Şefa Secret Service, Kimberly Cheatle, a demisionat după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump
Kimberly Cheatle, directorul Secret Service, a demisionat la o zi după audierile din congres privind erorile de la tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump, relatează CNN.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Tânăr bătut până la inconştienţă cu un ciocan de 8 bărbaţi, în Militari Residence. Atacul a fost surprins de camere
Şefa Secret Service, structura care asigură protecţia celor mai înalţi demnitari americani, și-a prezentat demisia după ce luni a recunoscut în faţa Congresului SUA că protecţia lui Donald Trump a fost un eşec, au declarat surse pentru CNN
Secret Service s-a confruntat cu critici privind scăpări şi erori umane, iar din ambele părţi ale spectrului politic, democraţi şi republicani, s-a cerut demisia directoarei Kimberly Cheatle, aminteşte CNN. Ea a fost numită de președintele Joe Biden la conducerea Secret Service în 2022, dar serviciul se află în subordinea Departamentului de Securitate Internă (Homeland Security).
A recunoscut că protecţia lui Donald Trump a fost un eşec
Secret Service nu şi-a îndeplinit misiunea de a-l apăra pe candidatul republican la preşedinţie, Donald Trump, a recunoscut Kimberly Cheatle, luni într-o audiere în congres. "Misiunea solemnă a Secret Service este de a-i proteja pe conducătorii naţiunii noastre (...) În 13 iulie, am dat greş", a spus Cheatle în faţa unei comisii a Camerei Reprezentanţilor.
- "Glonţul l-a lovit pe Trump, dar l-a ucis pe Joe Biden". Momentele cheie care au dus la căderea lui Biden
- Thomas Crooks ar fi plănuit să detoneze şi o bombă în timpul discursului ținut de Trump. Avertismentul...
- FBI nu ştie motivul tentativei de asasinat asupra lui Trump nici la 3 zile de la atac. I-au spart telefonul şi...
- Cum s-a pregătit Thomas Matthew Crooks să-l asasineze pe Donald Trump. Filmul celor 48 de ore înaintea atacului
"Ca directoare, îmi asum întreaga răspundere pentru orice breşă de securitate", a adăugat ea, apreciind că evenimentul de la mitingul electoral din Butler, statul Pennsylvania, în cursul căruia Trump a fost rănit la ureche de un glonţ, a fost "cel mai important eşec operaţional al Secret Service din ultimele decenii".
Ea a refuzând să răspundă la unele dintre întrebările congresmenilor frustraţi cu privire la planul de securitate de la miting şi la modul în care forţele de ordine au răspuns la comportamentul suspect al atacatorului. Mai mulţi senatori americani i-au cerut să demisioneze, dar Cheatle nu părea dispusă luni să dea curs acestor cereri.
Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat reporterilor că demisia ei vine târziu. "Acum trebuie să adunăm piesele", a spus Johnson. "Trebuie să reconstruim credința și încrederea poporului american în Secret Service ca agenție. Acesta are o responsabilitate incredibil de importantă în protejarea președinților, a foștilor președinți și a altor oficiali din ramura executivă, iar noi avem mult de lucru".
Într-un interviu acordat CNN săptămâna trecută, Cheatle a declarat că agenția a fost "singura responsabilă" pentru proiectarea și punerea în aplicare a securității la locul de desfășurare a mitingului din Pennsylvania, unde atacatorul acum decedat a tras asupra lui Trump de pe un acoperiș nesecurizat, la doar câteva sute de metri de scena mitingului.
Cum s-a pregătit Thomas Matthew Crooks să-l asasineze pe Donald Trump
O anchetă independentă urmează să stabilească circumstanţele tentativei de asasinat împotriva lui Trump, în special modul în care trăgătorul a ajuns cu o puşcă seminautomată pe acoperişul unei clădiri aflate la mai puţin de 150 de metri de podiumul de pe care fostul preşedinte li se adresa simpatizanţilor.
Unul dintre aceştia a fost ucis, iar alţi doi au fost răniţi, înainte ca poliţia să îl lichideze pe atacator - Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani. S-a dovedit deja că el apucase să tragă opt focuri şi a supravieţuit 26 de secunde după primul, înainte de a fi împuşcat mortal de Secret Service.
La sfârşitul săptămânii trecute, presa americană a relatat că serviciul respinsese mai multe cereri de a întări securitatea lui Trump. Secret Service are printre alte atribuţii protecţia preşedintelui şi a vicepreşedintelui Statelor Unite, a foştilor preşedinţi, a familiilor acestora, precum şi a principalilor candidaţi la preşedinţie şi a şefilor de stat străini aflaţi în vizită pe teritoriul american.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰