Antena Meniu Search
x

Video Explozii la Harkov, în urma unui atac cu rachete care a vizat centrul oraşului. Un spital a fost cuprins de flăcări

Mai multe explozii s-au produs noaptea trecută la Harkov, iar un spital a fost cuprins de flăcări după impactul unei rachete ruseşti. Au fost bombardate şi alte oraşe ucrainene, între care Zaporojie şi Nikolaev. Este un semn că Vladimir Putin nu renunţă la ambiţia de a învinge Ucraina, deşi analiştii militari consideră că victoria este, acum, aproape imposibilă. Putin a împlinit ieri 70 de ani, dar aniversarea a fost sărbătorită cu fast doar în Cecenia, stăpânită de aliatul său credincios, Ramzan Kadîrov. Război Rusia - Ucraina, ziua 227 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 08.10.2022, 09:43

Vezi și

Marile oraşe ucrainene continuă să fie ţinta rachetelor ruseşti şi, în ultimul timp, a dronelor sinucigaşe importate din Iran. La Zaporojie, bilanţul bombardamentului de acum două zile a ajuns la 14 morţi, după ce sub dărâmături au fost găsite alte trupuri neînsufleţite. Dar iniţiativa strategică rămâne de partea Ucrainei. Ofensiva s-a extins şi în regiunea Lugansk, una din cele pe care Rusia afirmă că le-a anexat în urma unui pretins referendum. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Volodimir Zelenski: În total, de la începutul operaţiilor ofensive, au fost eliberate o suprafaţă de 2.434 kilometri pătraţi din pământul nostru şi 96 de localităţi. 

Din păcate, victime civile se înregistrează de ambele părţi. În regiunea Doneţk, ocupată de ruşi, cinci oameni au murit după ce o rachetă ucraineană a lovit câteva autobuze. 

Pe acelaşi subiect

Pe fondul derutei forţelor sale, Vladimir Putin a amintit, în mod repetat, că Rusia deţine arme nucleare şi, la nevoie, nu va ezita să le folosească. Îngrijorarea comunităţii internaţionale a sporit după ce preşedintele Biden a avertizat că omenirea nu s-a mai aflat, de 60 de ani, atât de aproape de "Armageddon". Casa Albă şi Pentagonul subliniază însă că nu există indicii ale unui atac nuclear iminent al Rusiei. 

Iulian Chifu: În cazul unui atac nuclear, consecinţele ar fi devastatoare

Într-un interviu la Podcastul Observator, consilierul de stat Iulian Chifu spune că, în cazul unui atac nuclear, consecinţele ar fi devastatoare.

Iulian Chifu, consilier se stat: În cazul în care vreodată ar utiliza o armă nucleară tactică atunci s-ar întâmpla următoarele lucruri: distrugerea flotei Mării Negre, distrugerea bazei de la Sevastopol, distrugerea podului de la Kerci, a armatei, de către Statele Unite de data aceasta. 

În acest timp, Occidentul continuă să susţină Ucraina în faţa agresiunii ruse. Uniunea Europeană îi va acorda o primă tranşă, de două miliarde de euro, a unui ajutor macroeconomic. FMI va adăuga alte trei miliarde. Iar la summitul european de la Praga, preşedintele Franţei a anunţat crearea unui fond de 100 de milioane de euro cu care Ucraina va putea achiziţiona armamentul de care are nevoie.

Militarii ucraineni se plâng că sistemul de comunicaţii Starlink

De pe front vin şi veşti mai puţin îmbucurătoare. Militarii ucraineni se plâng că sistemul de comunicaţii Starlink, donat de Elon Musk, suferă întreruperi exact în momente cheie ale luptelor. Unii comentatori pun în legătură avariile cu aşa-zisul plan de pace avansat recent de Musk, care cerea Ucrainei să cedeze teritorii Rusiei. Nu există, însă, dovezi că excentricul miliardar ar colabora pe ascuns cu Kremlinul. Ieri, în ziua în care a împlinit 70 de ani, Vladimir Putin s-a întâlnit, fără vreo ceremonie deosebită, cu câţiva lideri din fostele republici sovietice, din care unii au adus cadouri. Preşedintele Tajikistanului i-a dăruit lui Putin două uriaşe piramide de pepeni. Iar liderul din Belarus a anunţat că-i va trimite un tractor, pentru care a adus, deocamdată, doar certificatul de proprietate.

Aniversarea lui Putin a fost sărbătorită cu mare fast doar în Cecenia. Liderul local, Ramzan Kadîrov, a promis că va trimite nu mai puţin de 70.000 de soldaţi pe fronturile din Ucraina, pe lângă cei ce luptă deja acolo. Iar într-un oraş siberian s-a organizat, tot în onoarea lui Putin, o paradă de maşini din perioada sovietică, unele chiar din al doilea război mondial.

În restul Rusiei nu au avut loc niciun fel de festivităţi.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Explozii la Harkov, în urma unui atac cu rachete care a vizat centrul oraşului. Un spital a fost cuprins de flăcări