Antena Meniu Search
x

Emmanuel Macron cere o bătălie culturală împotriva ţărilor est-europene care limitează drepturile homosexualilor

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că trebuie dusă o bătălie culturală împotriva unor state membre UE din Estul Europei, precum Ungaria sau Polonia, unde au fost adoptate legi anti-LGBT, relatează AP

de Redactia Observator

la 25.06.2021, 17:13

Emmanuel Macron cere o bătălie culturală împotriva ţărilor est-europene care limitează drepturile homosexualilor
Emmanuel Macron - Profimedia

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că Uniunea Europeană trebuie să ducă o batălie „culturală” și „civilizațională” pentru a opri ascensiunea ideilor iliberale în blocul celor 27 de națiuni, relatează AP. Macron a vorbit la sfârșitul summitului liderilor UE de la Bruxelles, unde s-au confruntat puternic cu primul ministru Ungariei cu privire la noua lege care interzice  interzice ”promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor.

Macron a condamnat legea în numele „demnității umane” și „libertății individuale”. Liderul francez a spus că sprijină planul Comisiei Europene de a demara acțiuni legale împotriva Ungariei. Dar președintele francez a insistat că ar fi greșit să arătăm cu degetul spre Viktor Orban fără a reflecta asupra motivelor care împing unele țări din estul Europei să întoarcă spatele valorilor democratice.

„Cum ajung oamenii din Europa la asta? Vedem în mai multe țări membre precum Ungaria, Polonia și multe altele, un conservatorism anti-liberal împotriva valorilor noastre. Trebuie să respectăm asta. Dar acum subminează acele valori și ceea ce a construit nucleul democrației liberale occidentale de secole”, a spus Macron la conferința de presă. 

Legea maghiară arată incapacitatea UE de a stăpâni „democrațiile iliberale” din rândurile sale precum Ungaria și Polonia

Pe acelaşi subiect

Criticii susțin că guvernele profund conservatoare, naționaliste și antimigrante ale celor două țări au încălcat standardele și valorile democratice ale blocului ani de zile. UE a avertizat în repetate rânduri că standardele democratice sunt contestate în unele țări, în special în Ungaria și Polonia. La începutul acestui an, brațul executiv al Uniunii Europene l-a condamnat și pe premierul de dreapta al Sloveniei, Janez Janša, pentru o serie de comentarii agresive despre jurnaliști.

„Trebuie să oferim conținut, perspective și sens valorilor noastre liberale, în sensul politic al termenului, în sensul filosofic al termenului și să arătăm puterea democrațiilor noastre”, a spus Macron. „Nu mă îngrijorează atât derapajul legilor - pe care trebuie să îl combatem în mod evident și intransigent. Este derapajul din minți și mentalități. Și, ca atare, este o luptă culturală, civilizațională, pe care trebuie să o ducem ”.

Macron a recunoscut că nu deține o rețetă magică pentru a remedia ceea ce el vede ca o „tendință profundă” în Europa, dar a sugerat că aducerea intelectualilor și a societății civile în dezbatere ar putea ajuta la reînvierea valorilor democratice unde au fost erodate.  Conferința Viitorului Europei, care tocmai a fost lansată, ar putea servi drept bază pentru „schimbări profunde” în Europa.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că dezbaterea din jurul legii maghiare ridică întrebări mai largi cu privire la direcția în care se îndreaptă UE, dacă ar trebui să se străduiască pentru o „uniune tot mai strânsă” și ce ar trebui făcut atunci când apar conflicte cu privire la valorile fundamentale. ”Acesta este un lucru care nu este pus doar sub semnul întrebării de Ungaria, dar despre care cu siguranță trebuie să discutăm mai profund și mai mult”, a spus ea.

Legea maghiară a fost semnată miercuri de președintele Janos Ader după ce parlamentul ungar a adoptat proiectul de lege săptămâna trecută. Se interzice conținutul privind homosexualitatea sau schimbarea de sex către persoane sub 18 ani în programe școlare de educație sexuală, filme sau reclame. Guvernul spune că legea are drept scop protejarea copiilor, dar criticii spun că leagă homosexualitatea de pedofilie. Orban a exclus eliminarea legii, insistând că aceasta nu vizează homosexualii.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că a detaliat la summit îngrijorările juridice ale Comisiei  și că acum este de datoria guvernului ungar să răspundă. "A existat un sprijin copleșitor în cameră că ne vom apăra valorile, deoarece Europa este în primul rând o Uniune a valorilor", a spus ea. „Este în primul rând o Uniune a valorilor, a protecției minorităților, a nediscriminării, iar o cultură a toleranței și acceptării este o piatră de bază împotriva discriminării.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Emmanuel Macron cere o bătălie culturală împotriva ţărilor est-europene care limitează drepturile homosexualilor