Antena Meniu Search
x

Eroină a Maidanului din 2014, capturată la începutul războiului din Ucraina, îi acuză pe ruși și separatiști de crime de război

O eroină a Maidanului din 2014, care a fost capturată de forțele ruse și separatiste timp de trei luni după ce a fost capturată în orașul Mariupol, și-a acuzat gărzile de tortură psihologică și fizică în timpul captivității, notează CNN.

de Redactia Observator

la 07.07.2022, 15:09

Iulia Paievska îi acuză pe ruși și separatiști că au torturat-o.
Iulia Paievska îi acuză pe ruși și separatiști că au torturat-o. - Profimedia

Iulia Paievska, în vârstă de 53 de ani, este cunoscută Ucraina sub numele de Taira, fiind considerată o eroină. Ea a spus că abuzul a început imediat după ce a fost recunoscută la un punct de control de lângă Mariupol și luată prizonieră, împreună cu șoferul ei, pe 16 martie.

"Timp de cinci zile nu am primit mâncare și nici nu am băut", a declarat Paieska pentru CNN, la aproape trei săptămâni după ce a fost eliberată într-un schimb de prizonieri pe 17 iunie. Abuzul, explică aceasta a fost "extrem" și "nu s-a oprit pentru un minut în toate cele trei luni".

"În mod constant ni se spunea că suntem fasciști, naziști", a spus ea, comparând condițiile îndurate cu un gulag. Iulia Paievska le-a explicat jurnaliștilor că a fost ținută în izolare pentru perioade lungi de timp deoarece a refuzat că facă o confesiune în fața camerelor de luat vederi.

Cine este Iulia Paievska?

Pe acelaşi subiect

Notorietatea lui Iuliei în Ucraina a crescut de când a devenit o figură proeminentă în timpul revoltei Maidan din 2014, unde i-a sprijinit pe cei care protestau împotriva președintelui pro-rus de atunci ca medic voluntar. De acolo, ea a mers spre est în prima linie, în timp ce trupele ucrainene s-au luptat cu forțele separatiste din regiunea Donbas, în cele din urmă alăturându-se oficial forțelor armate ale Ucrainei.

Atunci când Rusia și-a început invazia asupra teritoriului ucrainean, Iulia se afla în Mariupol, acolo unde îi ajuta pe soldații și civilii răniți, înregistrând cu ajutorul unei camere întreaga experiență.

Când forțele ruse care s-au apropiat de oraș, ea a reușit să trimită un card de memorie cu înregistrările unor jurnaliști străini. Ea a declarat pentru CNN că și-a folosit dinții pentru a distruge un alt card de memorie, atunci când s-a apropiat de punctul de control în care a fost arestată.

Forțele de la punctul de control au recunoscut-o la scurt timp, a spus Paievska, Și în câteva zile de la răpire a fost forțată să stea în fața camerelor de filmat rusești pentru deveni "vedeta" unui film de propagandă în care este acuzată de fascism și că ar folosi copii ca scuturi în fața trupelor rusești.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Eroină a Maidanului din 2014, capturată la începutul războiului din Ucraina, îi acuză pe ruși și separatiști de crime de război