Antena Meniu Search
x

Video Liz Truss este oficial noul premier al Marii Britanii. Rusia nu se aşteaptă la schimbări "în mai bine". Boris Johnson: "S-a terminat, prieteni"

Liz Truss a devenit marţi noul premier al Regatului Unit, în urma unei întâlniri, la Castelul Balmoral, cu regina Elisabeta a II-a, care i-a cerut să formeze un Guvern, relatează BBC News. Această întâlnire cu regina la Balmoral face parte din procesul oficial prin care Liz Truss a devenit premier, notează News.ro.

de Redactia Observator

la 06.09.2022 , 22:19

Vizita făcută de noul premier are loc după o întâlnire în care Boris Johnson i-a prezentat reginei Elisabeta a II-a demisia din funcţia de şef al Guvernului. Suverana are probleme de mobilitate, iar din această cauză aceste întâlniri au avut loc în Scoţia, la Castelul Balmoral, şi nu la Palatul Buckingham, în Londra.

Aceasta este prima imagine în care Elisabeta a II-a apare după o vreme. Liz Truss este al 15-lea premier (al unui număr de 16 Executive) din timpul domniei de 70 de ani. Laburistul Harold Wilson a fost ales în două rânduri. Începând din 1962, regina a numit 170 de premieri în lume, în cadrul Commonwealth.

Noul prim-ministru britanic Liz Truss și-a făcut marţi intrarea în Downing Street, succedându-i lui Boris Johnson într-un moment de criză legată de creşterea costului vieţii.

Vezi și

"S-a terminat, prieteni", a spus Johnson într-un scurt discurs luni dimineaţă în faţa reşedinţei oficiale din Downing Street 10, unde se aflau câteva sute de persoane. Johnson şi-a lăudat propriul bilanţ şi s-a comparat cu "o rachetă care şi-a încheiat misiunea" şi reintră în atmosferă. "Îi voi oferi acestui guvern sprijinul meu cel mai fervent", a dat el asigurări.

Pe acelaşi subiect

Boris Johnson, "eroul" Brexit-ului, adesea numit simplu de britanici "Boris", părăseşte aşadar "ea mai bună slujbă din lume", aşa cum o calificase, după 3 ani şi 44 de zile (doar cu puţin mai mult decât predecesoarea sa Theresa May), după o serie de scandaluri care au declanşat zeci de demisii în anturajul său de la începutul lunii iulie.

Cine este Liz Truss?

Liz Truss, ministru de externe în guvernul Johnson, a fost aleasă cu 57% din opţiunile a circa 142.000 de membri votanţi ai Partidului Conservator, faţă de 43% pentru rivalul său Rishi Sunak, fost ministru de finanţe, şi va fi a treia femeie prim-ministru al Marii Britanii, după Margaret Thatcher (1979-1990) şi Theresa May (2016-2019), notează Agerpres.

După o campanie cu orientare puternică de dreapta, Liz Truss va da primul test marţi după-amiază, când va anunţa componenţa guvernului. Luni, ea a promis că va guverna "ca o conservatoare", că va pune în aplicare "un plan îndrăzneţ pentru reducerea impozitelor şi a creşte economia", şi că îi va învinge pe laburişti în alegerile prevăzute la începutul lui 2025.

"Voi veni cu un plan clar de reducere a taxelor şi pentru creştere economică. Voi găsi soluţii pentru criza energetică, mă voi ocupa de problema facturilor energetice, dar şi de problemele pe termen lung pe care le avem în aprovizionarea cu energie", a declarat Truss, sub presiunea de a ajuta milioane de britanici confruntaţi cu facturi la energie în creştere vertiginoasă.

Primele anunţuri menite să combată criza economică sunt aşteptate probabil joi. După ce în mare parte din campanie s-a opus unei astfel de măsuri, Liz Truss ar putea să anunţe, potrivit presei, o îngheţare a preţurilor la energie, în sprijinul familiilor şi companiilor.

Rusia, prima reacția oficială după numirea noului premier

Lavrov o critică pe Liz Truss pentru că nu a făcut compromisuri şi declară că astfel "nu va ajuta Marea Britanie să îşi menţină sau să îşi consolideze poziţia pe arena internaţională". Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a criticat-o pe Liz Truss susținând că nu a putut face compromisuri şi a declarat că acest lucru "nu va ajuta Marea Britanie să-şi menţină sau să-şi consolideze poziţia pe arena internaţională", relatează The Guardian.

Lavrov a declarat, într-o conferinţă de presă, la Moscova, că viitorul premier a încercat să "apere interesele Marii Britanii fără a ţine cont de poziţiile altora în vreun fel şi fără nicio încercare de compromis".

"Nu cred că acest lucru va ajuta Marea Britanie să-şi menţină sau să-şi consolideze poziţia pe arena internaţională, care a fost clar zguduită după ce a părăsit Uniunea Europeană", a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

De asemenea, Lavrov l-a luat în derâdere pe noul premierul britanic pentru că a spus că nu ştie dacă preşedintele francez, Emmanuel Macron, este un prieten sau un inamic. "Pentru Liz Truss... ar trebui să fie mai mult o prioritate să se ocupe de cei mai apropiaţi vecini ai săi, inclusiv să decidă în sfârşit dacă preşedintele Macron este prietenul sau inamicul ei. Această întrebare rămâne încă în aer", a subliniat ministrul rus de Externe.

Lavrov a mai spus că Marea Britanie a încercat să "compenseze" Brexit-ul făcând "paşi drastici pe scena mondială" şi că acţionează "agresiv cu privire la situaţia din Ucraina".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Călătoriți cu trenul pe caniculă?
Observator » Stiri externe » Liz Truss este oficial noul premier al Marii Britanii. Rusia nu se aşteaptă la schimbări "în mai bine". Boris Johnson: "S-a terminat, prieteni"