Antena Meniu Search
x

Galerie foto Regulile stricte ale Casei Regale din UK: Frustrarea Regelui Philip că nu a putut deveni Rege, în tinerețe: "Sunt singurul bărbat din țară care nu are voie să-și dea numele copiilor săi"

Când Regina Elisabeta a II-a a preluat tronul în 1952, ea și prințul Philip erau deja căsătoriți de cinci ani. Cu toate acestea, în ciuda faptului că ea a fost încoronată Regină, soţul ei nu a avut niciodată parte de titlul de Rege, ci de duce de Edinburgh.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 10.09.2022, 15:30

Conform regulilor familiei regale, Philip nici măcar nu era eligibil pentru a deveni Rege. Dacă un bărbat se căsătorește cu o femeie din familia regală, acesta nu obţine automat şi titlul soţiei sale. Cu toate acestea, atunci când o femeie se căsătorește cu un bărbat din linia de sânge regală, ea poate deveni regină dacă soțul ei devine rege.

Având în vedere că Philip a fost alături de Regina Elisabeta a II-a mai bine de 7 decenii, a făcut în mod clar "pace" cu faptul că nu a devenit niciodată Rege alături de soţia lui. Cu toate acestea, ar fi preferat să fi obţinut titlul de rege?

Prinţul Philip ar fi avut dificultăți în ideea de a deveni „soțul Reginei”

Când Elisabeta a II-a a devenit Regină, după moartea tatălui ei, Regele George al VI-lea, Philip nu era tocmai încântat de ideea de a fi pur și simplu „soțul Reginei”. Dat fiind faptul că trăiau în anii ’50, era destul de nemaiauzit ca o soție să aibă grad dominant asupra soțului ei. Numai acest fapt ar fi putut fi dificil pentru Philip, gândindu-se că nu va deveni Rege odată ce Elisabeta avea să preia tronul.

Pe acelaşi subiect

Cu toate acestea, se pare că Philip era mai mult îngrijorat de faptul că Elisabeta nu intenționase să-și păstreze numele de familie odată ce devenise regină. Potrivit Vanity Fair, Philip ar fi spus: „Sunt singurul bărbat din țară care nu are voie să-și dea numele copiilor săi. Nu sunt altceva decât o amibă însângerată”.

Elisabeta a II-a a adăugat „Mountbatten” la numele său de familie

Deși familia regală nu folosește un nume de familie, din punct de vedere tehnic are unul. Familia regală britanică provine din Casa Windsor, așa că „Windsor” servește drept nume de familie pentru bărbații și descendenții feminini necăsătoriți ai regelui George al V-lea (bunicul Elisabetei).

Datorită perseverenței lui Philip, Elisabeta a ajuns să adauge „Mountbatten” la numele lor de familie, astfel încât oricare dintre descendenţii ei prin linia masculină aveau să primească numele regal Mountbatten-Windsor.

A renunțat la drepturile sale asupra altor două tronuri

Chiar dacă lui Philip i-a luat timp să se împace cu puterea dominantă a Elisabetei, nu a fost prima dată când acceptă faptul că nu a devenit niciodată Rege. S-a născut ca prinț în familiile regale grecești și daneze. Cu toate acestea, odată ce s-a căsătorit în familia regală britanică, a fost nevoit să-și sacrifice drepturile asupra liniilor de succesiune ale familiei sale.

Elisabeta i-a acordat lui Philip titlul de Prinț

Când s-a căsătorit pentru prima dată cu Elisabeta în 1947, lui Philip i s-a dat titlul de Philip, Duce de Edinburgh. Un deceniu mai târziu, Elisabeta a adăugat „Prinț” la titlul său, făcându-l Prinț Philip, Duce de Edinburgh.

Palatul a anunțat într-o declarație din 22 februarie 1957: „Regina a fost încântată să își declare voința și plăcerea că Alteța Sa Regală Ducele de Edinburgh să fie cunoscută de acum înainte ca Alteța Sa Regală Prințul Philip, Duce de Edinburgh”.

Philip o trata în general pe Elisabeta ca pe o egală

În cele din urmă, Philip părea să fi acceptat faptul că Elisabeta va avea întotdeauna mai multă putere decât el. Cheia căsătoriei lor este însă faptul că Philip nu a tratat-o neapărat ca pe o Regină pe soţia sa. „Prințul Philip este singurul bărbat din lume care o tratează pe Regină pur și simplu ca pe o altă ființă umană”, potrivit fostului secretar privat al Reginei Elisabeta a II-a, Lord Charteris. „Este singurul om care poate. Oricât de ciudat ar părea, cred că prețuiește asta.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Regulile stricte ale Casei Regale din UK: Frustrarea Regelui Philip că nu a putut deveni Rege, în tinerețe: "Sunt singurul bărbat din țară care nu are voie să-și dea numele copiilor săi"