina pentru a produce rezultate diferite. Dar, indiferent de felul în care se va încheia războiul din Ucraina, lumea întreagă se va schimba. Omenirea nu se va întoarce la status-quoul din trecut. Relaţiile Rusiei cu lumea exterioară vor fi diferite, iar atitudinea europenilor faţă de securitate va fi transformată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰