Curtea Supremă a refuzat să blocheze legea din Texas care interzice avortul după 6 săptămâni de sarcină
Curtea Supremă americană a refuzat să blocheze legea din Texas care interzice avortul după 6 săptămâni de sarcină şi care a intrat în vigoare miercuri. Aceasta încredinţează în mod exclusiv cetăţenilor grija respectării prevederilor textului, dându-le posibilitatea să dea în judecată orice persoană sau organizaţie care ajută femei să avorteze după acest termen.
Forul permite legii din Texas care interzice majoritatea avorturilor să rămână în vigoare, relatează news.ro. Curtea a votat 5 la 4, la primele ore ale zilei de joi, pentru a respinge un apel de urgenţă făcut de cei care încercau să blocheze impunerea legii în al doilea cel mai mare stat american. Legea texană, semnată de guvernatorul republican Greg Abbott în luna mai, interzice întreruperea sarcinii odată ce profesioniştii medicali pot detecta activitate cardiacă, de regulă în jurul săptămânii a şasea de sarcină şi înainte ca multe femei să afle că sunt însărcinate.
„Ajungând la această concluzie, subliniem că nu pretindem să soluţionăm definitiv orice cerere jurisdicţională sau de fond în procesul reclamanţilor. Mai exact, acest ordin nu este bazat pe vreo concluzie despre constituţionalitatea legii din Texas şi nu limitează în vreun fel alte contestaţii corespunzătoare din punct de vedere procedural aduse legii din Texas, inclusiv în curţi de justiţie din Texas”, a decretat Curtea Supremă într-un ordin nesemnat. Legislatorii din Texas au scris legea pentru a se sustrage controlului jurisdicţional federal, permiţând cetăţenilor să deschidă procese civile în stat împotriva oricui implicat într-un avort, în afară de pacient.
”Această lege radicală este o încălcare flagrantă a dreptului constituţional recunoscut prin hotărârea Roe v. Wade”, a reacționat Joe Biden într-un comunicat, referindu-se la hotărârea Curţii Supreme din 1973 care a instaurat dreptul la avort în Statele Unite. ”Vom proteja şi apăra acest drept”, a dat el asigurări. ”Va complica foarte mult accesul femeilor la servicii de sănătate de care au nevoie, mai ales în comunităţile de culoare sau sărace”, a deplâns Joe Biden. ”Iar în mod scandalos, ea deleagă unor cetăţeni privaţi urmărirea judiciară a celor care ar putea ajuta femeile să avorteze”, a denunţat el.
Devin ilegale inclusiv avorturile în caz de incest sau viol
Această lege interzice avortul imediat ce bătăile inimii fătului sunt perceptibile, în condiţiile în care numeroase femei nici nu ştiu că sunt însărcinate până la acestă etapă de dezvoltare. Mai multe organizaţii de apărarea dreptului femeilor de a avorta au sesizat luni, de urgenţă, Curtea Supremă, căreia i-au cerut să blocheze intrarea în vigoare a textului şi sau să oblige tribunale federale să facă acest lucru.
Practic devin ilegale majoritatea avorturilor - inclusiv în caz de incest sau viol. În Texas, peste 85% dintre femei avortează după şase săptămâni de sarcină. Înaintea Texasului, alte 12 state au adoptat legi prin care interzic avortul de când bătăile inimii fătului sunt perceptibile. Aceste legi au fost toate invalidate în justiţie, deoarece ele încalcă jurisprudenţa Curţii Supreme, care a recunoscut un drept la avort atât timp cât fătul nu este viabil, adică până între a 22-a şi a 24-a săptămână de sarcină. Însă Texasul şi-a formulat legea diferit. Nu autorităţile sunt cele care impun respectarea măsurii, ci ”exclusiv” cetăţenii, încurajaţi să depună plângere împotriva organizaţiilor sau persoanelor care ajută femeile să avorteze. Textul prevede ca cetăţenii care urmează să declanșeze proceduri în justiție să primească cel puţin 10.000 de dolari ”despăgubiri” în cazul unei condamnări.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰