Antena Meniu Search
x

Racheta căzută pe teritoriul Poloniei era ucraineană. Varşovia nu va mai invoca Articolul 4 al NATO

Doi oameni au fost răniţi mortal într-un sat polonez aflat la graniţa cu Ucraina. Aceştia au fost loviţi de o rachetă de fabricaţie rusească. Incidentul a generat şedinţe de urgenţă la nivelul NATO. Este cel mai probabil un accident nefericit, racheta căzută era folosită de apărarea aeriană ucraineană, a anunţat miercuri președintele polonez Andrzej Duda. Potrivit agenţiei EFE, Polonia va comunica NATO că racheta căzută pe teritoriul său era ucraineană şi nu va invoca articolul 4 al tratatului nord-atlantic. Reuters transmite că Joe Biden le-a spus partenerilor că racheta din Polonia a fost trasă de antiaeriana ucraineană. 

de Redactia Observator

la 16.11.2022, 14:05

Racheta căzută pe teritoriul Poloniei era ucraineană. Varşovia nu va invoca Articolul 4 al NATO - Surse
O rachetă a lovit o fermă din Przewodow, Polonia la circa 6 km de frontiera cu Ucraina - Profimedia

Războiul din Ucraina face primele victime într-o ţară NATO: Polonia. Doi oameni au murit într-un sat aflat la câţiva kilometri de graniţa cu Ucraina, loviţi de o rachetă de fabricaţie rusească. Evenimentul a provocat o întâlnire de urgenţă a liderilor NATO. În timp ce Moscova neagă orice implicare în incident şi spune că este vorba despre o provocare, premierul polonez a convocat Consiliul de Securitate. 

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri că nu există niciun indiciu că racheta care a lovit Polonia a fost lansată din Rusia. El a declarat că a fost probabil un "accident nefericit" și că racheta a fost trasă de sistemele de apărare aeriană ucraineană.

Cu toate astea, potrivit agenţiei EFE care citează o sursă diplomatică europeană Guvernul Poloniei va comunica miercuri partenerilor săi din NATO că racheta care a lovit marţi teritoriul său şi a ucis doi oameni a fost trasă de armata ucraineană. Potrivit sursei citate, care a vorbit sub rezerva anonimatului, Varşovia nu va invoca în cele din urmă în faţa partenerilor săi din alianţă articolul 4 din Tratatul fondator al NATO. Articolul menţionat prevede consultări între aliaţi atunci când este ameninţată ''integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricăreia dintre părţi''.

Potrivit The Guardian, Polonia încă analizează dacă va activa sau nu Articolul 4 al NATO, potrivit premierului Mateusz Morawiecki. Președintele Andrzej Duda a spus însă că se pare că ar putea să nu fie necesar să se utilizeze această măsură. 

Pe acelaşi subiect

Biden, către NATO: Racheta din Polonia a fost trasă de antiaeriana ucraineană 

O sursă din cadrul NATO a spus pentru Reuters că preşedintele american Joe Biden le-a spus partenerilor din G7 şi NATO că explozia produsă marţi în estul Poloniei a fost cauzată de o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene.  Explozia, în care au murit două persoane, a provocat îngrijorări că războiul din Ucraina s-ar putea extinde la ţări vecine.

La sediul NATO a început miercuri dimineaţă, de la ora locală 10:00 (09:00 GMT), o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, pentru a discuta despre explozia din estul Poloniei, în apropiere de frontiera cu Ucraina. Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat anterior miercuri că Polonia nu are dovezi concrete despre cine a lansat racheta, care a lovit o rampă a unui siloz de cereale la circa 6 km de graniţa cu Ucraina.

Cu toate astea, Zelenski susţine că racheta care a căzut în Polonia a fost trasă de Rusia iar Kievul cere instituirea unei zone de interdicţie aeriană.

FT: Apărarea antiaeriană a Ucrainei ar fi putut lansa racheta care a căzut în Polonia

Potrivit unei analize a cotidianului britanic Financial Times (FT), primele investigaţii sugerează că racheta ar fi putut fi lansată de sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei împotriva unei rachete ruse înainte de a cădea în Polonia, menţionează FT, care citează surse familiarizate cu aceste conversaţii.

Investigaţiile cu privire la cele întâmplate sunt încă în curs şi nu s-a ajuns deocamdată la nicio concluzie, adaugă FT. Polonia a convocat o reuniune de urgenţă cu aliaţii săi din NATO după ce Varşovia a anunţat că a fost vorba despre un atac cu o ''rachetă de fabricaţie rusă'' în satul Przewodow, aflat la graniţa cu Ucraina.

În fotografiile publicate pe reţelele sociale se putea observa un utilaj agricol distrus, lângă un crater de mari dimensiuni, în timp ce presa locală a relatat că victimele erau muncitori agricoli. După reuniunea de urgenţă, preşedintele american Joe Biden a declarat că există ''informaţii preliminare care pun sub semnul întrebării'' varianta conform căreia racheta a fost lansată din Rusia. ''După traiectorie, este puţin probabil ca racheta să fi fost lansată din Rusia, dar vom vedea'', le-a spus Biden jurnaliştilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Racheta căzută pe teritoriul Poloniei era ucraineană. Varşovia nu va mai invoca Articolul 4 al NATO