Antena Meniu Search
x

Victorie pentru Donald Trump: Nu poate fi exclus de pe buletinele de vot din Colorado. Decizie unanimă a Curţii Supreme a SUA

Alegeri SUA 2024. Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat luni decizia Curţii Supreme din Colorado. Donald Trump nu poate fi exclus de pe buletinele de vot din acest stat, aşa au decis toți cei nouă judecători. "Victorie mare pentru America!" a reacţionat imediat fostul lider de la Casa Albă. 

de Redactia Observator

la 04.03.2024, 18:05

Donald Trump rămâne pe buletinele de vot în Colorado. Decizia Curţii Supreme
Donald Trump rămâne pe buletinele de vot în Colorado. Decizia Curţii Supreme - Profimedia

Victorie pentru Donald Trump. Curtea Supremă a SUA a decis luni că fostul președinte nu poate fi exclus de pe buletinele de vot din statul Colorado. Judecătorii Curții Supreme s-au arătat sceptici încă din timpul dezbaterilor în legătură cu posibilitatea unor state de a decide descalificarea unui candidat care ar putea fi votat în alte state.

Decizia îi permite lui Donald Trump să candideze pentru nominalizarea republicană la președinția SUA și în Colorado. "MARE VICTORIE PENTRU AMERICA!!!!", a reacţionat Trump pe platforma sa socială după pronunţarea hotărârii. Majoritatea conservatoare de 6-3 de la Curtea Supremă include trei persoane numite de Trump. 

Donald Trump nu poate fi exclus de pe buletinele de vot

Curtea Supremă a decis în unanimitate că Donald Trump va rămâne pe buletinul de vot în Colorado și că statul nu îl poate exclude unilateral de pe buletinul de vot pentru o funcţie federală, dar judecătorii au fost împărțiți cu privire la cât de generală este decizia. O majoritate de 5-4 consideră că niciun stat nu poate exclude un candidat federal de la vot. Patru judecători sunt de părere că instanța ar fi trebuit să-și limiteze opinia, potrivit CNN.

Pe acelaşi subiect

"Concluzionăm că statele pot descalifica persoanele care deţin sau încearcă să deţină o funcţie de stat. Dar statele nu au puterea, conform Constituţiei, de a aplica Secţiunea 3 în ceea ce priveşte funcţiile federale, în special preşedinţia", se arată în opinia  instanţei supreme a SUA. Judecătorii au constatat că numai Congresul poate aplica această dispoziţie împotriva titularilor şi candidaţilor la funcţii federale.

Pe 19 decembrie, Curtea Supremă din Colorado l-a eliminat pe fostul președinte de pe buletinul de vot al statului, pentru alegerile la președinția SUA din 2024, hotărând că nu este un candidat eligibil pentru această funcție din cauza implicării în acțiunile insurecționiste din timpul asediului Capitoliului și invocând al 14-lea amendament. De atunci alte două state au luat decizii similare Illinois şi Maine, dar aceste decizii au fost suspendate până la pronunţarea Curţii Supreme în cazul Colorado.

Secţiunea 3 a celui de-al 14-lea amendament din Constituţie interzice accesul la funcţie oricărui "funcţionar al Statelor Unite" care a jurat "să susţină Constituţia Statelor Unite" şi apoi "s-a angajat într-o insurecţie sau rebeliune împotriva acesteia sau a oferit ajutor sau protecţie duşmanilor acesteia". 

Victorie uriaşă pentru Donald Trump

Hotărârea Curții Supreme este o victorie masivă pentru fostul președinte care a reuşit să treacă de una dintre numeroasele amenințări legale care îi puneau în pericol campania, comentează CNN.

Trump a ridiculizat constant deciziile de excludere de pe buletinele de vot și s-a plâns că ele reprezintă acte neconstituționale din partea Partidului Democrat care vrea mai degrabă să-l scoată din cursă decât să concureze cu el în noiembrie. Avocații săi au susținut că ar fi "neamerican" privarea alegătorilor de posibilitatea de a decide dacă Trump ar trebui să se întoarcă la Casa Albă.

Decizia de astăzi este importantă şi pentru că reprezintă prima dată când înalta instanță a cântărit acțiunile lui Trump legate de revolta de la Capitoliu de pe 6 ianuarie. Ea vine şi înainte de super-marţea electorală când 16 state, inclusiv Colorado, îşi vor desemna candidatul la funcţia de preşedinte al ţării.

Trump este favorit la nominalizarea republicană pentru a-l înfrunta pe preşedintele democrat Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie. Singura sa rivală rămasă în cursă pentru nominalizarea partidului său este fostul guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley, dar practic aceasta este lipsită de şanse.

Donald Trump stă bine şi în sondaje

Joe Biden pierde teren în faţa rivalului său republican Donald Trump, care îl devansează cu 5 procente, 48% vs 43%, într-un sondaj publicat sâmbătă de jurnalul New York Times.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Victorie pentru Donald Trump: Nu poate fi exclus de pe buletinele de vot din Colorado. Decizie unanimă a Curţii Supreme a SUA