Donald Trump îi cere demisia lui Joe Biden, pentru "ruşinea" din Afganistan: "Vă e dor de mine, deja?"
Donald Trump i-a cerut demisia preşedintelui Joe Biden, ca urmare a victoriei talibanilor în Afganistan, dar şi pentru alte probleme, întrebându-i pe americani dacă îi simt lipsa.
Fostul preşedinte american Donald Trump i-a cerut demisia preşedintelui Joe Biden, ca urmare a victoriei talibanilor în Afganistan, dar şi pentru gestionarea defectuoasă a altor dosare, precum cel al pandemiei.
"Este timpul pentru Joe Biden să demisioneze de ruşine pentru ce a permis să se întâmple în Afganistan, precum şi pentru creşterea cazurilor de Covid, catastrofa de la graniţă, distrugerea independenţei energetice şi economia şubredă", a transmis Donald Trump într-un email către simpatizanţi.
El a continuat spunând încă o dată că Biden a câştigat preşedinţia prin fraudă electorală. "Aceasta ar trebui să fie uşor având în vedere că încă de la început nu a fost ales în mod legitim", susţine Donald Trump.
Replica lui Joe Biden pentru Donald Trump
Talibanii au preluat rapid controlul asupra oraşelor-cheie din Afganistan, după ce Biden şi-a cerut promisiunea de a retrage trupele înainte de împlinirea a 20 de ani de la atacurile de la 11 septembrie. "Un haos total în Afganistan, o graniţă deschisă şi stricată, criminalitate record, preţul petrolului a explodat, inflaţie în creştere. Vă e dor de mine, deja?", a întrebat Donald Trump.
Deşi fostul lider de la Casa Albă a supervizat negocierile cu talibanii în vederea retragerii soldaţilor americani din Afganistan, în prezent intenţionează să dea vina pe succesorul său pentru dezastrul militarilor afgani. "Ceea ce a făcut Joe Biden în Afganistan este mitic. Va rămâne una din cele mai mari înfrângeri din istoria americană", l-a ironizat Donald Trump pe actualul preşedinte al SUA.
Joe Biden a anunţat că nu are niciun regret că a retras trupele din Afganistan mai devreme şi a promis că orice acţiune care va pune în pericol vieţile americane va fi întâmpinată de un răspuns militar puternic al SUA. De asemenea, Biden l-a atacat pe Trump cu privire la preluarea conducerii de către talibani în Afganistan, spunând că "a lăsat grupul în cea mai puternică poziţie militară din 2001".
Haos pe aeroportul din Kabul. Oamenii fug de frica talibanilor
Talibanii au pus din nou stăpânire pe Afganistan, după 20 de ani în care Statele Unite au cheltuit miliarde de dolari pentru a instaura democraţia în ţară. Palatul prezidenţial din Kabul a fost ocupat de fanaticii islamişti, în timp ce guvernele occidentale se străduiesc să-şi evacueze cetăţenii.
Sute de afgani au venit în aeroportul din Kabul în speranța de a prinde un ultim zbor care să-i salveze de talibani, însă avioanele nu au primit permisiunea de a decola. Situația a devenit de-a dreptul dramatică după ce în zona aeroportului s-au auzit focuri de mitralieră.
Au fost şi imagini dramatice pe aeroport. De teama unor execuții extrajudiciare, zeci de oameni s-au agățat la propriu de o aeronavă a Forțelor Aeriene SUA care părăsea ţara. Câțiva dintre ei au sfidat moartea și s-au ținut de fuselajul aparatui de zbor, înainte de decolare, însă nu au putut rezista prea mult și au căzut de la sute de metri înălțime, chiar pe Aeroportul Internațional din Kabul.
35 de români, blocaţi în Afganistan
Preşedintele României Klaus Iohannis a dispus implicarea de urgenţă a Forţelor Aeriene Române pentru evacuare de pe Aeroportul din Kabul a cetăţenilor români aflaţi încă pe teritoriul afgan.
Premierul Florin Cîţu a anunţat că 35 de români sunt în prezent în Afganistan şi că se încearcă aducerea lor în ţară în condiţii de siguranţă. Într-un comunicat postat de Administraţia Prezidenţială, Klaus Iohannis a anunţat că a dat curs solicitării premierului Florin Cîţu şi a dispus implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă pe teritoriul statului afgan.
"Această decizie a fost luată la propunerea Prim-ministrului României, Florin-Vasile Cîțu, având în vedere deteriorarea accelerată a situației de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetățenilor români aflați încă în această țară, precum și evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituționale convocate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Președintele României a fost permanent informat cu privire la evoluția situației din Afganistan de către MAE și celelalte instituții care fac parte din Celula de criză interinstituțională, care își desfășoară activitatea în regim permanent pentru analizarea evoluțiilor și propunerea adoptării demersurilor concrete necesare.
România va continua activ consultările și coordonarea politice cu partenerii din Uniunea Europeană, aliații din NATO, inclusiv cu Statele Unite, pentru evaluarea evoluțiilor, a efectelor lor și pentru adoptarea măsurilor care se impun pentru gestionarea acestora – atât în formatele regulate, cât și în cele speciale, precum reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe ai UE de marți, 17 august, sau reuniunea de urgență a Consiliului Nord-Atlantic din aceeași zi", a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰