Dezastru ecologic de proporţii în Oceanul Indian. O navă cu zeci de tone de chimicale se scufundă: "Nu văd nicio ieşire, e precum coronavirusul"
Unul dintre cele mai importante dezastre ecologice s-a produs în apele teritoriale din Sri Lanka.
O navă cargo ce se îndrepta spre Singapore a luat foc în apele administrate de Sri Lanka şi tone de chimicale s-au scurs în Oceanul Indian. Autorităţile din Sri Lanka au cerut ajutorul Australiei pentru a putea gestiona situaţia, informează newsweek.com.
Nava cargo MV X-Press Pearl a luat foc pe 20 mai. Cauza ar fi o scurgere de acid azotic, o substanţă chimică extrem la volatilă. Focul izbucnit la bord a fost stins abia marţi, după 13 zile. Autorităţile din Sri Lanka au deschis şi o anchetă, potrivit AFP.
Căpitanul navei, inginerul şef, ambii ruşi, precum şi un alt ofiţer au fost chemaţi la audieri, iar paşapoartele le-au fost confiscate. Guvernul din Sri Lanka susţine că este cel mai mare dezastru ecologic din istoria ţării, având în vedere că nava care începe să se scufunde acum transporta 1.486 de containere pline cu substanţe chimice. 25 de tone din încărcătura navei e reprezentată de acidul azotic.
Autorităţile din Sri Lanka se confruntă acum cu o problemă complementară, cel puţin la fel de importantă. Dincolo de încărcătura navei, formată exclusiv din substanţe chimice, nava avea la bord şi 278 de tone de petrol şi 50 de tone de benzină, combustibil care acum se poate scurge de asemenea în Oceanul Indian o dată cu scufundarea vasului.
Incidentul s-a produs într-o zonă bogată în peşte, astfel că pescuitul, principala ocupaţie a oamenilor din zonă, a fost oprită. "E precum coronavirusul, nu văd nicio ieşire din asta", a declarat pentru AFP unul dintre pescarii din zonă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰