Antena Meniu Search
x

Video Explozia prețurilor la mâncare vine cu efecte apocaliptice în întreaga Europă. Alimentele de bază s-au scumpit și cu 50 la sută

Trebuie să ne pregătim pentru creşteri de preţuri la mâncare cu efecte apocaliptice. Sunt avetismentele tot mai multor oficiali europeni, după ce alimentate de inflaţie, pandemie şi război, preţurile la mâncare au explodat pe tot continentul.

de Redactia Observator

la 06.07.2022, 20:06

Vezi și

În Germania, cea mai puternică economie a Europei, familiile cu salarii mici au început să îşi rationalizeze mâncarea pentru a se ajunge cu banii de la o lună la alta, iar în Marea Britanie, supermarketurile au pus sisteme de securitate chiar şi pe pachetele de unt şi laptele pentru bebeluşi, ca să nu fie furate, după ce preţul acestor produse a crescut şi cu 25%. 

Explozia prețurilor la alimente vine cu efecte apocaliptice

Mâncare, combustibil, haine. Toate s-au scumpit în Europa în ultimele luni. De vină sunt o combinaţie de factori: ţările au tipărit prea mulţi bani pentru a face faţă restricţiilor din pandemie, iar asta a făcut acum ca inflaţia să scape de sub control, războiul din Ucraina, care a venit la pachet cu creşteri de preţ în energie şi materii prime şi, nu în ultimul rând, schimbările climatice care au dus la secetă severă şi, compromiterea culturilor.

Aşa se face că pentru alimente de bază, preţul să crească şi cu 50 la sută. Este cazul pastelor în Italia, de exemplu, pentru un kilogram, italienii plăteau anul trecut 2 euro, acum au ajuns să dea şi 4 euro.

Pe acelaşi subiect

Italieni: - Luna trecută am cheltuit cu 30-40 de euro mai mult.

- A crescut preţul la parmezan, chiar şi cu un euro, chiar şi la legume a crescut preţul. Oricum la toate produsele a crescut preţul cu 20-30 de eurocenţi.

Totul s-a scumpit şi în Franţa. Un sortiment de ulei de floarea soarelui produs la noi, la Paris se vinde cu 20 de lei litrul.

Francez: Au crescut şi cu 70-80%.Toate produsele s-au scumpit, iar unele sunt insuficiente din cauza pandemiei de COVID-19 și a conflictului Rusia-Ucraina. Iar preţurile vor continua să crească. Nu va amăgiţi singuri.

Nemulţumiţi că ar putea ajunge să trăiească de pe o zi pe alta, tot mai mulţi francezi, critică decizia politicienilor lor de a susţine impunerea de sancţiuni Moscovei.

Eric Denece, director Centru francez pentru Studii Secrete: Ce vreau să subliniez şi să clarific este că acesta nu este conflictul Rusiei cu Ucraina, dar cu NATO. Este conflictul Statelor Unite cu Rusia.

Aceşti europeni care îi urmează orbeşte pe americani sunt primi care suferă efectele sancţiunilor economice impuse Rusiei.

Peste Canalul Mânecii, în Marea Britanie, alimentele au ajuns atât de preţioase încât sunt protejate precum produsele de lux. După ce unul dintre sortimentele de unt preferate de britanicii s-a scumpit şi cu 2 lire în ultimele zile. Pe rafturile din magazine, pachetele de unt, de carne sau cutii de lapte praf pentru bebeluşi sunt puse doar cu sisteme de securitate. Proprietarii se apără şi spun că odată cu scumpierea mâncării, s-au înmulţit şi furturile.

Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei: Mă tem că în ce priveşte mâncarea o să fiu cam apocaliptic.Trebuie să vă spun că eu cred că este un motiv serios se îngrijorare.

Preţuri mai mari sunt şi în Germania. Aşa că oamenii strâng cureaua. Peste jumătate dintre germanii cu venituri mici spun că intenționează să cumpere mai puţină mâncare.

Perspectivele sunt în continuare sumbre. Rata inflaţieie a atins luna trecută un nou nivel record, cele mai afetate fiind statlee din estul Europei, printre care şi România.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Este important să ne pregătim pentru aceste vremuri, care în continuare vor fi complicate.

Şi scumpirile vor continua, în contextul în care oficialii de la Bruxelles au anunţat că se aşteaptă ca ruşii să oprească de tot livrările de gaze către Europa la iarnă.

Ursula Von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: 12 state membre sunt deja afectate de o întrerupere parţială sau totală a gazului rusesc. Trebuie să ne pregătim acum pentru viitoare întreruperi ale fluxului de gaze sau chiar pentru oprirea totală a livrărilor de gaze ruseşti.

Nici în ce priveşte petrolul, scenariul nu e mai optimist. Deja, Moscova a anunţat că suspendă pentru o lună fluxul de petrol prin Caspian Pipeline, una dintre cele mai mari din lume, care aduce petrol din Kazahstan la Marea Neagră şi prin care şi România importă petrol.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Explozia prețurilor la mâncare vine cu efecte apocaliptice în întreaga Europă. Alimentele de bază s-au scumpit și cu 50 la sută