Antena Meniu Search
x

Dronele cu care Rusia atacă în Ucraina sunt construite cu tehnologie germană furată de Iran. Investigaţie

O nouă investigaţie arată cum a construit Iranul o puternică industrie de armament bazată pe tehnologie occidentală obţinută ilegal și acum a ajuns această tehnologie occidentală să fie folosită acum de Rusia în războiul pe care l-a declanşat în Ucraina

de Redactia Observator

la 28.04.2023, 12:32

Dronele iraniene cu care Rusia atacă Ucraina sunt construite cu tehnologie occidentală furată
O dronă Shahed-136 analzată de CAR în Ucraina în noiembrie 2022 - CAR

O organizație din Marea Britanie care investighează componenţa armelor, Conflict Armament Research (CAR), a descoperit că dronele Shahed-136 vândute Rusiei de Iran sunt propulsate de un motor bazat pe tehnologie germană - tehnologie obţinută ilegal de Iran în urmă cu aproape 20 de ani, relatează CNN.

Organizaţia a analizat în detaliu componentele unor arme recuperate din Ucraina. Investigaţia lor, trimisă jurnaliştilor de la CNN, subliniază capacitatea Iranului de a imita și de a perfecționa tehnologia militară pe care a obținut-o în mod ilicit. În plus, oficialii occidentali sunt îngrijorați de faptul că Rusia va trimite în Iran arme și echipamente de fabricație occidentală capturate pe câmpul de luptă din Ucraina. Până acum, nu există nicio dovadă concretă în acest sens. 

Dar, relațiile dintre Teheran și Moscova s-au apropiat mult. Rusia vrea drone și rachete balistice iraniene iar Iranul vrea investiții și schimburi comerciale cu Moscova. Rusia a devenit cel mai mare investitor străin în Iran în ultimul an, potrivit oficialilor iranieni. Pentru ruși, dronele iraniene ieftine înlocuiesc perfect rachetele mult mai costisitoare, ale căror stocuri se epuizează, potrivit oficialilor occidentali. Experții cred că o dronă Shahed-186, de exemplu, costă aproximativ 20.000 de dolari, o fracţiune din costul de producţie al unei rachete de croazieră Kalibr.

În octombrie anul trecut, şeful serviciilor de informații militare de la Kiev, Kirilo Budanov a declarat că Rusia a comandat aproximativ 1.700 de drone iraniene de diferite tipuri. Ucraina s-a dovedit capabilă să doboare drone Shahed-136, dar asta i-a epuizat muniţia de apărarea antiaeriană, deja limitată. Deşi are o încărcătură explozivă relativ scăzută, de până la 40 de kilograme, o lovitură precisă a dronei Shahed-136 poate provoca totuși daune mari.

Pe acelaşi subiect

Drone, alimentate cu tehnologie germană

Din noiembrie anul trecut până în martie 2023, CAR a examinat componentele a 20 de drone și muniții de fabricaţie iraniană, recuperate din Ucraina, aproximativ jumătate dintre ele fiind Shahed-136. S-a putut confirma astfel că motorul unei drone Shahed-136 a fost realizat prin "inginerie inversă" de o companie iraniană numită Oje Parvaz Mado Nafar, cu sediul în orașul Shokuhieh din provincia Qom. Compania a fost sancționată de Marea Britanie, SUA și Uniunea Europeană în decembrie anul trecut.

Cercetătorii au descoperit marcaje Mado pe capacele bujiilor din motoarele dronei, precum și secvențe de numere de serie utilizate de Mado. Compania joacă un rol crucial în industria dronelor din Iran, potrivit ONU şi guvernelor occidentale. Același model de numere de serie a fost observat la drone folosite în atacuri asupra Arabiei Saudite, în Yemen, sau Emiratele Arabe Unite. Dronele Iranului sunt în mod constant îmbunătăţite și modernizate și "s-au dovedit a fi din ce în ce mai precise în ceea ce privește sistemele de direcționare și ghidare, precum și capacitățile de bruiaj", a declarat pentru CNN, Taimur Khan, analist la CAR.

Construcţia motorului acestor drone arată un lung efort iranian, de aproximativ 20 de ani, de a obţine tehnologie occidentală pentru dronele și rachetele sale, în contextul sancțiunilor internaționale. În 2006, Iranul a achiziționat ilicit motoare de dronă produse de compania germană Limbach Flugmotoren. Trei ani mai târziu, un inginer iranian pe nume Yousef Aboutalebi a anunțat că compania sa a construit un motor de dronă. Acea companie avea să devină Mado. 

Compania ar fi încercat să-și ascundă rolul în construcţia dronelor Shahed, potrivit CAR. Anchetatorii au descoperit că numerele de serie originale ale componentelor găsite în Ucraina au fost șterse, un efort aparent de a le ascunde originea. "Aceste modificări au împiedicat anchetatorii să identifice rețelele de achiziție care facilitează furnizarea de componente cheie în Iran", susţine CAR.

Printre alte componente occidentale achiziționate și copiate de Iran se numără piese de rachetă fabricate în Cehia. Un raport al experților ONU din 2020 arata că motorul rachetelor iraniene Quds-1 utilizate în atacurile asupra rafinăriilor de petrol din Arabia Saudită era "o copie fără licență a motorului TJ-100 fabricat de PBS Velká Bíteš" în Cehia. Experții spun că motorul ceh pare să fi fost instalat și pe racheta iraniană Heidar-2.

Compania a spus că nu a furnizat niciodată motorul Iranului sau Yemenului, dar Iranul a devenit expert în eludarea controalelor asupra tehnologiilor sensibile, în unele cazuri folosind companii-paravan. Un grup ONU a constatat că piesele exportate de producătorul ceh către o companie din Hong Kong în 2010 au ajuns în rachete iraniene folosite în 2019.

Iranul "a achiziționat componente și tehnologii occidentale pentru programul său de drone, profitând de lipsa de transparenţă în lanțurile de aprovizionare", ceea ce face ca identificarea componentelor să fie o tehnică critică în îmbunătățirea controlului asupra exporturilor și a mecanismelor de sancționare, a mai spus Taimur Khan.

Un parteneriat din ce în ce mai strâns între Rusia şi Iran

Vânzările de drone au strâns şi mai mult relațiile Iranului cu Rusia. "Ne definim relațiile cu Rusia ca fiind strategice și lucrăm împreună în multe aspecte, în special în relațiile economice", a declarat luna trecută ministrul de Finanțe, Ehsan Khandouzi, pentru Financial Times. Veniturile din vânzarea a sute de drone Shahed-136 către Rusia vor fi probabil reinvestite în îmbunătățirea industriei. Iar parteneriatul poate începe să exploreze noi teritorii.

Khan consideră că "având în vedere faptul că Rusia capturează pe câmpul de luptă arme occidentale sofisticate, precum racheta antitanc Javelin, și că există o cooperare militară din ce în ce mai mare între cele două țări, iar Iranul are capacități dovedite în acest sens, cred că este probabil că vor colabora la copierea acestor tipuri de sisteme."

Există, de asemenea, posibilitatea ca Rusia să-și valorifice relaţia cu Iranul pentru a-și dezvolta propriile capacități militare în industria dronelor. Dar până când acest lucru se va întâmpla, armata Rusiei va rămâne probabil un client fidel al Teheranului. Iranul a făcut o adevărată artă din eludarea sancțiunilor pentru a-şi construi o industrie autohtonă de armament. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Dronele cu care Rusia atacă în Ucraina sunt construite cu tehnologie germană furată de Iran. Investigaţie