Antena Meniu Search
x

Două milioane de persoane au intrat în lockdown, din cauza unui singur caz de Covid-19, în Noua Zeelandă

Jacinda Ardern, premierul din Noua Zeelandă, a anunțat un lockdown de șapte zile după depistarea unui singur caz de Covid-19. Aproape două milioane de persoane vor fi supuse restricțiilor. Prim-ministrul a precizat că persoana infectată a umblat liberă timp de o săptămână și este posibil să fi transmis virusul mai departe.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 28.02.2021, 17:56

premierul din Noua Zeelandă
Jacinda Ardern - DPA Images / DAVID ROWLAND via Hepta
  • Oficialii din Noua Zeelandă iau măsuri dure pentru a evita răspândirea SARS-CoV-2

"Este mai mult decât probabil să avem cazuri adiționale în comunitate", a declarat duminică Jacinda Ardern, într-o conferință de presă.

Decizia vine după un alt ordin de lockdown, emis la mijlocul lunii februarie, după ce a fost depistată tulpina britanică a SARS-CoV-2. Aproape 14 persoane s-au infectat atunci.

"În ciuda eforturilor noastre de până acum, cazurile recente au mers la serviciu când nu ar fi trebuit să o facă", a transmis premierul din Noua Zeelandă, care a promis că poliția va interveni dacă se vor încălca regulile privind izolarea la domiciliu.

Și liderul Opoziției, Judith Collins, a cerut sancțiuni mai drastice pentru cei care nu respectă măsurile. "Nimeni nu vrea să tot intre și să iasă din lockdown", a precizat ea.

Abordare agresivă și rapidă în Noua Zeelandă, în contextul pandemiei

Noul lockdown permite circulația doar pentru cumpărături de necesitate. Cei care nu pot lucra online se vor putea deplasa la serviciu, însă adunările publice vor fi interzise. Deciziile autorităților vor întrerupe câteva evenimente-cheie din capitala Auckland, programate în cursul săptămânii viitoare - Cupa Americii la yaht, care a fost amânată, și meciul internațional de cricket Twenty20, ce se va disputa cu porțile închise.

Potrivit Reuters, pe social media au existat și reacții de dezaprobare. "Sunt săriți de pe fix", a scris o persoană pe Twitter, în contextul în care două milioane de oameni sunt supuși restricțiilor din cauza unui singur caz de coronavirus.

Noua Zeelandă a impus măsuri rapide și ample încă de la începutul pandemiei de SARS-CoV-2. Autoritățile au făcut anchete epidemiologice extinse și au închis granițele, reușind să limiteze numărul deceselor la doar 26. S-au raportat, în ultimul an, sub 2.400 de infectări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Două milioane de persoane au intrat în lockdown, din cauza unui singur caz de Covid-19, în Noua Zeelandă