Antena Meniu Search
x

Donald Trump a anunțat un "angajament istoric" între Serbia și Kosovo

Președintele american Donald Trump a anunțat, vineri, un angajament istoric între Serbia și Kosovo, ce pune accent pe creșterea economică și sporirea numărului de locuri de muncă.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 04.09.2020, 19:57

Donald Trump a anunțat un "angajament istoric" între Serbia și Kosovo
Președintele Donald Trump i-a primit în Biroul Oval pe președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, și premierul din Kosovo, Avdullah Hoti - Profimedia Images
  • Donald Trump: "Cele două țări au reușit un progres major pe care nimeni nu îl credea posibil"
  • Liderul de la Casa Albă s-a întâlnit cu reprezentanții sârbi și kosovari

"O zi cu adevărat istorică, o zi foarte importantă, într-o parte frumoasă a lumii. Sunt bucuros să anunță un angajament istoric, Serbia și Kosovo au fost de acord la normalizarea relațiilor economice, se lucrează la asta de mulți ani, decenii, de fapt.  După o istorie violentă și tragică și ani de negocieri eșuate, administrația mea a propus o nouă modalitate de a înlătura diferențele, prin concentrarea pe creerea de locuri de muncă și creștere economică, cele două țări au reușit un progres major pe care nimeni nu îl credea posibil și cred ca va funcționa foarte bine și vom lucra împreună cu ei", a declarat Donald Trump, după discuțiile cu liderii din Balcani, avute la Casa Albă.

The Telegraph apreciază că summitul de la Washington irită diplomații europeni, care spun că un acord negociat de ei este iminent.

Kosovo s-a desprins de Seriba după un război sângeros și o campanie NATO în care a fost bombardată inclusiv capitala sârbă Belgrad, în timpul regimului Slobodan Miloșevici. Provincia Kosovo și-a declarat independența în 2008 și de atunci cele două entități nu au avut relații oficiale.

România nu a recunoscut oficial Kovoso, până la această dată, fiind într-o listă de țări ce cuprinde Spania, Argentina, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Rusia, Ucraina, Grecia sau China, printre altele.

Premierul israelian Netanyahu susține că Serbia își va muta ambasada la Ierusalim

Președintele Statelor Unite a anunțat, tot în cursul acestei zile, că Serbia își va muta ambasada din Israel în orașul Ierusalim, precizând totodată că Kosovo și Israelul au decis să normalizeze relațiile și să stabilească misiuni diplomatice.

"Îi mulțumesc prietenului meu președintele Serbiei (...) pentru decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului și de a transfera ambasada țării sale acolo", a declarat premierul Benjamin Netanyahu într-o declarație în ebraică, adăugând că acest transfer urma să se facă "până în iulie 2021".

- Știre în curs de actualizare - 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Donald Trump a anunțat un "angajament istoric" între Serbia și Kosovo