Experți Stanford / Mexico: Animalele și plantele mor în cel mai alert ritm de la dispariția dinozaurilor
Animalele și plantele mor în cel mai alert ritm de la extincția de masă care a dus la dispariția dinozaurilor, acum aproximativ 66 de milioane de ani, avertizează oamenii de știință.
- Extincția este datorată activității umane, cred specialiștii
- Studiul a fost realizat de experți de la Universitatea din Mexico și Universitatea Stanford
Un nou studiu realizat de o echipă internațională de experți arată că peste 500 de specii de animale terestre vor fi aproape de dispariție în următorii 20 de ani.
Grupul de studiu, care a inclus specialiști de la Universitatea din Mexico și prestigioasa Universitate Stanford a ajuns la concluzia că declinul se datorează activităților umane.
Cercetătorii trag un semnal de alarmă și cer măsuri la nivel global pentru a preveni "un colaps catastrofic al ecosistemului", informează Daily Mail.
Paul Ehrlich, de la Universitatea Stanford din California, unul dintre autorii studiului, susține că ne facem rău singuri dacă refuzăm să rezolvăm această criză.
515
specii pe cale de dispariție
"Când umanitatea extermină populații și specii sau alte creaturi, își taie craca pe care stă, distrugând părți din propriul nostru sistem de susținere a vieții. Conservarea speciilor în pericol de dispariție ar trebui ridicată la nivel de urgență globală pentru guverne și instituții, la fel ca pericolul schimbărilor climatice", este de părere Paul Ehrlich.
Mai mult de 400 de specii au dispărut în ultimul secol, o extincție ce ar fi durat aproximativ 10.000 de ani în condiții normale de evoluție, arată sursa citată.
"Sunt de acord cu autorii că această extincție trebuie ridicată la un nivel de urgență precum schimbările climatice. Eforturile de conservare funcționează și fiecare populație poate salvată dacă vrem să o salvăm. Zeci de păsări și mamifere și-au revenit din mici populații datorită eforturilor intense de conservare", a fost de părere și Diana Fisher, de la Universitatea din Queensland.
Potrivit datelor Birdlive International, 515 din 29.400 de specii, reprezentând 1.7%, sunt în pragul dispariției, cu mai puțin de 1.000 de exemplare în viață.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰