Video Filmul atacului în care a fost ucis Shinzo Abe. Premierul care a intrat în istoria Japoniei, împuşcat în spate de un veteran din Marină
Zi neagră în lumea politică. Cel mai longeviv premier din istoria Japoniei, Shinzo Abe, a murit după ce a fost împuşcat în timpul unui discurs electoral. A fost lovit de două focuri de armă trase de un veteran din Marină.
- Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit, după ce a fost împuşcat în timpul unui discurs electoral. Filmul asasinatului
- Shinzo Abe, asasinat cu un pistol artizanal confecţionat din ţevi de oţel şi un dispozitiv electric de tras, legate cu scotch
- Poliţiştii au descoperit explozibil în locuinţa asasinului lui Shinzo Abe
- Momentul în care Shinzo Abe a fost împușcat de două ori, în timpul unui discurs electoral
- Cine este bărbatul care l-a împușcat pe Shinzo Abe. Suspectul este un fost membru al Marinei Militare a Japoniei
Atacatorul nici nu a încercat să fugă şi a recunoscut că asasinatul a fost premeditat. Fostul premier Shinzo Abe abia îşi începuse discursul în această dimineaţă în oraşul Nara, când din spatele său s-au auzit două focuri de armă. Un glonţ l-a lovit în piept, iar al doilea în zona gâtului. Zecile de oameni care asistau la eveniment au rămas înmărmuriţi. Gărzile de corp au sărit pe atacator, în timp ce o parte a staff-ului politicianului a încercat să acorde primul ajutor.
În 2006, Shinzo Abe devenea cel mai tânăr premier din istoria postbelică a Japoniei
Atacatorul a ales să nu fugă şi a aruncat arma înainte de a fi imobilizat. S-a folosit de un dispozitiv artizanal construit chiar de el, similar unei puşti de vânătoare. Pe nume Yamagami Tetsuya, bărbatul are 41 de ani şi este un veteran al marinei japoneze. În urma percheziţiei la el acasă au fost descoperite dispozive explozibile. Nu se ştie deocamdată dacă a avut complici, având în vedere că vizita fostului premier a fost anunţată oficial abia seara trecută. Bărbatul le-a spus anchetatorilor că a vrut să îl omoare pe fostul premier pentru că ar fi avut legături cu o organizaţie pe care nu o suporta.
"Este un barbarism cu care ne confruntăm chiar în timpul alegerilor, un atac la fundaţia democraţiei. Nu putem permite aşa ceva", a declarat Fumio Kishida, premier Japonia. Shinzo Abe a fost transportat cu elicopterul la cel mai apropiat spital. Cinci ore mai târziu medicii au confirmat decesul. Vestea morţii politicianului de 67 de ani a adus mesaje de condoleanţe de la liderii mondiali, inclusiv de la Cotroceni. Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu Shinzo Abe la Bucureşti în ianuarie 2018. Vizita a fost marcată şi de o gafă a autorităţilor române, care nu au trimis nicio delegaţie să îl întâmpine de premierul nipon pe aeroport. Abe şi soţia sa au vizitat atunci Muzeul Satului şi Grădina Japoneză.
În 2006, Shinzo Abe devenea cel mai tânăr premier din istoria postbelică a Japoniei. O succesiune de scandaluri i-a slăbit atât puterea politică, cât şi pe cea fizică. S-a retras un an mai târziu, motivând că suferă de o boală intestinală. A revenit în 2012 şi a rămas în funcţie timp de opt ani. Tot boala l-ar fi determinat să renunţe şi în 2020.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰