Antena Meniu Search
x

Arestovici a anunţat că şi-a dat demisia din funcţia de consilier al lui Zelenski. Greşeala care a creat un scandal politic în Ucraina

Oleksi Arestovici, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, a anunţat că şi-a dat demisia din funcţie după greşeala făcută în weekend în urma unui atac masiv cu rachete al Rusiei. Arestovici a spus atunci că racheta rusească care a căzut peste un bloc din Dnipro provocând 44 de morţi a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană ucrainene, prăbuşindu-se apoi peste o clădire rezidenţială. În prezent, nu se știe dacă demisia sa a fost şi acceptată. 

de Redactia Observator

la 17.01.2023, 12:21

Arestovici şi-a dat demisia din funcţia de consilier al lui Zelenski. Greşeala care a creat un scandal politic in Ucraina
Oleksi Arestovici - Facebook/Pravda

Arestovici a postat marţi pe conturile de social media o scrisoare de demisie din postul de consilier al Administraţiei Prezidenţiale de la Kiev. În seara zilei de 14 ianuarie, Oleksi Arestovici a spus că o rachetă rusească a căzut peste blocul din Dnipro după ce a fost lovită de apărarea aeriană ucraineană. "Am scris o scrisoare de demisie. Aș vrea să arăt un exemplu de comportament civilizat: o greșeală de principiu, deci, demisia.", a scris Arestovici.

Declaraţia sa a stârnit critici dure în rândul ucrainenilor şi a fost retractată ulterior. Cuvintele lui Arestovici au fost preluate de propaganda rusă și oficialii ruși. Inclusiv oficiali din armată ucraineană au negat că racheta rusească din Dnipro a fost doborâtă de sistemul de apărare al Kievului. Unele voci din Ucraina l-au acuzat chiar pe Arestovici de propagandă pro-rusă. Kremlinul a sugerat ieri că racheta care a lovit blocul din Dnipro a fost deviată de apărarea antiaeriană ucraineană.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Arestovici şi-a cerut scuze 

"Am făcut o greșeală gravă în direct....Îmi cer sincer scuze victimelor și rudelor acestora, locuitorilor din Dnipro și tuturor celor răniți profund de versiunea mea eronată şi prematură a motivului pentru care racheta rusească a lovit un bloc de locuinţe. 

Nivelul de ură la adresa mea este incomparabil cu consecințele unei erori în direct. Acest lucru nu a adus nici consecințe reputaționale, nici legale pentru Ucraina. Dar acei oameni care învârt acest subiect intenționat au obiective foarte specifice. Moscova o face pentru a slăbi influența informațională ucraineană. Opoziția ucraineană atacă puterea în acest fel, câștigând puncte în timpul războiului, cu gândul la viitoarele alegeri.

Divizarea ucrainenilor în momente cruciale ale istoriei este cea mai de succes strategie a Kremlinului, pe care a folosit-o cu succes în ultimii 400 de ani, sau poate mai mult. Încercările opoziției de a diviza ucrainenii și de a căuta trădători în scopuri politice este un joc pe care Kremlinul l-a folosit cu pricepere și încă îl folosește.

Pariază conștient pe ura ucrainenilor împotriva ucrainenilor (indiferent de prenume), pariază pe divizare, pe jocuri politice într-o țară aflată în conflict înainte de luni de lupte grele iar asta este calea pierderii războiului, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori în istorie." a scris Arestovici astăzi pe Faebook.

Serviciile de informații britanice: Blocul din Dnipro a fost lovit de o rachetă rusească

Bilanţul bombardamentului rus care a distrus la 14 ianuarie un bloc în oraşul Dnipro din estul Ucrainei a urcat la 44 de morţi, printre care patru copii, şi la zeci de răniţi. Serviciile de informații britanice susţin în buletinul informativ zilnic că Federația Rusă a lovit blocul din Dnipro cu o rachetă inexactă și a acuzat în mod fals Forțele de Apărare Aeriană ale Ucrainei.

"Este foarte probabil că blocul din orașul Dnipro a fost lovit de o rachetă antinavă mare Kh-22, lansată dintr-un bombardier Tu-22M3, fapt ce a dus la moartea a cel puțin 40 de persoane. Rusia a implicat în mod fals că o rachetă trasă de apărarea aeriană ucraineană este responsabilă de asta. Rachetele Kh-22 sunt notorii pentru gradul de inexactitate atunci când sunt utilizate împotriva țintelor de la sol, deoarece sistemul lor de ghidare radar diferențiază slab țintele în zonele urbane. Arme similare au fost responsabile în trecut de incidente cu un număr mare de victime civile, inclusiv atacul asupra centrului comercial din Kremenchuk (Kremenciuk) de pe 27 iunie 2022."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Arestovici a anunţat că şi-a dat demisia din funcţia de consilier al lui Zelenski. Greşeala care a creat un scandal politic în Ucraina