Ferestrele medievale de vin apărute în vremea ciumei la Florența sunt refolosite în pandemie
Apărute în urmă cu câteva sute de ani, în timpul ciumei, ferestrele de vin din Florenţa îşi trăiesc a doua tinereţe. Pandemia de coronavirus a fost motivul pentru care s-au redeschis. Proprietarii de baruri şi gelaterii au găsit cu ajutorul lor o modalitate de a-şi servi clienţii în siguranţă şi de a-şi menţine deschise afacerile în timpul carantinei.
- Ferestrele au apărut în vremea ciumei, după 1629.
- 149 de astfel de ferestre sunt încă în centrul Florenței.
De 30 de centimetri înălţime şi 20 lăţime, aceste ferestre sunt, practic, simbolul renaşterii. În 1629, când a izbucnit epidemia de ciumă, a fost soluţia găsită de negustorii italieni pentru a-şi vinde marfa cu riscuri minime pentru sănătate. Tot ele au făcut trecerea spre normalitate şi în primăvara acestui an.
Localnicii cumpărau vin, iar vânzătorii puteau astfel să îşi dezinfecteze cu oţet banii încasaţi. Tot pandemia a redeschis şi anul acesta ferestrele de vin. 149 se găsesc în centrul istoric al Florenţei.
Zidite de unii, distruse de alţii, ferestrele de vin au fost redeschise şi date în folosinţă. Patronii barurilor au început să le folosească pentru a servi orice, de la cafea la cocktailuri sau îngheţată. Oferind siguranţă atât cumpărătorului cât şi vânzătorului. Brando are în localul său o astfel de fereastră şi spune că a fost foarte importantă pentru reluarea activităţii.
Brando, proprietar local: În timpul carantinei, am hotărât să redeschidem fereastra şi pentru livrări. Oamenii au fost foarte mulţumiţi, mai ales cu distanţarea socială.
În total, în Toscana există 267 de astfel de "buchette del vino". Obiective protejate prin lege, doar câteva mai păstrează scopul original. Unele sunt folosite ca vitrine de magazine, cutii poştale şi chiar altare catolice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰