Festivalul Luminilor din New Delhi a dat peste cap măsurătorile: nivelul de poluare, de 23 de ori mai mare decât limita
Capitala Indiei se confruntă cu o criză majoră de poluare după ce locuitorii au ignorat în masă interdicția privind folosirea artificiilor în timpul festivalului Diwali. Măsurătorile de vineri dimineață arată nivele de poluare de 23 de ori mai mari decât limita recomandată.
În ciuda faptului că poliția a confiscat două tone de artificii și că există o interdicție oficială de vânzare și folosire a acestora, mii de locuitori din New Delhi au continuat tradiția de a sărbători Diwali, festivalul hindus al luminilor, cu petarde și artificii. Mulți au cumpărat materiale pirotehnice din statele vecine, unde acestea rămân legale, conform AFP, citat de Mediafax.
Poluarea extremă din New Delhi are mai multe cauze, printre care artificiile și petardele folosite la Diwali, fermierii care își ard miriștile în regiunile învecinate, fumul de la fabrici și gazele de eșapament de la traficul intens.
New Delhi, oraşul cu cel mai poluat aer
Situația este atât de gravă încât particule fine periculoase (PM2.5), care intră direct în sânge prin plămâni, au atins nivelul de 345 micrograme pe metru cub. Firma de monitorizare IQAir a clasificat aerul din New Delhi ca fiind „periculos" și l-a plasat pe primul loc în clasamentul mondial al orașelor cu cel mai poluat aer, depășind chiar și Lahore din Pakistan.
Autoritățile par neputincioase în fața acestei situații. Deși luna trecută Curtea Supremă a Indiei a declarat aerul curat ca fiind un drept fundamental al omului, măsurile luate până acum - inclusiv restricții de trafic și interzicerea lucrărilor de construcție - nu au dat rezultate.
Problema este agravată și de disputele politice
Problema este agravată și de disputele politice dintre autoritățile centrale și cele locale, precum și de reticența poliției de a interveni în timpul sărbătorilor religioase. Pentru mulți hinduși, artificiile sunt o parte importantă a tradiției Diwali, un festival în care se celebrează victoria luminii asupra întunericului prin aprinderea de lumânări în cinstea zeiței Lakshmi.
În acest oraș de 30 de milioane de locuitori, poluarea a devenit o amenințare constantă la adresa sănătății publice, transformând una dintre cele mai mari metropole ale lumii într-un loc unde simpla respirație poate fi periculoasă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰