Antena Meniu Search
x

Epidemia care face ravagii în Afganistan: peste 100 de copii morţi luna trecută. Numărul deceselor va crește, spune OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trage un semnal de alarmă cu privire la epidemia de rujeolă din Afganistan. În luna ianuarie, boala a afectat zeci de mii de persoane, iar 150 - majoritatea copii - au murit. Oficialii OMS avertizează că bilanţul deceselor urmeată să crească. 

de Redactia Observator

la 11.02.2022, 16:29

- Profimedia (scop ilustrativ)

Rujeola etse o boală virală, extrem de contagioasă, denumită astfel după petele roşii care apar pe tot corpul. Afectează mai ales copiii, dintre care majoritatea sunt slăbiţi de malnutriţie, relatează news.ro.”Cazurile de rujeolă au crescut în toate provinciile de la sfârşitul lui iulie 2021”, a anunţat Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al OMS, într-o conferinţă de presă de la Geneva. Numărul cazurilor a crescut cu 18% în săptămâna 24 - 30 ianuarie, şi cu 40% în ultima săptămână. În total, în Afganistan există 35.319 de cazuri suspecte - 91% copii în vârstă de până la cinci ani -, înregistrate luna trecută. Aproximativ 156 de persoane - dintre care 97% sunt copii cu vârste de până la cinci ani - au murit din cauza rujeolei. Potrivit lui Lindmeier, aceste date sunt subestimate şi urmează să crească şi mai mult. ”Creşterea rapidă a acestor cazuri în ianuarie sugerează că numărul de morţi din cauza rujeolei va creşte puternic în săptămânile viitoare”, subliniază el.

Recomandările OMS pentru a combate epidemia de rujeolă

Principalele complicaţii provocate de către virus sunt encefalita, diareea, orbirea sau infecţii respitratorii grave. Această epidemie se răspândeşte într-o ţară împotmolită într-o criză economică şi financiară profundă, după revenirea talibanilor la putere, în august, şi blocarea fondurilor din străinătate. ONU a avertizat în mai multe rânduri că peste jumătate din ţară este ameninţată de foamete.

Cea mai bună protecţie împotriva rujeolei este un nivel de vaccinare foarte mare. OMS recomandă un nivel de vaccinare de 95% - un obiectiv care nu poate fi atins în actualul context afgan. Potrivit lui Christian Lindmeier, OMS şi partenerii organizaţiei lucrează în vederea unei accelerări a vaccinării, a testelor şi a capacităţii de supraveghere epidemiologică.

În decembrie, o campanie de vaccinare a permis imunizarea a 1,5 milioane de copii în zonele cele mai afectate. Distribuirea vitaminei A, care permite alinarea efectelor bolii şi o reducere a mortalităţii, a ajuns la 8,5 milioane de copii, în noiembrie, în cadrul unei campanii naţionale. OMS pregăteşte o nouă campanie de vaccinare - în mai -, care să permită vaccinarea a trei milioane de copii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Epidemia care face ravagii în Afganistan: peste 100 de copii morţi luna trecută. Numărul deceselor va crește, spune OMS