Dosarul John F. Kennedy, desecretizat parţial. Misterul asasinării continuă
22 noiembrie 1963. Al 35-lea preşedinte american era asasinat în timpul unei vizite oficiale în Dallas.
Cel mai investigat asasinat din istoria contemporană rămâne un mister. Anunţat cu îndrăzneală de Donald Trump, dosarul John F. Kennedy a fost desecretizat doar parţial spre dezamăgirea lumii întregi. Doar o parte dintre fişiere au fost publicate. Astfel, dezvăluirile care trebuiau să desfiinţeze teoriile conspiraţiei asupra morţii preşedintelui nu au făcut decât să le alimenteze şi mai mult.
22 noiembrie 1963. Al 35-lea preşedinte american era asasinat în timpul unei vizite oficiale în Dallas. Imediat s-a speculat că John Fitzgerald Kennedy ar fi fost ucis de ruşi, sau că a fost mâna mafiei. Unii au spus chiar că a fost lovitură de stat.
"Am primit doar o fracţiune din documentele secrete la care ne aşteptam.", s-au plâns jurnaliştii. Donald Trump a invocat motive de securitate naţională. Nume ale agenţilor, metode folosite de serviciile secrete, colaboratori apar în cele 300 de documente care rămân secrete până în aprilie 2018. Decizia nu a făcut decât să sporească teoriile conspiraţiei şi convingerea unora că autorităţile ascund informaţii importante despre cel mai dezbătut asasinat din istoria Statelor Unite. De exemplu dacă Lee Harvey Oswald a fost singurul care a tras.
Este, însă, nevoie de timp pentru a fi studite cele 2.800 de documente publicate. Înaintea asasinatului, Lee Harvey Oswaldo ar fi avut întâlniri cu spioni ruşi şi cubanezi. Un document din '75 vorbeşte şi despre repetatele încercări ale CIA de a-l elimina pe Fidel Castro. Un jurnalist britanic a fost, chiar, informat, cu jumătate de oră înainte că ceva grav urma să se întâmple peste Ocean.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰