Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Galerie foto De ce Camilla Shand va fi proclamată Regină, dar Prinţul Philip nu a fost proclamat niciodată Rege

În luna februarie a acestui an, Regina Elisabeta a II-a a confirmat că doreşte ca soţia fiului ei Charles, Camilla Shand, să fie încoronată Regina Consoartă atunci când acesta va fi încoronat șef de stat al Regatului Unit. Joi, potrivit anunţului făcut de Palatul Buckingham, Regina Elisabeta a II-a a murit, după ce în cursul zilei de miercuri, starea de sănătate a suveranei în vârstă de 96 de ani s-a deteriorat. Regina s-a stins la Castelul Balmoral din Scoția. Fusese plasată sub supraveghere medicală, iar ultimele clipe le-a petrecut în liniște și seninătate, alături de famile.

de Larisa Andreescu

la 07.10.2022 , 14:56

De ce Camilla Shand va fi proclamată Regină, dar Prinţul Philip nu a fost proclamat niciodată Rege - Profimedia

Regreta Elisabeta a II-a a Angliei a intrat în posesia tronului în 1952, după moartea tatălui ei, Regele George al VI-lea. În acel moment, Elisabeta avea 22 de ani și era căsătorită cu Philip al Greciei, căruia nu i-a acordat niciodată titlul de Rege Consort, relatează en.as.com. Consort, în termeni regali, înseamnă de obicei soțul monarhului domnitor, cu categoria specială de Rege Consort sau Regină Consoartă acordată partenerului pentru a le permite să fie numiți Rege sau Regină.

„Din toate probabilitățile, ea a luat această decizie pentru a se legitima ca guvernator. În 1953, când a fost încoronată, societatea era și mai sexistă decât este astăzi și știa că acordarea acestuia a titlului de Rege Consort avea să ajungă să o lase pe plan secund ca monarh”, explică pentru El País istoricul Eduardo Juarez.

În trecut, titlul de Regină Consort a fost rar folosit, Regina Mamă devenind cunoscută pur și simplu ca Regină în timpul căsătoriei ei cu Regele George al VI-lea. Regina-mamă a fost atât o Regină Consoartă – căsătorită în familia regală – cât și o Regină Văduvă după moartea soțului ei. O Regină Văduvă este numele dat văduvei unui Rege.

Articolul continuă după reclamă

Camilla Shand va fi acum proclamată Regina Consoartă, după ce s-a căsătorit cu Regele Charles al III-lea în 2005. Camila și-a dedicat 17 ani din viață slujirii regale. Regina Consoartă nu va avea un rol constituțional, dar va fi încoronată alături de Regele Charles atunci când va avea loc încoronarea. Este de așteptat ca rolul Camillei în cadrul monarhiei să continue să crească odată cu noul titlu.

Pe acelaşi subiect

Motivul pentru care Prinţul Philip nu a fost niciodată proclamat Rege

Prinţul Philip nu a deținut niciodată titlul de Rege, fiind numit Duce de Edinburgh în cei 74 de ani de căsătorie cu Elisabeta. În plus, în istoria regală britanică, unor consoarte de sex masculin li s-au acordat puteri egale Reginei. Nenumindu-și soțul drept Rege Consort, Elisabeta a II-a a asigurat că acest lucru este mai puțin probabil să se întâmple. Cu toate acestea, se pare că Philip era mai mult îngrijorat de faptul că Elisabeta nu intenționase să-și păstreze numele de familie odată ce devenise regină. Potrivit Vanity Fair, Philip ar fi spus: „Sunt singurul bărbat din țară care nu are voie să-și dea numele copiilor săi. Nu sunt altceva decât o amibă însângerată”.

În 1957, Philip, cunoscut pe atunci doar drept Duce de Edinburgh, a devenit oficial Prinț după ce Regina Elisabeta i-a acordat titlul. Decizia a fost descrisă cu acurateţe în serialul de succes Netflix The Crown şi a venit după o dispută cu privire la importanța lui Philip și starea lui în propria casă, ca soţ al Reginei.

Pe de altă parte, Elisabeta a II-a și-a dorit această recunoaștere pentru Camilla, soția fiului ei, Charles, devenit Regele Charles al III-lea după moartea suveranei. În calitate de noul rege, la vârsta de 73 de ani, Charles va respecta dorințele fostului monarh și va conferi soției sale, Camilla Parker Bowles, titlul de regina consoartă a Angliei.

„Voi fi întotdeauna profund și umil recunoscătoare pentru loialitatea și afecțiunea pe care mi-o arătați în continuare, dar când va veni momentul, fiul meu Charles va fi Rege. Știu că îi veţi oferi atât lui, cât și Camillei același sprijin pe care mi l-aţi oferit mie. Este dorința mea sinceră ca, atunci când va veni acel moment, Camilla să fie cunoscută drept Regina Consoartă, în timp ce își va continua propriul serviciu loial”, a transmis la acel moment Regina Elisabeta a II-a.

Dorința de a avea un moştenitor de sex masculin

Potrivit istoricilor, principalul motiv pentru care au existat atât de puțini Regi cu titlul de Consort de-a lungul istoriei este că familiile regale au fost disperate în căutarea descendenților de sex masculin pentru a moșteni coroana, ceea ce înseamnă că au existat chiar mai puține regine decât regi decât ar putea fi de așteptat, chiar și cu regulile primogeniturii (primul născut) masculine în vigoare, unde băieţii moștenesc coroana înaintea descendenților de sex feminin chiar și atunci când se nasc mai târziu. Această regulă nu se mai aplică în familia regală britanică pentru copiii născuți după 2011.

Philip al II-lea al Spaniei, de exemplu, s-a căsătorit de patru ori cu unicul scop de a concepe un băiat. Dacă nu ar fi fost asta, nu s-ar fi căsătorit cu a patra soție, Anna a Austriei, după moartea celei de-a treia soții, Isabel de Valois, cu care a avut două fiice, cele mai mari de vârstă, spune istoricul Eduardo Juárez.

Două exemple soţi din istoria regală britanică care nu au fost niciodată numiţi „Rege Consort” sunt George al Danemarcei, care s-a căsătorit cu regina Ana și Albert de Saxa-Coburg-Gotha, care a fost căsătorit cu regina Victoria. Ambii nu au primit niciodată titlul de Rege Consort, dar au deținut titlul de „Prinț”, exact același titlu deținut de Philip, Duce de Edinburgh, soțul Reginei Elisabeta a II-a.

Larisa Andreescu Like

Larisa Elena Andreescu face parte din echipa Observator de peste 7 ani şi este în prezent Editor de Content pentru site-ul observatornews.ro.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri externe » De ce Camilla Shand va fi proclamată Regină, dar Prinţul Philip nu a fost proclamat niciodată Rege