Antena Meniu Search
x

NYT: De ce este periculoasă și iresponsabilă vizita lui Pelosi în Taiwan. SUA se vor lupta indirect şi cu Rusia, şi cu China

Thomas Friedman, analist politic, jurnalist şi autor, câştigător a trei premii Pulitzer şi considerat un apropiat al serviciilor de informaţii americane a analizat într-un editorial pentru The New York Times de ce vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan este "complet nesăbuită".

de Redactia Observator

la 05.08.2022, 10:05

NYT: De ce este periculoasă și iresponsabilă vizita lui Pelosi în Taiwan. SUA se vor lupta indirect şi cu Rusia, şi cu China
NYT: De ce este periculoasă și iresponsabilă vizita lui Pelosi în Taiwan. SUA se vor lupta indirect şi cu Rusia, şi cu China - Shutterstock

Editorialistul Thoms Friedman a catalogat în termeni duri controversata vizită a lui Nancy Pelosi în Taiwan, numind-o una "nesăbuita, periculoasă și iresponsabilă", într-o opinie publicată în The New York Times pe 2 august, deci înainte ca președinta Camerei Reprezentanților din SUA să aterizeze la Taipei. 

În opinia sa, Friedman mai susține că există o ”profundă neîncredere” între președintele Biden și președintele Zelenski și că administrația de la Casa Albă este foarte preocupată de conducerea Ucrainei. Jurnalistul marcheză și incapacitatea lui Biden de o convinge pe Pelosi, o democrată din partidul său, să renunțe la această manevră politică și susține că președintele SUA a implorat China să nu ofere ajutor militar Rusiei în Ucraina. 

"Nu va ieși nimic bun din asta. Taiwanul nu va fi mai sigur sau mai prosper ca urmare a acestei vizite pur simbolice iar o mulțime de lucruri rele se pot întâmpla. Acestea includ un răspuns militar din partea Chinei care ar arunca Statele Unite în conflicte indirecte cu o Rusie nucleară și o Chină nucleară  în același timp.

Și dacă credeți că aliații noștri europeni - care se afla în faţa unui război existențial cu Rusia pentru Ucraina - ni se vor alătura în caz de conflict între SUA şi China din cauza Taiwanului, declanșat de această vizită inutilă, înțelegeți greșit lumea.

Pe acelaşi subiect

Există momente în relațiile internaționale când trebuie să te concentrezi pe ce este mai important. Acum, este limpede ce este mai important: să ne asigurăm că Ucraina este, cel puțin, capabilă să oprească și, cel mult, să învingă invazia neprovocată declanşată de Vladimir Putin, care va reprezenta o amenințare directă la adresa stabilității întregii Uniuni Europene dacă avea succes.  

Pentru a crea o posibilitate tot mai mare ca Ucraina să învingă invazia lui Putin, Joe Biden și consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan, au avut o serie de întâlniri foarte dure cu conducerea Chinei, implorând Beijingului să nu intre în conflictul din Ucraina oferind ajutor militar Rusiei, mai ales acum, când arsenalul lui Putin a fost diminuat după cinci luni de război de uzură.

Potrivit unui înalt oficial american, Biden i-a spus personal președintelui Xi Jinping că, dacă China ar intra în războiul din Ucraina de partea Rusiei, Beijingul ar risca să piardă accesul la cele mai importante piețe de export - Statele Unite și Uniunea Europeană. (China este una dintre cele mai bune țări din lume la producția de drone, de care armata lui Putin are cel mai mare nevoie în acest moment.)

După toate indiciile, îmi spun oficialii americani, China a răspuns prin a nu-i oferi ajutor militar lui Putin într-un moment în care SUA și NATO au oferit Ucrainei sprijin cu informații și un număr semnificativ de arme avansate care au provocat daune grave armatei din Rusia, aliatul aparent al Chinei.

Având în vedere toate acestea, de ce ar alege președinta Camerei să viziteze Taiwanul și să provoace China în mod deliberat, devenind cel mai înalt oficial american care a vizitat Taiwanul după Newt Gingrich în 1997, când China era mult mai slabă din punct de vedere economic și militar?

Momentul nu putea fi mai rău. Stimate cititor: Războiul din Ucraina nu s-a încheiat. Iar în privat, oficialii americani sunt mult mai preocupați de conducerea Ucrainei decât lasă să se vadă. Există o neîncredere profundă între Casa Albă și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski - mult mai mult decât s-a relatat. 

Și se întâmplă treburi ciudate la Kiev. Pe 17 iulie, Zelenski l-a concediat pe procurorul general al țării și pe liderul agenției interne de informații -  cea mai importantă schimbare în guvern de la invazia rusă din februarie. Ar fi ca şi cum Biden i-ar concedia pe Merrick Garland și Bill Burns în aceeași zi. Dar nu am văzut încă niciun reportaj care să explice în mod convingător despre ce a fost vorba acolo. Este ca și cum nu ne-am dori să ne uităm prea atent la treburile interne de la Kiev de teamă că am vedea corupție sau scandaluri, când am investit atât de mult acolo. (Mai multe despre pericolele pe care le prezintă într-o altă zi.)

Între timp, înalți oficiali americani continuă să creadă că Putin este destul de dispus să considere utilizarea unei arme nucleare mici împotriva Ucrainei dacă își vede că armata sa este în faţa unei înfrângeri.

Pe scurt, acest război din Ucraina este departe de a se fi terminat, departe de a fi stabil, departe de a fi lipsit de surprize periculoase care pot apărea oricând. Şi cu toate astea vom risca un conflict cu China din cauza Taiwanului, provocat de o vizită arbitrară și frivolă a președintei Camerei? Geopolitica pentru începători spune să nu duci un război pe două fronturi cu două superputeri în același timp.

Acum, să ne întoarcem la potențialul unui conflict indirect cu China și la modul în care vizita lui Pelosi l-ar putea declanșa. Potrivit presei din China, Xi (n. red. Jinping) i-a spus lui Biden în discuţia telefonică de săptămâna trecută, făcând aluzie la implicarea SUA în treburile Taiwanului, cum ar fi posibila vizită a lui Pelosi, că "cine se joacă cu focul se va arde".

Echipa de securitate națională a lui Biden i-a spus clar lui Pelosi, o veche susţinătoare a drepturilor omului în China, de ce nu ar trebui să meargă în Taiwan. Dar președintele nu a sunat-o direct să-i ceară să nu meargă, îngrijorat aparent că va părea moale față de China, lăsând o portiţă pentru republicani să-l atace înainte de alegerile midterms (n.red. care au loc la jumătatea mandatului unui președinte, și care decid care partid va conduce Congresul pentru restul mandatului său.)

Faptul că un președinte democrat nu-l poate descuraja pe președintele democrat al Camerei Reprezentanţilor să se angajeze într-o manevră diplomatică pe care întreaga sa echipă de securitate națională - de la şeful CIA la şeful Statului Major - o consideră neînțeleaptă arată măsura disfuncţiei din politica noastră.

Sigur, există argumentul ca Biden să joace la cacealma cu Xi, s-o sprijine până la capăt pe Pelosi și să-i spună lui Xi că, dacă Taiwan va fi ameninţat în vreun fel, China "se va arde". Ar putea funcționa. S-ar putea chiar simţi bine pentru o zi. De asemenea, ar putea declanşa al Treilea Război Mondial.

...Acestea fiind spuse, nu este momentul să stârnim China, mai ales având în vedere momentul sensibil din politica chineză. Xi este în pragul prelungirii pe termen nedeterminat a rolului său de lider al Chinei la cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist, care va avea loc în această toamnă. Partidul Comunist Chinez a spus întotdeauna clar că reunificarea Taiwanului cu China continentală este "misiunea sa istorică” și, de la venirea la putere în 2012, Xi și-a subliniat constant și imprudent angajamentul față de această sarcină prin manevre militare agresive în jurul Taiwanului.

Prin această vizită, Pelosi îi va oferi lui Xi oportunitatea de a distrage atenția de la propriile eșecuri - o strategie superficială de a opri răspândirea Covid-ului prin impunerea de lockdownuri în marile orașe ale Chinei, o uriașă bulă imobiliară care acum se dezumflă și amenință o criză bancară și un munte uriaş de datorii guvernamentale care rezultă din sprijinul nelimitat acordat de Xi industriilor deținute de stat.

... Din păcate, mă tem că în China lui Xi este un consens tot mai mare că problema Taiwanului poate fi rezolvată doar militar, dar China vrea să o facă după propriul program. Scopul nostru ar trebui să fie descurajarea Chinei de la un astfel de efort militar după programul NOSTRU - care este pentru totdeauna.

Dar cel mai bun mod de a face asta este ceea ce analiştii militari numesc strategia porcului spinos, să înarmăm Taiwanul cu atâtea rachete încât China să nu vrea niciodată să cucerească insula - în timp ce facem şi spunem cât mai puțin posibil pentru a nu provoca China să creadă că TREBUIE să pună mâna pe Taiwan acum. Orice altă cale în afară de această abordare echilibrată ar fi o greșeală îngrozitoare, cu consecințe vaste și imprevizibile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » NYT: De ce este periculoasă și iresponsabilă vizita lui Pelosi în Taiwan. SUA se vor lupta indirect şi cu Rusia, şi cu China