Finlanda va decide pe 12 mai să îşi depună candidatura la NATO
Finlanda va decide în ziua de 12 mai să îşi depună candidatura la NATO, potrivit unor surse guvernamentale anonime citate de cotidianul Iltalehti, transmite luni Reuters, potrivit Agerpres. Război Rusia - Ucraina, ziua 68 LIVE TEXT
Decizia va fi luată în două etape în acea zi, mai întâi preşedintele Sauli Niinisto urmând să anunţe acordul său pentru ca Finlanda să se alăture Alianţei, după care grupurile parlamentare vor aproba depunerea candidaturii, a scris publicaţia duminică seară.
Invazia Rusiei în Ucraina a adus Finlanda şi Suedia în pragul depunerii candidaturilor la NATO şi, astfel, al abandonării neutralităţii declarate. Potrivit Constituţiei finlandeze, preşedintele conduce politica externă şi de securitate în cooperare cu guvernul.
Decizia va fi confirmată într-o reuniune a preşedintelui cu miniştrii-cheie din guvern după anunţurile iniţiale ale preşedinţiei şi parlamentului, a mai scris cotidianul Iltalehti.
Rusia, cu care Finlanda are o graniţă de 1.300 km şi o istorie de conflicte înainte de 1945, a avertizat că va desfăşura arme nucleare şi rachete hipersonice în exclava sa Kaliningrad de la Marea Baltică dacă Finlanda şi Suedia vor decide să se alăture Alianţei Nord-Atlantice conduse de SUA.
Suedia nu va lua ''cu lejeritate'' decizia privind aderarea la NATO, atenţionează premierul Magdalena Andersson
Suedia, ţară nealiniată şi unde dezbaterea asupra unei eventuale candidaturi pentru aderarea la NATO se intensifică în urma invaziei Rusiei în Ucraina, nu trebuie să ia o asemenea decizie ''cu lejeritate'', a declarat duminică premierul Magdalena Andersson, potrivit AFP.
''Am fost nealiniaţi timp de 200 de ani şi acest lucru ne-a fost util (...), o decizie nu trebuie luată cu lejeritate'', a spus şefa guvernului suedez la o conferinţă de presă desfăşurată în marja manifestărilor de 1 Mai.
''Trebuie să reflectăm la ce este mai bine pentru Suedia. Să schimbăm calea sau să nu facem nimic, în ambele cazuri este o alegere şi niciuna dintre aceste două alegeri nu este simplă sau lipsită de riscuri'', a subliniat Magdalena Andersson.
Depunerea unei candidaturi la NATO este ''o chestiune foarte, foarte dificilă care necesită o analiză aprofundată'', a insistat ea. Partidul său social-democrat, în mod tradiţional opus aderării la NATO, a anunţat cu o săptămână în urmă că va lua o decizie asupra acestui subiect până pe 24 mai.
Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a basculat în rândul opiniei publice suedeze opţiunea despre o posibilă candidatură la NATO, susţinută acum de o majoritate de 54%, conform unui sondaj recent. O decizie privind aderarea la NATO este aşteptată în săptămânile următoare şi în Finlanda vecină, unde parlamentul de la Helsinki a început deja să dezbată subiectul
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰