Antena Meniu Search
x

Donald Trump s-a impus în faţa aliaţilor la summitul NATO de la Bruxelles

Donald Trump şi-a atins scopul la summitul NATO, cel mai imprevizibil de până acum. Aliaţii au acceptat să dubleze cheltuielile pentru apărare. Preşedintele american ar fi ameninţat că ar putea chiar să retragă Statele Unite din NATO.

Vezi și

Donald Trump şi-a atins scopul la summitul NATO, cel mai imprevizibil de până acum. Aliaţii au acceptat să dubleze cheltuielile pentru apărare. Preşedintele american ar fi ameninţat că ar putea chiar să retragă Statele Unite din NATO. A dat, însă, asigurări că nu va face acest lucru câtă vreme ţările membre au cedat presiunilor sale. Azi, preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să aibă o întâlnire doar cu Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a schimbat, însă, planurile şi a anulat totul. 

În a doua şi ultima zi a summitului de la Bruxelles, aliaţii şi-au rezolvat neînţelegerile ce ameninţau existenţa NATO. Binedispus, Donald Trump a fost primul care a dat vestea excelentă pentru el.

"Le-am spus aliaţilor că voi fi foarte nefericit dacă nu-şi măresc substanţial contribuţiile, fiindcă Statele Unite plătesc o sumă imensă, probabil 90 la sută din costurile NATO. Dar acum, ţările aliate îşi vor creşte contribuţia", a spus Trump.

România a implementat încă de anul trecut hotărârea de alocare a 2% din PIB pentru apărare. Mai exact 4 miliarde de euro, anual. 

Tensionate şi centrate pe bugetul apărării, noile discuţii i-au oferit satisfacţie totală lui Donald Trump. Concret, toţi cei 29 de aliați din NATO s-au angajat să majoreze cheltuielile de apărare de la 2 la sută din PIB la 4 la sută. Acest lucru se va întâmpla începând din anul 2024. 

Preşedintele american a fost întrebat de jurnalistul român Radu Tudor şi despre întâlnirea istorică pe care o va avea, săptămâna viitoare, cu liderul rus.  

(Radu Tudor): Ce îi veţi spune preşedintelui Putin despre acest summit şi despre NATO?

(Donald Trump): "El va vedea lucruri care s-au dovedit a fi de succes. Consider că NATO este mult mai închegată acum, este mult mai coordonată şi cred că este un spirit mult mai bun în cadrul NATO decât a fost până acum." 

România nu a fost neglijată nici la acest summit.  

"Am obținut două lucruri foarte importante. Am obținut un centru de comandă de 3 stele. (...) Noi credem că vom avea în jur de 400 de ofițeri de stat major din toate țările NATO care vor să fie cu noi. Am obținut o îmbunătațire a statutului Brigăzii multinaționale, acum a căpătat un statut permanent", a spus Klaus Iohannis.

O altă decizie importantă a fost aceea de a se întări forţele armate în Afganistan. România şi-a asumat creşterea numărului de militari şi jandarmi de la 770 la 950 până la sfârşitul anului viitor.

Pentru Donald Trump urmează alte cinci zile de foc în Europa. După summitul NATO, preşedintele american a plecat, împreună cu soţia lui, direct spre Marea Britanie.

Zece mii de poliţişti vor fi mobilizaţi pentru vizita celui mai puternic lider de pe planetă. Pentru că în Londra sunt aşteptate proteste masive, măsurile de securitate au fost atent stabilite. Trump are în agendă întâlnirea cu premierul Theresa May şi cu Regina Elisabeta a II-a.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Donald Trump s-a impus în faţa aliaţilor la summitul NATO de la Bruxelles