Cutremure în mai multe zone ale Mediteranei. Ce spun experții despre seismele care au lovit în Santorini, Mallorca sau Toscana
Acolo unde, de obicei, turiștii se bucură de soare, pământul a început brusc să se cutremure: locuitorii fug din case, școlile sunt închise, iar echipele de protecție civilă sunt în alertă maximă. În ultimele zile, nu doar insulele grecești, inclusiv Santorini, au fost afectate, ci și insula spaniolă Mallorca, dar și regiunea italiană Toscana au fost zguduite de seisme.
- Ce au ridicat procurorii din casa Laurei Vicol după ce au reţinut-o în dosarul Nordis. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- Regula zgârcitului sau cum să rezişti tentaţiei de a-ți cumpăra ceva spontan. Guda: Sunt mândru că sunt econom
Pe insula grecească Santorini, situația devine din ce în ce mai tensionată. Din 24 ianuarie, pământul se zguduie constant, iar seismele devin tot mai puternice. Pe 2 februarie, seismografele au înregistrat 13 cutremure, cel mai puternic având magnitudinea de 5,1 pe Richter.
Seismologii explică faptul că aceste cutremure sunt de natură tectonică și nu sunt semne ale unei erupții vulcanice iminente.
Experții avertizează: ar putea urma un cutremur major
"Epicentrul nu se află sub vulcanul din Santorini, ci la nord-est de acesta, într-o zonă de falii tectonice", a explicat pentru Bild Stefanie Donner de la Serviciul German de Seismologie.
- Guvernatorul statului New Jersey afirmă că a ascuns în locuința sa o imigrantă ilegală: "Nu voi intra în prea...
- Zelenski restructurează armata în plin război. 50.000 de militari din toate ramurile, "transferați" la Forțele...
- Cutremure în mai multe zone ale Mediteranei. Ce spun experții despre seismele care au lovit în Santorini, Mallorca...
- Agenția USAID, condusă de Marco Rubio. A fost transferată sub controlul Departamentului de Stat
- Răspunsul Chinei la tarifele lui Trump: Anunţă taxe la mai multe produse americane și deschide o investigație...
Cu toate acestea, experții avertizează că un cutremur și mai puternic ar putea lovi regiunea mediteraneană. Ca măsuri preventive, au fost amenajate tabere de refugiați, iar hotelurile au golit piscinele pentru a reduce eventualele pagube. În paralel, mai mulți localnici au părăsit insula.
Potrivit experților, sursa cutremurelor este în Marea Egee, în vecinătatea insulei grecești Santorini.
Primele cutremure au fost săptămâna trecută și au avut o magnitudine de cel mult 3,5. Seria s-a intensificat și seismele au devenit din ce în ce mai mari, ajungând la magnitudinea 5.
Santorini se află pe un vulcan, în mare parte subacvatic. Cu toate acestea, cercetătorii cred că seismele sunt cauzate de mișcarea plăcilor și nu de activitatea vulcanică. David Pyle, profesor la Universitatea Oxford, care a studiat vulcanii din zona Santorini, a declarat pentru Live Science că seismele sunt probabil cauzate de două blocuri de rocă care se mișcă. Cu toate acestea, el a remarcat că seria de seisme este "neobișnuită". "Problema cu acest eveniment este că tocmai am văzut cutremur, după cutremur, după cutremur. Totul este sub apă, așa că este foarte greu de anticipat ce se va întâmpla în continuare”, a spus Pyle.
Nu este prima dată când Santorini se confruntă cu o serie de cutremure. S-a mai întâmplat în 2011 și 2012, dar atunci seismele au avut o intensitate mică. De obicei, cele mai multe cutremure au loc lângă vulcan subacvatic, Kolumbo, care se află la aproximativ 7 kilometri distanță de Santorini. Vulcanul Kolumbo a erupt ultima dată în 1650, declanșând un tsunami catastrofal care a devastat insulele din regiune. Santorini a fost modelată de erupția din 1600 î.Hr., care a fost una dintre cele mai mari erupții vulcanice din istoria omenirii, potrivit cercetătorilor.
Școlile din Toscana, închise preventiv
Duminică seară, și regiunea Toscana a fost lovită de mai multe cutremure. Cel mai puternic, cu o magnitudine de 3,2, a fost înregistrat la ora 20:30, la sud de Siena.
Deși nu s-au raportat pagube, autoritățile au decis să închidă toate școlile pentru a preveni riscurile în cazul unor prăbușiri.
Cutremur și în Mallorca
Nici populara destinație turistică Mallorca nu a fost scutită: duminică după-amiază, un cutremur slab a fost detectat în strâmtoarea dintre Mallorca și Menorca, la o adâncime de 29 de kilometri. "Seismul a fost atât de slab, încât nici măcar nu a fost inclus în înregistrările internaționale", explică Stefanie Donner.
Seismele nu sunt conectate între ele
Experții spun că aceste seisme nu au legătură între ele, ci sunt fenomene normale în regiunile cu activitate tectonică intensă, cum este zona Mediteranei. "Nu există nicio conexiune între cutremurele din Grecia și cele din alte părți ale Mediteranei", subliniază Donner.
Chiar și așa, turiștii care își petrec vacanțele în zone cu risc seismic sunt sfătuiți să fie precauți.
"Recomandăm verificarea avertismentelor de călătorie emise de autorități și informarea prealabilă despre măsurile de siguranță în caz de cutremur", a mai spus expertul german.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰