Antena Meniu Search
x

Descoperire incredibilă! "Ei ar fi putut să declanşeze cea mai mare extincţie din istoria Terrei"

Cercetătorii americani au descoperit că microbii care produc metan, un gaz cu un puternic efect de seră, ar fi putut să declanşeze cea mai mare extincţie din istoria Terrei.

 Scenariul creat de americani indică faptul că microorganismele denumite "metanosarcina" s-au înmulţit brusc, de o manieră explozivă, în oceane, producând cantităţi uriaşe de metan.

Acest gaz, care se găseşte în atmosferă, a modificat clima şi chimia oceanelor, au subliniat experţii americani, a căror teorie va alimenta controversele despre acest subiect.

În final, cercetătorii au făcut o analiză a straturilor sedimentare care arată o creştere bruscă a nichelului exact în aceeaşi perioadă.

Depozitele de carbon arată că pe Terra s-a produs o creştere importantă şi bruscă a gazelor ce conţin carbon - dioxid de carbon şi metan -, produsă în momentul marii extincţii.

Cercetătorii de la MIT au demonstrat că aceste erupţii nu au fost suficiente pentru a produce tot acel carbon măsurat în sedimente. Mai mult decât atât, "o injecţie rapidă cu CO2 provenind din vulcani ar fi fost urmată de o diminuare graduală", explică unul dintre cercetători, Gregory Fournier.

"Ori a fost exact invers, cu o creştere rapidă şi continuă, care ne face să ne gândim la o explozie de microbi producători de metan", a mai spus acesta.

sursă: Antena 3

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Descoperire incredibilă! "Ei ar fi putut să declanşeze cea mai mare extincţie din istoria Terrei"