Video Dezastru ecologic, pe coasta Israelului. Peste 150 de kilometri de plaje au fost închise
Aproape jumătate din plajele din Israel au fost compromise după ce cantități uriașe de petrol s-au scurs în larg şi au ajuns la mal. E cea mai mare poluare maritimă din ultimele decenii în acea zonă. Dezastrul ecologic vine exact în momentul în care s-au relaxat restricţiile. Substanţa toxică a ajuns şi pe plajele din Liban, la 20 de kilometri de graniţa cu Israelul.
- Atenție, imagini și detalii care vă pot afecta emoțional
Pe coasta Israelului, a început mobilizarea generală pentru a salva viețuitoarele afectate de revărsarea de petrol şi pentru a curăţa deșeurile toxice. 170 de kilometri de plaje au fost închise după ce tone de gudron au ajuns la mal.
Angajați guvernamentali și voluntari de toate vârstele au ieşit pe plaje să ajute la operațiunea de curățare.
Voluntari spitalizați, din cauza substanțelor toxice
Și premierul Netanyahu și-a pus mânuși de protecție și s-a apucat de strâns gunoaie. Mai mulți voluntari au fost spitalizați după ce au intrat în contact cu substanțele toxice, aşa că autoritățile le-au cerut să lase specialiștii să se ocupe de curățenie.
Alon Tal, profesor universitar: Este un semnal de alarmă. Nu am văzut niciodată asemenea aflux de smoală pe coasta israeliană.
Ancheta arată că scurgerea de petrol s-a produs în urmă cu mai puțin de două săptămâni în largul Mării Mediterane. Există zece ambarcațiuni suspecte la acest moment, însă nimeni nu ştie exact cum s-a întâmplat totul.
Gila Gamliel, Ministrul Protecției Mediului: Avem opțiunea de a da în judecată companiile care oferă asigurări acestor nave, pentru a finanța ceea ce se întâmplă aici.
Israelul caută acum soluții pentru a evita astfel de dezastre pe viitor.
Benjamin Netanyahu, premier Israel: Am vorbit cu Ministrul Energiei din Egipt care ne vizitează și i-am sugerat ca toate aceste nave pe care le vedeți aici să fie alimentate cu gaze naturale în loc de petrol, care este poluant, cum putem vedea aici.
Cel puțin 1.000 de tone de gudron au ajuns pe uscat, iar autoritățile estimează că eliminarea poluării va costa milioane de dolari.
Dezastrul ecologic afectează şi turismul, în condiţiile în care Israel avea înţelegeri cu Grecia şi Cipru pentru a permite turiştilor călătoriile, în ciuda pandemiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰