Dreapta populistă, fruntașă la alegerile legislative din Elveția, cu un record de 29% din voturi. Partidul vrea să limiteze populația țării
Un partid anti-imigraţie pare să fie câştigătorul alegerilor parlamentare din Elveţia. Partidul Popular Elvețian, o formaţiune considerată de extremă dreapta, a reuşit să-şi consolideze poziția cu aproape 30 la sută din voturi. Asta în ciuda campaniei electorale extrem de controversată. În programul electoral al partidului, apare printre altele ideea limitării populației țării la 10 milioane de locuitori. Pe locul doi în opţiunile alegătorilor să află Social Democrații. Aceştia au reușit să câștige puțin peste 17 la sută din voturi, în condiţiile în care au criticat costurile tot mai mari la asigurările de sănătate.
Dreapta populistă din Elveţia este marea câştigătoare a alegerilor legislative de duminică, cu 29,2% din voturi, pe fondul unei crize europene a migraţiei şi a unei reapariţii a riscului de atacuri teroriste în Europa, potrivit primelor proiecţii, relatează AFP, citat de news.ro.
"Este o mare satisfacţie", a reacţionat Céline Amaudruz, vicepreşedinta Partidului Popular Elveţian (SVP), în platoul televiziunii publice elveţiene RTS.
Socialiștii ar obține puțin peste 17% din voturi
Proiecţia naţională realizată de institutul gfs.bern la comanda grupului public elveţian de radioteleviziune SSR arată o consolidare a SVP, care a făcut campanie împotriva "imigraţiei în masă", cu mult în faţa socialiştilor (SP), al doilea partid din camera inferioară a parlamentului, care ar obţine puţin peste 17% din voturi, în foarte uşoară creştere.
Această proiecţie mai arată că Le Centre şi Liberalii-Radicali (PLR) se luptă pentru locul al treilea, cu aproximativ 14,5% din voturi, în timp ce Verzii coboară la 9,1%, iar liberalii la 7,1%.
"Populaţia a fost condusă spre alte priorităţi"
"Este o dezamăgire", a reacţionat Nicolas Walder, vicepreşedinte al Verzilor, subliniind că "este vorba de aproximativ două treimi din valul ecologist" al alegerilor din 2019 care s-a estompat. "Cred că populaţia a fost condusă spre alte priorităţi", cum ar fi puterea de cumpărare şi insecuritatea, a spus el. "Sunt multe războaie în desfăşurare şi există o întoarcere spre identitate".
Această ţară alpină cu aproximativ 8,8 milioane de locuitori îşi reînnoieşte cei 200 de deputaţi în Consiliul Naţional (camera inferioară) prin reprezentare proporţională şi cei 46 de senatori în Consiliul Statelor (camera superioară) prin vot majoritar.
La 13 decembrie, toţi parlamentarii vor alege cei şapte membri ai Consiliului Federal (guvernul), în care primele patru partide îşi împart cele şapte portofolii ministeriale. Având în vedere sondajele, Verzii au puţine şanse de a obţine un prim loc.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰