Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Planul B pentru Ucraina. UE se va împrumuta cu 20 de miliarde de euro de pe pieţele de capital în contul Kievului. Reacţia Rusiei

UE pregătește un Plan B pentru Ucraina. Dacă Ungaria va continua să blocheze finanțarea de 50 de miliarde de euro, mai multe state membre vor emite garanții individuale ce vor permite Comisiei Europene să se împrumute 20 de miliarde de euro pe pieţele de capital, în afara bugetului UE. Reacţia Kremlinului a venit repede: Ajutorul UE pentru Ucraina va dăuna economiei europene şi nu va schimba rezultatul războiului

de Redactia Observator

la 27.12.2023 , 17:00

Planul B pentru Ucraina. UE se va împrumuta cu 20 de miliarde de euro pe pieţele de capital pentru Kiev. Reacţia Rusiei Planul B pentru Ucraina. UE se va împrumuta cu 20 de miliarde de euro pe pieţele de capital pentru Kiev. Reacţia Rusiei - Profimedia

Uniunea Europeană lucrează la un plan B de ajutor pentru Ucraina în valoare de 20 de miliarde de euro, pentru a evita opoziţia Ungariei faţă de noul pachet de asistenţă financiară pentru următorii ani, potrivit Financial Times.

Potrivit ziarului britanic, care citează oficiali implicaţi în plan, Bruxellesul ar urma să folosească o structură a datoriilor pentru a putea contribui la bugetul ucrainean, după ce guvernul ungar condus de Viktor Orban s-a opus propunerii blocului comunitar de deblocare a 50 de miliarde de euro pentru Ucraina pe parcursul a patru ani.

Printre variantele luate în considerare, un model finanţat prin datorii pare să câştige teren dacă Orban decide să-şi menţină vetoul la summitul european programat pentru februarie.Potrivit surselor citate, statele membre ar urma să emită garanţii la bugetul UE, pentru ca executivul european să se împrumute până la 20 de miliarde de euro pe pieţele de capital pentru Kiev anul viitor, deşi suma finală ar urma să fie decisă în funcţie de nevoile Ucrainei.

Articolul continuă după reclamă

Este un plan similar cu cel lansat în 2020 pentru ca executivul european să poată să ofere până la 100 de miliarde de euro pentru programele de menţinere a locurilor de muncă în timpul pandemiei de coronavirus. Schema nu ar avea nevoie de unanimitatea celor 27 de ţări membre ale UE, deoarece nu se solicită garanţii din partea tuturor statelor membre, deşi în unele dintre ele, precum Germania sau Olanda, ar fi necesară aprobarea parlamentului.

Pe acelaşi subiect

O sursă anonimă a declarat că din punct de vedere tehnic planul nu va prezenta probleme pentru a merge mai departe, dar că din punct de vedere politic ar fi "mai complicat". Potrivit FT, dacă liderii europeni ar aproba planul la summitul din 1 februarie 2024, s-ar oferi garanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a elibera următoarea tranşă de finanţare de 900 de milioane de dolari.

Unul dintre posibilele dezavantaje ale planului, în comparaţie cu originalul, este că acesta s-ar limita la împrumuturi şi nu ar include ajutoare directe, deşi acestea ar putea continua să fie acordate unilateral de către statele membre.

Rusia: Ajutorul pentru Ucraina va dăuna economiei europene

Solicitat să comenteze aceste informaţii în conferinţa de presă zilnică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că mai mulţi bani alocaţi de Occident pentru Ucraina nu vor schimba cursul evenimentelor din această ţară şi că ''operaţiunea militară specială" va continua ''până la atingerea obiectivelor care se află în faţa noastră".

Moscova a declarat anterior că invazia sa militară în Ucraina are ca scop demilitarizarea şi "denazificarea" acestei ţări. Kievul şi aliaţii săi occidentali spun că Moscova este hotărâtă să acapareze terenurile din Ucraina în stil imperial.

"Aceşti bani sunt alocaţi în detrimentul economiilor UE, care trec deja prin vremuri grele. Aceşti bani sunt alocaţi în detrimentul industriei din ţările UE şi în detrimentul viitorului ţărilor UE", a mai comentat Peskov. În opinia sa, SUA şi Europa şi-au dat deja seama că o parte semnificativă din aceste fonduri este jefuită.

"Atât europenii, cât şi americanii înţeleg perfect nivelul de corupţie (din Ucraina). Ei îşi dau seama că o parte considerabilă din aceşti bani este furată", a spus Peskov. El a susţinut că "liderii ţărilor care alocă banii ştiu şi ei acest lucru" şi, mai important, "acest lucru devine treptat mai clar şi va deveni şi mai clar pentru contribuabilii din aceste ţări".

"Desigur, înţelegem că Uniunea Europeană se confruntă cu contradicţii destul de serioase în interiorul său în ceea ce priveşte problema continuării alocării banilor. Cu atât mai mult cu cât aceşti bani nu sunt destinaţi creaţiei. Aceşti bani sunt alocaţi pentru a menţine războiul şi pentru a susţine un regim care îi cheltuieşte în scopuri necunoscute şi cu o eficienţă necunoscută", a declarat Peskov.

Pe 14 decembrie, UE a convenit să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, în pofida conflictului militar în curs de desfăşurare, dar nu a putut conveni asupra unui pachet de 50 de miliarde de euro ajutor financiar pentru Kiev din cauza opoziţiei Ungariei. Liderii UE, care ar prefera un acord susţinut de toţi membrii, dar care au şi un plan B care ar ocoli Ungaria, sunt aşteptaţi să revină asupra acestei chestiuni la un summit de urgenţă la 1 februarie.

Kievul spune că face tot posibilul pentru a lua măsuri împotriva corupţiei. Serviciul de securitate ucrainean SBU şi Ministerul Apărării au anunţat la începutul acestei luni că au descoperit o schemă de achiziţie frauduloasă de proiectile de artilerie care a implicat deturnarea echivalentului a aproape 40 de milioane de dolari.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Planul B pentru Ucraina. UE se va împrumuta cu 20 de miliarde de euro de pe pieţele de capital în contul Kievului. Reacţia Rusiei