Antena Meniu Search
x

Video Cele mai mari exerciţii militare din istoria Chinei: soldaţii chinezi simulează invazia în strâmtoarea Taiwan

China a început cele mai mari exerciţii militare din istorie care încercuiesc insula Taiwan. Au fost lansate rachete balistice iar mai multe avioane şi nave au depăşit liniile de separare. Operaţiunea aduce un blocaj aproape total pentru traficul aerian şi naval din regiune pentru o perioadă de cel puţin patru zile.

de Redactia Observator

la 04.08.2022, 20:39

Vezi și

Sute de taiwanezi au privit de pe plaje demonstraţia de forţă a Chinei. Rachetele Beijingului au pornit ca la un semn spre mai multe ţinte, în apele din jurul coastelor de nord-est şi sud-vest ale Taiwanului, în cel mai mare exerciţiu militar cu muniţii reale pe care Armata Populară de Eliberare a Chinei îl face aici în ultimul sfert de secol. "Taiwanul este o parte esenţială a teritoriului chinez. Exerciţiile şi activităţile de antrenament ale armatei chineze în apropiere de insula Taiwan sunt măsuri necesare şi legitime pentru a asigura suveranitatea naţională şi integritatea teritorială", a declarat Hua Chunying, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din China.

Militarii Beijingului au misiunea de a exersa o invazie

Pe mare, 10 nave de luptă chineze au pătruns fără avertisment în apele teritoriale taiwaneze, însă au fost alungate rapid. Chinezii nu au ţinut cont nici de limita de demarcaţie aeriană şi au intrat în spaţiul aerian taiwanez cu drone şi avioane de luptă. Acestea au fost respinse cu rachete de avertizare. Militarii Beijingului au misiunea de a exersa o invazie. "Ministerul Apărării condamnă acţiunile iraţionale ale armatei naţionale de a submina pacea regională", a declarat Sun Li-fang, purtator de cuvant al Ministerului Apărării din Taiwan. Manevrele Beijingului au izolat practic insula. Peste 50 de zboruri internaţioanle au fost anulate numai azi, iar  aproape o mie sunt nevoite să-şi modifice rutele. Zeci de nave au schimbat şi ele traseul pentru a evita zonele periculoase.

Furia Chinei a fost declaşată de vizita preşedintei Camerei Reprezentanților din Statele Unite, Nancy Pelosi, pe care o vede ca pe-o sfidare şi o provocare, într-un moment în care relaţiile dintre primele două economii ale lumii sunt şi aşa tensionate. "Nu au niciun motiv să facă asta. Am fost foarte clari că nu s-a schimbat politica noastră privind recunoaşterea unui singur stat chinez", a declarat Karine Jean-Pierre, purtător de cuvânt Casa Albă. Statele Unite au trimis în zonă avioane care supraveghează zona maritimă din jurul Taiwanului. Portavionul USSR Ronald Reagan a tranzitat Marea Chinei de Sud și se află în prezent în Marea Filipinelor, la est de Taiwan și Filipine și la sud de Japonia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Cele mai mari exerciţii militare din istoria Chinei: soldaţii chinezi simulează invazia în strâmtoarea Taiwan