Antena Meniu Search
x

"Dacă Harkov cade, cade toată Ucraina". Reportaj BBC de pe linia frontului

În primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, ucrainenii din Harkov au luptat împotriva unei coloane de blindate rusești. De atunci, orașul din estul țării este bombardat din aer și de la sol în fiecare noapte. Zeci de civili au fost uciși și sute răniți. Jurnalistul BBC Quentin Sommerville și cameramanul Darren Conway au petrecut o săptămână cu forțele ucrainene în timp ce luptau pentru a opri înaintarea rușilor.

de Redactia Observator

la 11.03.2022, 17:48

"Dacă Harkov cade, cade toată Ucraina". Reportaj BBC de pe linia frontului
"Dacă Harkov cade, cade toată Ucraina". Reportaj BBC de pe linia frontului - BBC

Prima victimă a războiului este timpul, povestesc jurnaliștii de la BBC în reportajul de pe linia frontului din Harkov. Nu mai știi dacă bombardamentele au fost acum 24 de ore sau acum 48 de ore. În al doilea oraș ca mărime al Ucrainei timpul a devenit elastic. Este aproape de granița cu Rusia iar bombardamentele de la sol și din aer ale rușilor nu te lasă să te odihnești.

Ultimele două săptămâni au părut o eternitate, dar pacea parcă a fost ieri. „Grupurile de sabotaj ne verifică liniile, se duc lupte directe cu tancuri. Rușii trag întâi cu obuze, iar apoi tancurile trag în pozițiile noastre”, așa descrie Yevgen Gromadsky, un locotenent de 21 de ani, luptele din Harkov. 

Tactica steagului alb

Locotenentul le-a povestit jurnaliștilor cum încearcă să-i păcălească rușii pe ucraineni în luptă. „Uneori folosesc această tactică, ridică un steag alb deasupra, apoi se apropie de pozițiile noastre. Când venim să îi luăm ca prizonieri de război, ei încep să deschidă focul asupra trupelor noastre”.

Pe acelaşi subiect

„Nu vă faceți griji, suntem bine apărați”, spune Gromadsky în timp arată o grămadă de rachete antitanc Javelin, de fabricație americană. „Lockheed Martin, Texas”, scrie pe cutia lor. Alături, se află o grămadă de rachete britanice antitanc de ultimă generație, celebrele NLAW. „Elimină chiar și cele mai avansate tancuri”, promite producătorul Saab pe site-ul său.

Ucrainenii improvivează în acest război. Guvernul de la Kiev a fost criticat pentru că este slab pregătit, iar acum se grăbește să aducă bărbații pe front. Armata normală a fuzionat cu forțele civile de apărare. La un punct de triaj de la marginea estică a orașului, sosesc autobuzele cu sute de soldați proaspăt echipați. 

Cum se luptă rușii

Întrebat de jurnaliștii de la BBC cum luptă soldații ruși în război, un militar ucrainean, poreclit Reaper spune că ”luptă ca niște animale proaste. Ca în 1941 - nu au manevrabilitate, vin doar pe front și atât. Au mulți oameni, multe tancuri, foarte multe vehicule, dar noi ne luptăm pentru pământul nostru și ca să ne protejăm familiile. Nu contează cum luptă ei pentru că ne luptăm ca leii și ei nu vor câștiga”.

Dar în estul și sudul Ucrainei, Rusia a avansat. Armata rusă a întâmpinat o rezistență mai mare decât se aștepta, dar orașele continuă să cadă. Și în ciuda curajului ucrainenilor din prima linie, admit că abilitățile lor pe teren nu vor fi suficiente. Soldații susțin că au nevoie de apărare aeriană și de impunerea unei zone de excluderea aeriană deasupra Ucrainei. 

”Dacă Harkov cad , atunci cade toată Ucraina”, spune Evgeni, de 36 de ani, militar într-o echipă de recunoaștere. Pentru cei din Harkov, invazia rusă nu este o surpriză. „Din 2014 știam că vor veni, poate într-un an, 10 ani sau 1.000 de ani, dar știam că vor veni”. La ora 04:55 pe 24 februarie, Evgeni a primit un apel de la un prieten care  îl anunța că atacul era pe cale să înceapă. „Atunci am auzit că rachetele lovesc orașul nostru”, spune el. Ca toți ceilalți, nu a mai fost acasă de atunci.

Bombardamentele rusești necruțătoare au făcut ca majoritatea celor 1,5 milioane de oameni din oraș să fugă. Puține cartiere au scăpat de distrugere. Un medic nu a mai plecat acasă de la spital de 2 săptămâni. Râde la anunțul rușilor că nu vizează civili și arată echipei BBC că aproape toți pacienții pe care îi tratează la spital au fost răniți când erau în casele lor. 

Vladimir Putin a spus că vrea să demilitarizeze Ucraina, dar creează un pământ al nimănui. Noaptea orașul este aproape total în beznă și sub atacuri cu bombe și rachete. Harkov a fost cândva capitala Ucrainei, are parcuri, catedrale, muzee și teatre, precum, fabrica de avioane Antonov, producători de tancuri și turbine. Tot orașul este acum o linie de front.

Iar asta nu trebuie să fie o surpriză. Manualul de război al rușilor a fost perfecționat în Siria în ultimii 10 ani. Înconjoară, asediază și terorizează populația. În Ucraina, ca și în Siria, populația este evacuată cu autobuzele din orașele natale, în timp ce forțele ruse își continuă înaintarea. Totuși Ucraina rezistă. La marginea orașului, întinse în zăpadă, sunt 12 cadavre înghețate ale soldaților ruși. ”Le lăsăm pentru câini”, spune un militar ucrainean. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » "Dacă Harkov cade, cade toată Ucraina". Reportaj BBC de pe linia frontului