"Flota fantomă" de petroliere vechi care transportă țiței pentru Rusia, vizată de sancțiuni UE
Ambasadorii Uniunii Europene au convenit asupra unui al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a informat Președinția maghiară a Consiliului UE, pe X.
Noul pachet vizează "flota fantomă" a Rusiei, un grup de petroliere mai vechi, adesea neasigurate, utilizate pentru a transporta petrol rusesc și a eluda sancțiunile internaționale. Aceste sancțiuni vor include restricții privind operațiunile flotei, scrie kyivindependent.com.
De asemenea, au fost impuse sancțiuni persoanelor și organizațiilor din Rusia și din țări terțe care contribuie la dezvoltarea militară și tehnologică a Rusiei ajutând-o să eludeze restricțiile la export, potrivit declarației.
"UE și partenerii săi din G7 sunt hotărâți să mențină presiunea asupra Kremlinului. Salut acordul privind cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni, care vizează în special flota fantomă a Rusiei", a scris pe X președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
În ultimele luni, UE a întâmpinat dificultăți din ce în ce mai mari în adoptarea pachetelor de sancțiuni, deoarece Ungaria și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca astfel de decizii.
- Ruşii sunt tot mai aproape de oraşul strategic Pokrovsk și ar putea lăsa armata Kievului fără aprovizionare
- Atac masiv asupra instalaţiilor energetice din Ucraina. Ruşii au lansat 93 de rachete şi 200 de drone asupra...
- Depozit de combustibil din centrul Rusiei, în flăcări după un atac masiv al ucrainenilor
Regatul Unit, Statele Unite și Elveția au impus Rusiei sancțiuni similare
Potrivit Reuters, la începutul lunii decembrie, UE nu a reușit să aprobe sancțiunile, care includeau o prelungire pentru Cehia a importului de produse petroliere rusești prin Slovacia, din cauza dezacordurilor privind prelungirea termenelor limită pentru companiile europene de a-și retrage investițiile din Rusia.
UE a adoptat 15 pachete ca răspuns la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, cu scopul de a submina producția economică a Moscovei și capacitatea acesteia de a susține războiul, transmite Mediafax. Pachetul anterior, care a fost adoptat la 20 iunie, a convenit asupra primelor sancțiuni aplicate vreodată industriei gazului din Rusia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰