Video Exerciţiu al Austriei pentru un posibil blackout. Expert în energie: "Antrenamente pentru situaţii de criză, fiecare ţară are un calendar şi trebuie să facă"
În plină criză energetică, un exerciţiu strategic al Austriei pune Europa pe jar. Viena îşi pregăteşte populaţia pentru o pană uriaşă de curent. Potrivit austriecilor, continentul a fost în pericol să rămână în beznă de două ori numai anul acesta. O dată după o problemă la una dintre centralele româneşti.
O pană de curent, care ar putea lăsa tot continentul în beznă zile în şir este cea mai nouă temere a europenilor. Efectele ar fi devastatoare. Pentru că fără electricitate tot ce ţine de modul modern de viaţă se prăbuşeşte: rămânem fără alimentare cu apă, fără transport, sistem de sănătate, fără încălzire, internet sau televiziune.
În doar câteva zile, sistemul de apărare şi ordine publică s-ar prăbuşi, iar pe străzi s-ar putea instala anarhia.
Un scenariu sumbru, dar iminent, sunt de părere austriecii, care se pregătesc de zor pentru un o cădere masivă a reţelei electrice.
Recomandările Ministerului Apărării din Austria, în cazul unui blackout
- Un diplomat austriac de rang înalt, suspectat de divulgarea unor documente confidenţiale cu privire la Noviciok,...
- Austria ar putea impune lockdown pentru nevaccinaţi, dacă numărul pacienţilor COVID de la ATI depăşeşte 500
- Facturile la încălzire s-ar putea dubla în Capitală. Ce soluţii au autorităţile şi cât vor plăti...
”Ar trebui să avem în casă mâncare pentru cel puţin două săptămâni. În special alimente cu termen de valabilitate lung. Orez, paine integrală, nu uitaţi de apă, lapte praf”. Sunt doar câteva dintre recomandările ministerului Apărării din Austria, care îi sfătuieşte pe oameni să îşi cumpere radio cu baterii, să aibă tot timpul combustibil în maşină şi lanterne.
Silvia Vlăsceanu, expert în energie: ”Antrenamente pentru situaţii de criză, fiecare ţară are un calendar şi trebuie să facă. Există astfel de situaţii pe care nimeni nu poate să le prevadă”.
La nivel european, am fost aproape de colaps de două ori numai anul acesta susţin austriecii. O dată, pe 8 ianuarie, după o problemă care ar fi apărut la o centrală electrică din România.
Silvia Vlăsceanu, expert în energie: ”O întrerupere a alimentării cu energie electrică este posibilă din totdeauna, dar este foarte important să identifici foarte repede sursa unde s-a produs acel incident, pentru a limita propagarea lui în sistem”.
Europa trece în această iarnă prin cel mai mare test
Potrivit experţilor, sistemul energetic european ar putea trece, iarna acesta, prin cel mai mare test. Deja criza se simte în aproape toate ţările, fie printr-o lipsă de combustibil sau o explozie a preţului facturilor. Un alt pericol îl reprezintă posibile atacuri cibernetice. Pentru că sistemele energetice naţionale sunt interconectate, sabotarea unuia ar putea avea un efect de domino.
Silvia Vlăsceanu, expert în energie: ”Ceea ce putem face este să limităm efectele unui astfel de incident. De aceea există noţiunea de infrastructură critică, a cărei întrerupere ar putea pune în pericol viaţa oamenilor. Şi aici este cazul spitalelor, reţelelor de apă şi canalizare, există alimentări secundare”.
În Occident se fac exerciţii de informare a populaţiei de aproape 20 de ani, după ce în 2003, în Statele Unite a avut loc o uriaşă pană de curent, care a lăsat în beznă nord-estul ţării şi a afectat 55 de milioane de oameni. Pana de doar două ore i-a costat atunci pe americani peste 8 miliarde de dolari.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰