Antena Meniu Search
x

Curs valutar

După doi ani de repaus, acceleratorul de particule al laboratorului european CERN a fost repornit

Cel mai mare şi cel mai puternic accelerator de particule din lume a fost repornit! Sistemul operat de CERN a fost oprit în urmă cu doi ani pentru a îi mări capacitatea şi pentru a îl face mai sigur

de Redactia Observator

la 06.04.2015 , 08:03

Cel mai mare şi cel mai puternic accelerator de particule din lume a fost repornit! Sistemul operat de CERN a fost oprit în urmă cu doi ani pentru a îi mări capacitatea şi pentru a îl face mai sigur

Cea mai importantă descoperire a secolului a fost confirmarea in 2012 a existenţei bosonului Higgs, un element aflat la baza naşterii universului, motiv pentru care a fost numit şi "Particula lui Dumnezeu". 

După doi ani de repaus, acceleratorul de particule al laboratorului european CERN a fost repornit. Au fost făcute îmbunătăţiri majore, ce i-au dublat capacitatea, acordând, însă, o grijă sporită siguranţei, după ce o scurgere de heliu şi o defecţiune electrică au amânat repornirea sistemului.

Vezi și

Aflat la graniţa dintre Elveţia şi Franţa, acceleratorul, cel mai mare şi cel mai puternic din lume, este în sine un oraş ştiinţific subteran, cu tuneluri circulare ce se întind pe 27 de kilometri.

Cu ajutorul celor 1.600 de magneţi supraconductori, particulele sunt împinse prin tuneluri aproape cu viteza luminii. Când acestea se ciocnesc, recreează particule ce au existat la începutul universului. Analiza coliziunii lor îi ajută pe oamenii de ştiinţă să descopere cum a luat naştere universul şi cum funcţionează acesta.

Teoriile existente acum explică doar 5 la sută din cum funcţionează universul nostru. Tocmai de aceea, oamenii de ştiinţă de la CERN vor să aprofundeze studiului materiei negre, o masă invizibilă, ce poate fi detectată doar prin influenţa ei asupra galaxiilor. Materia neagră constituie 83 la sută din materia din univers.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
V-aţi cumpăra vreodată o casă scoasă la licitaţie?
Observator » Ştiri externe » După doi ani de repaus, acceleratorul de particule al laboratorului european CERN a fost repornit