Antena Meniu Search
x

SUA şi Europa, gata de un război comercial. Trump vrea taxe pe maşinile din UE, Juncker pe jeans şi Bourbon

Liderul american a adăugat că se gândeşte să taxeze şi importurile auto din ţările Uniunii Europene.

Vezi și

După ce a anunţat impunerea de taxe vamale pe oţelul şi aluminiul venite de peste Ocean şi confruntat cu un val de critici din toate părţile, liderul american a adăugat că se gândeşte să taxeze şi importurile auto din ţările Uniunii Europene. SUA reprezintă prima piaţă pentru maşinile fabricate la noi pe continent.

Vom impune o taxă de 25% pentru oţel. Şi de 10% pentru aluminiu. Şi va fi pentru o perioadă lungă de timp, este declaraţia care a pus lumea pe jar.

Iar nemulţumirile faţă de politica protecţionistă a preşedintelui american au venit de peste tot, de la aliaţii istorici şi până la rivalii tradiţionali, de la China şi până la Rusia. 

Bruxellesul ameninţă cu măsuri dure dacă Statele Unite vor iniţia tarife majorate pentru aluminiu şi oţel din Europa. 

JEAN CLAUDE JUNCKER, preşedintele Comisiei Europene:

Vom impune taxe asupra importului de motociclete, Harley Davidson, pe blugi sau pe Bourbon. Şi noi putem face prostii. Şi noi putem să acţionăm prosteşte în faţa acestor măsuri!

Critici dure au venit şi din partea Fondului Monetar Internaţional, dar Trump pare să nu se lase intimidat. Aflat în acest weekend la reşedinţa de vacanţă din Florida, preşedintele ameninţă cu represalii şi mai dure.

"Dacă Uniunea Europeană vrea să majoreze taxele deja uriaşe impuse firmelor americane care fac afaceri acolo, atunci pur şi simplu vom aplica taxe asupra importului de maşini care ajung gratuit în Statele Unite", a scris Donald Trump pe Twitter.

Alături de Canada, Uniunea Europeană e cel mai mare exportator de oţel către Statele Unite. În acelaşi timp, 25% dintre maşinile fabricate în Europa trec Oceanul şi fac din piaţa americană primul cumpărător. 

Dar Trump a semnalat că nu se dă înapoi de la un război comercial deschis cu Europa, pentru că deficitul uriaş al SUA, de opt sute de miliarde de dolari, ar fi cauzat de acordurile economice proaste. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » SUA şi Europa, gata de un război comercial. Trump vrea taxe pe maşinile din UE, Juncker pe jeans şi Bourbon