Video Cum se simte americanul care a primit inima unui porc, la o lună de la transplantul realizat în premieră, în SUA
Pe 7 ianuarie, chirurgii de la Universitatea din Maryland, SUA, au realizat, în urma unei operații care a durat opt ore, primul transplant de succes al unei inimi de porc modificată genetic într-un corp uman. La o lună de la procedură, au apărut informații despre starea de sănătate a pacientului, David Bennett, un american în vârstă de 57 de ani.
![David Bennett, alături de dr. Bartley Griffith](https://img.observatornews.ro/0/2022/2/7/457657/david-bennett-44c70689.webp?w=430&f=2&v=2)
În urmă cu fix o lună, unui american i s-a implantat o inimă de porc modificată genetic. Specialiștii vorbesc despre un miracol și o piatră de hotar în medicină.
"Creează puls, creează presiune, este inima lui. Funcționează și pare normal. Suntem încântați, dar nu știm ce ne va aduce ziua de mâine. Acest lucru nu s-a mai făcut niciodată", declara la câteva zile după operație dr. Bartley Griffith, care a efectuat operația, potrivit The New York Times.
Acum, la o lună de la transplant, Universitatea din Maryland a anunțat care este starea de sănătate a lui David Bennett. Astfel, pacientul este surprinzător de bine. Nu există semne că trupul bărbatului de 57 de ani ar respinge inima.
"Se descurcă mai bine decât ne așteptam. Inima lui este în regulă, nu există niciun semn de respingere", a afirmat Muhammad Mohiuddin, chirurg șef la Centrul Medical al Universității Maryland din Baltimore, într-un videoclip publicat în urmă cu câteva zile de spitalul universitar.
- Un adolescent are din nou șansa la viață normală, după ce a primit un rinichi de la tatăl său. Procedura a...
- Premieră medicală în SUA. Rinichii unui porc, transplantaţi cu succes în corpul unui pacient aflat în moarte...
- În pieptul unui om bate, în premieră, o inimă de porc modificată genetic. Starea pacientului după transplant
- Costache Pavăl, un pacient norocos. A primit o nouă şansă la o viaţă normală, după al doilea transplant de...
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
"Timpul lung de supraviețuire de o lună este un succes imens pentru xenotransplant", explică Joachim Denner, expert în transplant de la Universitatea Liberă din Berlin, potrivit Heute.at.
Cu toate acestea, există încă pericolul ca organismul americanului să reacţioneze negativ la noua inimă. "Sistemul imunitar are nevoie de o anumită perioadă de timp înainte de a construi un răspuns imun. În momentul de față, anticorpii și celulele imune care ar putea respinge organul sunt doar în curs de formare", spune Denner.
Inima de porc transpantată lui David Bennett a suferit zece modificări genetice
Deși rezultatul intervenției nu poate fi încă pe deplin estimat, majoritatea experților vorbesc deja despre el ca fiind un succes.
Xenotransplantul - transplantul de organe de la animale la om - este cercetat încă din anii 1980. Iar porcii au fost luați în considerare ca posibili donatori, deoarece au un metabolism similar cu cel al oamenilor.
Inima de porc transpantată lui David Bennett a suferit zece modificări genetice, iar evoluția lucrurilor în cazul bărbatului de 57 de ani nu este previzibilă. În ciuda unei operații reușite, americanul, cel mai probabil, nu va mai experimenta niciodată viața normală de zi cu zi. În prezent este la kinetoterapie, unde încearcă să învețe din nou să meargă.
Germania va crește porci pentru transplanturi de inimă la om
Oamenii de ştiinţă germani au anunţat că vor clona şi vor creşte în acest an porci modificaţi genetic, cu scopul de a realiza noi transplanturi de inimă la oameni, anunța Reuters în urmă cu câteva zile.
Eckhard Wolf, cercetător în cadrul Universităţii Ludwig-Maximilians (LMU) din München, a afirmat că echipa sa îşi propune ca noua specie, modificată din rasa Auckland Island, să fie pregătită pentru teste de transplant până în 2025. "Conceptul nostru îşi propune să înceapă cu un model mai simplu, şi anume cinci modificări genetice", a declarat Wolf, ale cărui cercetări au generat o serie de dezbateri aprinse în Germania, ţara cu una dintre cele mai scăzute rate de transplant de organe din Europa şi cu mulţi activişti care luptă pentru drepturile animalelor.
Eckhard Wolf, care a studiat transplanturile de la animal la om – xenogrefe – vreme de 20 de ani, a precizat că echipa pe care o coordonează va utiliza o tehnologie de clonare încă ineficientă pentru a genera doar "animalele fondatoare", din care vor fi crescute generaţii viitoare identice din punct de vedere genetic. Prima generaţie ar trebui să se nască anul acesta, iar inimile animalelor vor fi testate mai întâi pe babuini. Echipa va solicita aprobarea pentru un studiu clinic pe oameni abia peste doi sau trei ani, a adăugat Wolf. Transplanturile se realizează în cazul persoanelor diagnosticate cu insuficienţă a organului şi care nu au alte opţiuni de tratament.
Aproximativ 8.500 de persoane se aflau pe lista de aşteptare la sfârşitul anului trecut, în Germania, potrivit datelor Fundaţiei pentru Transplant de Organe din Germania.
Conform declaraţiilor lui Wolf, această intervenţie chirurgicală ar putea scurta lista respectivă, însă oponenţii afirmă că tehnologia nu ia în considerare drepturile animalelor, porcii fiind trataţi ca nişte fabrici de organe, iar maimuţele din cadrul experimentelor mor în agonie.
Kristina Berchtold, purtător de cuvânt al filialei din München a Animal Welfare Association, susține că această practică este "extrem de discutabilă din punct de vedere etic".
"Animalele nu ar trebui să fie tratate drept piese de schimb pentru oameni… Un animal de companie, un aşa-numit animal de fermă, o clonă sau un animal născut în mod natural au toate aceleaşi nevoi, frici şi, drepturi", a mai spus Berchtold.
În februarie 2019, grupul german Medici Împotriva Experimentelor pe Animale a înaintat o petiţie prin care se solicita interzicerea cercetărilor în domeniul xenogrefelor.
Petiţia a strâns peste 57.000 de semnături.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰