"Europa are nevoie de o America puternică". Reacţia liderilor baltici, cu frontiere comune cu Rusia, după victoria lui Trump
Liderii ţărilor baltice, care au frontiere comune cu Rusia, l-au felicitat miercuri pe candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, pentru victoria sa în alegeri şi au subliniat importanţa unui aliat puternic şi angajamentul lor comun de a cheltui semnificativ pentru apărare, informează EFE.
Alegeri SUA 2024. Prim-ministrul leton, Evika Silina, a scris pe reţeaua de socializare X că prioritatea ţării sale este să continue consolidarea legăturilor transatlantice cu Trump la Casa Albă. "Contăm pe leadershipul puternic al Statelor Unite în lume. Statele Unite sunt partenerul nostru strategic şi un aliat puternic în NATO. Letonia cheltuieşte mai mult de 3% (din PIB) pentru apărare'', a menţionat ea.
"Europa are nevoie de o America puternică"
Preşedintele Letoniei, Edgars Rinkevics, şi-a exprimat dorinţa de a putea colabora cu Trump "pentru a consolida relaţiile bilaterale şi parteneriatul transatlantic". "Europa are nevoie de o America puternică, iar America are nevoie de o Europă puternică. Letonia este şi va fi un partener puternic şi de încredere al SUA'', a subliniat el, potrivit Agerpres.
Prim-ministrul estonian Kristen Michal l-a felicitat pe Trump pentru "victoria sa electorală impresionantă" şi a subliniat că "Estonia şi Statele Unite au fost întotdeauna cei mai apropiaţi aliaţi". "Vreau să lucrez cu dumneavoastră pentru a întări relaţia transatlantică şi pentru a nu lăsa agresorii să câştige", a scris el pe platforma X, referindu-se la invadarea Ucrainei de către Rusia.
Preşedintele Estoniei, Alar Karis, şi-a exprimat speranţa că ambele ţări vor continua să îşi consolideze cooperarea strânsă. Cu un guvern lituanian în tranziţie în urma recentelor alegeri generale, preşedintele Gitanas Nauseda a scris că SUA sunt un aliat strategic cheie al Lituaniei.
"Ambele (ţări - n.r.) ne luăm siguranţa în serios. Lituania alocă în prezent 3,5% din PIB pentru apărare şi vom continua să ne creştem investiţiile în acest domeniu", a subliniat el. În fine, Nauseda a subliniat că unitatea transatlantică "este crucială".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰