Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Taxele impuse de Trump provoacă o undă de şoc pe burse
Dolarul american s-a apreciat puternic luni, ceea ce a împins celelalte valute la cele mai scăzute valori din ultimii ani, după ce tarifele pe scară largă anunţate de preşedintele american Donald Trump au declanşat un război comercial, informează Reuters, citată de Agerpres.
- Schema după care funcţiona reţeaua în Dosarul Nordis, care ar fi obţinut 195 milioane de euro de la clienţi. DETALII la Observator 17:00
- Schema prin care ne dăm seama dacă putem plăti ratele unui credit
Sâmbătă, preşedintele Donald Trump şi-a dus la îndeplinire ameninţarea cu război comercial şi a impus taxe vamale de 25% pentru produsele din Canada şi Mexic şi încă 10% în plus faţă de taxele existente la produsele chinezeşti. Luni, dolarul american s-a apreciat cu 0,4%, până la un curs de 7,3462 yuani pe piaţa offshore, după ce anterior a atins un maxim istoric de 7,3765 yuani. Pieţele financiare din China sunt închise luni pentru Anul Nou Lunar şi tranzacţiile urmează să fie reluate miercuri.
Analiştii susţin că intrarea în vigoare a noilor tarife a venit mult mai rapid decât se aşteptau pieţele
Peso-ul mexican a coborât la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, fiind cotat la 21,2822 peso pentru un dolar, în timp ce dolarul canadian a coborât până la 1,47755 dolari canadieni pentru un dolar american, un nivel nemaivăzut după 2003.
Moneda euro s-a depreciat cu 2,3%, până la 1,0125 dolari pentru un euro, cel mai scăzut nivel înregistrat de moneda unică după luna noiembrie 2022, pe măsură ce investitorii se pregătesc ca administraţia Trump să impună tarife şi bunurilor din blocul comunitar.
- "L-a urmărit în trei orașe". Un preot a suferit o cădere psihică, după ce o bătrână s-a îndrăgostit de el...
- Ce este USAID şi de ce vor Elon Musk și Donald Trump să o închidă: "USAID este o organizație criminală. E...
- Cea mai scumpă maşină din lume. Cu cât s-a vândut Mercedes-ul care a scris istorie în Formula 1
- O româncă a sfârşit tragic la Torino, în Italia. Claudia a murit pe loc după ce a căzut de la balcon, în timp...
- Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Taxele impuse de Trump provoacă o undă de şoc pe burse
Dolarul american s-a apreciat cu 1,1% şi în raport cu francul elveţian, ajungând la cel mai bun nivel de după luna mai 2024, 0,9210 dolari pentru un franc. Similar, lira sterlină s-a depreciat cu 1% fiind cotată la 1,2264 dolari în timp ce yenul japonez a coborât până la 155,59 yeni pentru un dolar. În paralel, bitcoin a scăzut până la 92.871 dolari, coborând sub pragul de 100.000 de dolari, până la cel mai scăzut nivel din ultimele trei săptămâni. Cotaţia ether a ajuns la cel mai redus nivel de la începutul lunii noiembrie, fiind cotat la 2.475,25 dolari.
În replică la anunţul lui Trump, Canada şi Mexicul au promis că vor introduce imediat represalii iar China a anunţat că va contesta tarifele lui Trump la Organizaţia Mondială a Comerţului. "Surpriza pentru pieţe a fost că Mexicul şi Canada au reacţionat imediat iar alte pieţe, respectiv China şi UE, ar putea să le urmeze exemplul, ceea ce ar putea duce la o diminuarea dramatică a comerţului mondial", spune Tony Sycamore, analist la IG.
În plus, analiştii susţin că intrarea în vigoare a noilor tarife, în 4 februarie, a venit mult mai rapid decât se aşteptau pieţele. "Consensul analiştilor, inclusiv al nostru, era că tarifele americane ar fi ameninţat perspectivele economice abia în a doua jumătate a lui 2025, după negocieri îndelungate, mai întâi între SUA şi principalii săi parteneri comerciali", susţine Mansoor Mohi-uddin, economist şef la Bank of Singapore.
Uniunea Europeană şi-a exprimat regretul duminică pentru majorarea taxelor vamale americane la produsele din Canada, Mexic şi China, calificând măsura drept "dăunătoare pentru toate părţile", şi totodată a ameninţat că "va riposta ferm" dacă va fi vizată de tarife "nedrepte". "Tarifele vamale creează perturbări economice inutile şi alimentează inflaţia. Sunt în detrimentul tuturor părţilor", a comentat Comisia Europeană, considerând, de asemenea, că "pieţele deschise şi respectarea regulilor comerciale internaţionale sunt esenţiale pentru o creştere economică puternică şi durabilă".
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰