Antena Meniu Search
x

Galerie foto Cutremure în Turcia şi Siria: Bilanţul dezastrului a depăşit 33.000 de morţi. Numărul riscă să se dubleze, avertizează ONU

Cutremure în Turcia şi Siria. Bilanţul dezastrului a depăşit deja 33.000 de morţi, relatează agenţiile AFP şi DPA. Numărul riscă cel puţin să se dubleze, a avertizat secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, Martin Griffiths, informează duminică AFP. Zeci de mii de salvatori continuă să caute sub dărâmături într-un ger năprasnic, care sporeşte suferinţa milioanelor de persoane care au rămas fără un acoperiş deasupra capului.

de Redactia Observator

la 12.02.2023, 17:24

UPDATE 17.20 Peste 33.000 de decese în Turcia şi Siria

Bilanţul provizoriu al victimelor cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria a ajuns la 33.179 de morţi, a anunţat duminică Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), care estimează că de fapt peste 50.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismelor, cel mai puternic având magnitudinea de 7,8 grade, relatează agenţiile AFP şi DPA. Ultimul bilanţ oficial provizoriu al victimelor în Turcia este de 29.605 decese, iar în Siria de 3.575 de decese. Operaţiunile de salvare continuă, dar scad tot mai mult şansele de a găsi oameni în viaţă sub dărâmături.

Responsabilul pentru probleme umanitare al ONU, Martin Griffiths, a recunoscut că această organizaţie nu a reuşit să ajute populaţia din zona de nord-vest a Siriei, controlată de opoziţia aflată din 2011 în război cu armata preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Potrivit Ministerului sirian al Transporturilor, până în prezent 62 de avioane încărcate cu ajutoare umanitare au aterizat în Siria, venind în special din Arabia Saudită.

UPDATE 16.20 Numărul morților după cutremurul din Turcia și Siria se apropie de 30.000

Pe acelaşi subiect

Bilanţul persoanelor decedate în urma cutremurului din Turcia şi Siria se apropie de 30.000. Potrivit Anadolu, care citează agenţia turcă de gestionare a dezastrelor, numărul morților a ajuns, duminică după-amiază, la 29.605. Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, Martin Griffiths, avertiza că bilanţul persoanelor decedate riscă cel puţin să se dubleze. Totodată, ONU estima că cel puţin 870.000 de persoane au nevoie urgentă de mese calde în Turcia şi Siria. Se consideră că până la 5,3 milioane de persoane sunt fără adăpost doar în Siria.

UPDATE 13.00 Căştile Albe anunţă încheierea operaţiunilor de căutare a supravieţuitorilor în zonele controlate de opoziţie

Grupul de salvatori al Căştilor Albe a anunţat sâmbătă încheierea operaţiunilor de căutare a supravieţuitorilor în zonele din nord-vestul Siriei aflate sub controlul opoziţiei şi care au fost grav afectate de cutremurele de luni. Decizia a fost luată după ce, începând de joi, salvatorii nu au mai reuşit să găsească persoane în viaţă printre dărâmături, relatează EFE, citat de Agerpres.

Organizaţia a informat că "operaţiunile de căutare şi salvare sunt considerate a fi încheiate" şi a amintit că echipele sale "au lucrat fără oprire timp de 108 ore în peste 40 de oraşe, localităţi şi sate" unde 479 de clădiri s-au prăbuşit complet şi 1.481 au suferit daune semnificative.

De la cutremurele înregistrate luni, Căştile Albe au salvat şi au acordat asistenţă unui număr de 2.950 de răniţi în zonele aflate sub controlul rebelilor în provinciile Idlib şi Alep, însă "niciun supravieţuitor nu a mai fost găsit sub dărâmături de joi, 9 februarie", a deplâns grupul.

Căştile Albe au relatat că s-au confruntat cu "numeroase dificultăţi" de la primul cutremur, îndeosebi cu lipsa de combustibil pentru utilajele grele, cu lipsa echipamentelor tehnice moderne pentru a găsi răniţii şi cu "lipsa ajutorului şi sprijinului internaţional". "Să lucrezi cu mii de răniţi la temperaturi scăzute şi cu riscul de toxicitate provenit de la trupurile persoanelor prinse sub dărâmături se numără printre dificultăţile cu care s-au confruntat echipele noastre", au anunţat Căştile Albe într-un comunicat. 

Ştirea iniţială: Martin Griffiths a ajuns sâmbătă în oraşul Kahramanmaras din Turcia, epicentrul cutremurului de 7,8 grade care a avut loc pe 6 februarie şi care a făcut în total 28.191 de morţi - 24.617 în Turcia şi 3.574 în Siria, potrivit Agerpres.

"Cred că este dificil de estimat (bilanţul) tocmai pentru că trebuie să ajungem sub dărâmături, dar sunt sigur că se va dubla, sau mai mult", a declarat înaltul oficial al ONU pentru Sky News."Încă nu am început cu adevărat să contabilizăm numărul morţilor", a avertizat Griffiths.

Zeci de mii de salvatori continuă să caute sub moloz într-un frig glacial, care sporeşte suferinţa milioanelor de persoane sinistrate.

Cel puţin 870.000 de persoane au nevoie urgentă de mese calde în Turcia şi Siria

ONU a avertizat că cel puţin 870.000 de persoane au nevoie urgentă de mese calde în Turcia şi Siria. În prezent, se consideră că până la 5,3 milioane de persoane sunt fără adăpost doar în Siria.

Aproape 26 de milioane de oameni au fost afectaţi de cutremur, a declarat sâmbătă OMS, lansând un apel la donaţii de 42,8 milioane de dolari pentru finanţarea nevoilor sanitare imediate.

Agenţia turcă de gestionare a dezastrelor a declarat că peste 32.000 de membri ai organizaţiilor turceşti participă la operaţiunile de salvare. Acestora li s-au alăturat 8.294 de salvatori din străinătate.

"În curând, persoanele responsabile de căutare şi salvare vor lăsa locul agenţiilor umanitare a căror sarcină, în următoarele câteva luni, este aceea de a se ocupa de numărul extraordinar de mare al persoane afectate", a mai spus Griffiths sâmbătă într-o înregistrare video postată pe Twitter.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Cutremure în Turcia şi Siria: Bilanţul dezastrului a depăşit 33.000 de morţi. Numărul riscă să se dubleze, avertizează ONU